Het publiek van je kanaal of video instellen

Je bent wettelijk verplicht om te voldoen aan de Children’s Online Privacy Protection Act en/of andere wetgeving, ongeacht je locatie. Je bent verplicht om ons te vertellen of je video's zijn gemaakt voor kinderen als je content voor kinderen maakt.

Als YouTube-creator moet je je toekomstige en bestaande video's instellen als wel of niet gemaakt voor kinderen. Zelfs creators die geen content voor kinderen maken, moeten hun beoogde publiek instellen. Zo zorg je ervoor dat we de juiste functies bij je content aanbieden.

We introduceren een nieuwe publieksinstelling in YouTube Studio om je te helpen bij de naleving van deze regel. Je kunt je publiek instellen:

• op kanaalniveau, waarbij al je nieuwe en bestaande content wel of niet als 'gemaakt voor kinderen' wordt ingesteld,
  • of op videoniveau, waarbij je voor elke nieuwe en bestaande video moet aangeven of deze wel of niet is 'gemaakt voor kinderen'.

Opmerking:

• Als je je publiek wilt instellen op 'gemaakt voor kinderen', moet je hiervoor YouTube Studio gebruiken. Je kunt 'gemaakt voor kinderen' niet instellen in de klassieke versie van Creator Studio.
  • De tool voor publiekselectie is binnenkort beschikbaar voor apps van derden en de YouTube API-services. Tot die tijd kun je content die voor kinderen is gemaakt, uploaden met YouTube Studio.

Belangrijk: Waarom elke creator het publiek moet instellen

Deze wijzigingen zijn vereist in het kader van een overeenkomst met de Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) en de procureur-generaal van New York, en maken het eenvoudiger om de Children's Online Privacy Protection Act (COPPA) en/of andere toepasselijke wetgeving na te leven. Ongeacht je locatie ben je verplicht ons te vertellen of je video's voor kinderen zijn gemaakt. Als je je publiek niet goed instelt, voldoe je mogelijk niet aan de regels van de FTC of andere autoriteiten en kunnen we maatregelen nemen tegen je YouTube-account. Meer informatie over de handhaving van de COPPA door de FTC.

Opmerking: We maken ook gebruik van machine learning om video's te identificeren die duidelijk op een jong publiek gericht zijn. We vertrouwen erop dat je je publiek correct instelt, maar we kunnen je instelling overschrijven bij fouten of misbruik (je kunt altijd bezwaar maken als je denkt dat we een vergissing hebben gemaakt). Vertrouw er niet op dat onze systemen je publiek voor je instellen, want mogelijk identificeren ze niet alle content die de FTC of andere autoriteiten als 'gemaakt voor kinderen' beschouwen. Bekijk dit Helpcentrum-artikel of vraag juridisch advies als je niet zeker weet of je content voor kinderen is gemaakt.

Het publiek van je kanaal instellen

Vereenvoudig je workflow door een kanaalinstelling te selecteren. Deze instelling heeft invloed op alle bestaande en nieuwe video's. Als je geen kanaalinstelling kiest, moet je voor elke video op je kanaal aangeven of deze is gemaakt voor kinderen. Instellingen voor afzonderlijke video's overschrijven de kanaalinstelling.
Ook worden bepaalde functies op je kanaal beperkt. Bekijk dit Helpcentrum-artikel als je niet zeker weet of je video's voor kinderen zijn gemaakt.
  1. Log in op studio.youtube.com.
  2. Klink in het linkermenu op Instellingen.
  3. Klik op Kanaal.
  4. Klik op het tabblad Geavanceerde instellingen
  5. Selecteer een optie onder Publiek:
    1. Ja, stel dit kanaal in als 'gemaakt voor kinderen'. Ik upload altijd content die is gemaakt voor kinderen.
    2. Nee, stel dit kanaal niet in als 'gemaakt voor kinderen'. Ik upload nooit content die is gemaakt voor kinderen.
    3. Ik wil deze instelling per video beoordelen.
  6. Klik op Opslaan.
Het publiek van je video instellen
Je kunt afzonderlijke video's instellen als 'gemaakt voor kinderen'. Dit is een goede optie als je maar een paar video's hebt die zijn gemaakt voor kinderen. Bekijk dit Helpcentrum-artikel als je niet zeker weet of je content voor kinderen is gemaakt.

Het publiek instellen terwijl je content uploadt

1. Ga naar studio.youtube.com. Opmerking: Als je je publiek wilt instellen als 'gemaakt voor kinderen', moet je hiervoor YouTube Studio gebruiken. Je kunt deze instelling niet toepassen in de klassieke versie van Creator Studio.
  2. Klik rechtsboven op het uploadpictogram.
  3. Klik op Video uploaden (bèta). Als deze optie niet wordt weergegeven, klik je op Video uploaden.
  4. Scroll op het tabblad Basisinformatie naar Publiek
  5. Selecteer:
    • Ja, de content is gemaakt voor kinderen.
    • Nee, de content is niet gemaakt voor kinderen
  6. Klik op Volgende om door te gaan met het uploaden van je content.

Nadat de video is geüpload, is deze gemarkeerd als 'Gemaakt voor kinderen (ingesteld door jou)' in je lijst met video's

De publieksinstelling updaten voor bestaande video's

Je ziet misschien dat YouTube sommige video's al heeft ingesteld als 'gemaakt voor kinderen'. Je hebt je video's of kanaal zelf nog niet kunnen instellen als wel of niet 'gemaakt voor kinderen', maar kunt dit nu doen:

1. Log in op studio.youtube.com.
  2. Selecteer Video's in het linkermenu.
  3. Vink de vakjes aan naast de video's die je wilt bewerken. Opmerking: Je kunt alle video's selecteren door bovenaan je uploadlijst het vakje aan te vinken naast 'Video'.
  4. Kies Bewerken en dan Publiek en dan Ja, de video is gemaakt voor kinderen.
  5. Selecteer VIDEO'S UPDATEN.
Opmerking: We maken ook gebruik van machine learning om video's te identificeren die duidelijk op een jong publiek gericht zijn. We vertrouwen erop dat je je publiek correct instelt, maar we kunnen je instelling overschrijven bij fouten of misbruik. Vertrouw er niet op dat onze systemen je publiek voor je instellen, want mogelijk identificeren ze niet alle content die de FTC of andere autoriteiten als 'gemaakt voor kinderen' beschouwen. Bekijk dit Helpcentrum-artikel of vraag juridisch advies als je niet zeker weet of je content voor kinderen is gemaakt.

Als je het publiek van je video al hebt ingesteld en YouTube fouten of misbruik vaststelt, wordt je video mogelijk gemarkeerd als 'Ingesteld als gemaakt voor kinderen'. Je kunt je publieksinstelling dan niet meer wijzigen. Als je denkt dat we een vergissing hebben gemaakt, kun je bezwaar maken.

Het publiek van je livestream instellen

Het publiek instellen terwijl je een livestream maakt

Bekijk dit Helpcentrum-artikel als je niet zeker weet of je content voor kinderen is gemaakt.

1. Ga naar studio.youtube.com.
  2. Klik rechtsboven op het uploadpictogram.
  3. Klik op Live gaan. Opmerking: Als je hierop klikt, ga je naar het Live controlecentrum. Je kunt het publiek van je livestream niet instellen met de klassieke livestreamingtools. Hiervoor moet je het Live controlecentrum gebruiken.
  4. Vul de basisgegevens in, selecteer een privacyinstelling en scroll dan naar Publiek
  5. Selecteer:
    • Ja, de video is gemaakt voor kinderen.
    • Nee, de video is niet gemaakt voor kinderen.
  6. Klik op Volgende om door te gaan met het instellen van je livestream.

De publieksinstelling updaten voor gearchiveerde livestreams

Je ziet misschien dat YouTube sommige gearchiveerde livestreams al heeft aangemerkt als 'gemaakt voor kinderen'. Tot nu toe kon je zelf je gearchiveerde livestreams niet instellen als wel of niet 'gemaakt voor kinderen', maar dat kan nu wel:

1. Log in op studio.youtube.com.
  2. Selecteer Video's in het linkermenu.
  3. Klik op het tabblad Live.
  4. Vink de vakjes aan naast de video's die je wilt bewerken. Opmerking: Je kunt alle video's selecteren door bovenaan de lijst het vakje aan te vinken naast 'Livestream'.
  5. Selecteer Bewerken en dan Publiek en dan Ja, de video is gemaakt voor kinderen als de content voor kinderen is. Of selecteer Nee, de video is niet gemaakt voor kinderen als de content niet voor kinderen is.
  6. Selecteer VIDEO'S UPDATEN.
Opmerking: We maken ook gebruik van machine learning om video's te identificeren die duidelijk op een jong publiek gericht zijn. We vertrouwen erop dat je je publiek correct instelt, maar we kunnen je instelling overschrijven bij fouten of misbruik. Vertrouw er niet op dat onze systemen je publiek voor je instellen, want mogelijk identificeren ze niet alle content die de FTC of andere autoriteiten als 'gemaakt voor kinderen' beschouwen. Als je je publiek verkeerd instelt als wel of niet 'gemaakt voor kinderen', kunnen er juridische gevolgen of gevolgen op YouTube zijn. Bekijk dit Helpcentrum-artikel of vraag juridisch advies als je niet zeker weet of je content voor kinderen is gemaakt.

Als je het publiek van je video al hebt ingesteld en YouTube fouten of misbruik vaststelt, wordt je video mogelijk gemarkeerd als 'Ingesteld als gemaakt voor kinderen'. Je kunt je publieksinstelling dan niet meer wijzigen. Als je denkt dat we een vergissing hebben gemaakt, kun je bezwaar maken.

Wat gebeurt er als je content is ingesteld als 'gemaakt voor kinderen'?

Vanaf januari verzamelen we minder gegevens bij voor kinderen gemaakte content. Dit doen we om aan de wetgeving te voldoen. Dit betekent dat we bepaalde functies uitschakelen, zoals reacties en meldingen. Let op: De komende maanden gaan we experimenteren en onze systemen verfijnen, dus mogelijk zie je dan een paar kleine wijzigingen.

Het belangrijkste is dat we geen gepersonaliseerde advertenties meer laten zien bij content voor kinderen, om te voldoen aan de Children's Online Privacy Protection Act (COPPA) en/of andere toepasselijke wetgeving. Het niet laten zien van gepersonaliseerde advertenties bij content voor kinderen kan voor sommige creators tot een daling van hun opbrengst leiden als ze hun content markeren als 'gemaakt voor kinderen'. We weten dat dit niet gemakkelijk is voor sommige creators, maar het zijn belangrijke stappen om te voldoen aan de COPPA en andere toepasselijke wetgeving.

Een lijst van de betreffende functies vind je hieronder:

Als je een video of livestream instelt als gemaakt voor kinderen
Vanaf januari beperken we bepaalde functies als je je publiek instelt als 'gemaakt voor kinderen' om te voldoen aan de Children’s Online Privacy Protection Act (COPPA) en andere toepasselijke wetgeving. De volgende functies zijn dan niet beschikbaar voor afzonderlijke video's of livestreams:
  • Autoplay op de homepage
  • Kaarten of eindschermen
  • Brandingwatermerk voor het kanaal
  • Kanaallidmaatschappen
  • Reacties
  • Doneerknop
  • Likes en dislikes op YouTube Music
  • Live chat of Live Chat Donations
  • Merchandise en tickets
  • Meldingsbel
  • Gepersonaliseerd adverteren
  • Afspelen in de minispeler
  • Super Chat of Super Stickers
  • 'Opslaan in playlist' en 'Opslaan in Later bekijken'
Als je je kanaal instelt als gemaakt voor kinderen
Vanaf januari zijn de bovenstaande functies niet beschikbaar voor je video's en livestreams als je kanaal is gemaakt voor kinderen. Je kanaal heeft dan ook de volgende functies niet meer:
  • Kanaallidmaatschappen
  • Meldingsbel
  • Posts
  • Stories

Veelgestelde vragen

Waarom zijn meldingen, reacties en andere functies uitgeschakeld voor content die is ingesteld als 'gemaakt voor kinderen'?
We beperken de gegevensverzameling bij content die wordt gemaakt voor kinderen om te voldoen aan de Children's Online Privacy Protection Act (COPPA) en andere toepasselijke wetgeving. Hierdoor worden sommige functies mogelijk beperkt of uitgeschakeld, waaronder meldingen en reacties.
Wat gebeurt er als ik het publiek van mijn video verkeerd instel?
Deze wijzigingen zijn vereist in het kader van een overeenkomst met de Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) en de procureur-generaal van New York, en maken het eenvoudiger om de Children's Online Privacy Protection Act (COPPA) en/of andere toepasselijke wetgeving na te leven. Ongeacht je locatie ben je verplicht ons te vertellen of je video's voor kinderen zijn gemaakt. Als je je publiek niet goed instelt, voldoe je mogelijk niet aan de regels van de FTC of andere autoriteiten en kunnen we maatregelen nemen tegen je YouTube-account. Meer informatie over de handhaving van de COPPA door de FTC.
Opmerking: We maken ook gebruik van machine learning om video's te identificeren die duidelijk op een jong publiek gericht zijn. We vertrouwen erop dat je je publiek op de juiste wijze instelt, maar kunnen je instelling voor het beoogde publiek overschrijven bij foutief gebruik of misbruik. Vertrouw er niet op dat onze systemen je publiek voor je instellen, want mogelijk identificeren ze niet alle content die de FTC of andere autoriteiten als 'gemaakt voor kinderen' beschouwen. Als je je publiek verkeerd instelt als wel of niet 'gemaakt voor kinderen', kunnen er juridische gevolgen of gevolgen op YouTube zijn. Bekijk dit Helpcentrum-artikel of vraag juridisch advies als je niet zeker weet of je content voor kinderen is gemaakt.
Hoe weet ik of ik het publiek van mijn video correct heb ingesteld?
Helaas kunnen we je niet vertellen of je je publiek correct hebt ingesteld, maar de FTC heeft wel richtlijnen voor wat 'gericht op kinderen' (of 'gemaakt voor kinderen') precies inhoudt. De FTC overweegt op dit moment verschillende aanpassingen aan de COPPA. Mogelijk komt er dan meer duidelijkheid over deze kwestie.
Ook maken we gebruik van machine learning om content te vinden die duidelijk voor kinderen is gemaakt. Je kunt er echter niet van uitgaan dat onze systemen je content voor je instellen. Geautomatiseerde systemen zijn nu eenmaal niet perfect. We kunnen je doelgroepinstelling overschrijven bij foutief gebruik of misbruik. Maar in de meeste gevallen vertrouwen we op je eigen doelgroepinstelling om te bepalen of een video voor kinderen is gemaakt.
Als je je publiek niet instelt op 'gemaakt voor kinderen' en de FTC of andere autoriteiten van oordeel zijn dat dat wel zou moeten, kan dat juridische gevolgen voor je hebben. Bekijk dit Helpcentrum-artikel of vraag juridisch advies als je niet zeker weet of je content voor kinderen is gemaakt.
Wat gebeurt er als YouTube zegt dat mijn video is gemaakt voor kinderen, maar ik het daar niet mee eens ben?
Als je het publiek van je video niet instelt, kan YouTube dit voor je doen. Dit is om ervoor te zorgen dat je aan de COPPA en/of andere toepasselijke wetgeving voldoet. Als je het niet eens bent met de indeling van je content door YouTube, kun je de publieksinstelling van je video in de meeste gevallen nog wijzigen. Dit doe je als volgt:
  1. Ga op een computer naar studio.youtube.com.
  2. Ga naar Video's
  3. Ga naar de video die je wilt bewerken en klik onder 'Beperkingen' op Gemaakt voor kinderen. Opmerking: Als je meer dan één beperking hebt, moet je de muisaanwijzer er misschien op plaatsen om Gemaakt voor kinderen te zien.
  4. Klik op Video-instellingen bekijken
  5. Selecteer onder 'Publiek' de optie 'Nee, de video is niet gemaakt voor kinderen'.

Als je het publiek van je video al hebt ingesteld en YouTube fouten of misbruik vaststelt, wordt je video mogelijk gemarkeerd als 'Ingesteld als gemaakt voor kinderen'. Als dit gebeurt, kun je de publieksinstelling niet meer wijzigen.

Maar we weten dat wij soms ook fouten maken. Je kunt bezwaar maken tegen deze beslissing als je denkt dat dit hier het geval is.

Bezwaar maken doe je zo:

1. Ga op een computer naar studio.youtube.com.
  2. Ga naar Video's.
  3. Ga naar de video waarvoor je bezwaar wilt maken.
  4. Plaats de muisaanwijzer op 'Ingesteld als gemaakt voor kinderen' en klik op Bezwaar maken.
  5. Geef de reden op waarom je bezwaar maakt en klik op Verzenden

Nadat je bezwaar hebt gemaakt

Je ontvangt een e-mail van YouTube met de uitkomst van het bezwaar. Een van de volgende situaties is dan van toepassing:

• Als je bezwaar wordt geaccepteerd, verwijderen we de publieksinstelling 'gemaakt voor kinderen'.
  • Als je bezwaar wordt afgewezen, blijft het publiek van je content ingesteld als 'gemaakt voor kinderen'. Check de publieksinstelling van je kanaal en/of afzonderlijke video's, zodat je video's voortaan goed worden ingedeeld. Als je je publiek niet correct instelt, kan dat gevolgen hebben op het YouTube-platform en kunnen er juridische gevolgen zijn op basis van de COPPA en andere wetgeving.

Je kunt per video maar één keer bezwaar maken.

Important Update for All Creators: Complying with COPPA