Förstå dina resultat som artist på YouTube

Med YouTube Analytics för artister kan du och ditt team se statistik som är särskilt utformad för ditt musikinnehåll. Förstå dina resultat på YouTube – var din musik än är med.

Vad är det som gör Analytics för artister unikt?

Med Analytics för artister får du reda på hur det går för din musik och dina videor på YouTube. Du får bland annat

• låtstatistik för videor i långt format och Shorts-videor
  • statistik från kanaler som du äger och andra kanaler där din musik finns med
  • insikter i realtid (endast i YouTube Studio-appen).

Låtstatistiken ger en heltäckande översikt över resultatet för din låt i videor som

• innehåller hela eller nästan hela din låt
  • innehåller din inspelning som huvudkomponent
  • nämner ditt namn, album eller din låttitel i metadatan från användaren.

Komma igång med Analytics för artister

Du måste äga eller hantera en officiell artistkanal för att kunna använda Analytics för artister. Läs mer om hur du skapar en officiell artistkanal eller uppdaterar dina kanalbehörigheter så att andra kan se din statistik.

Så här öppnar du YouTube Analytics för artister:

1. Logga in på YouTube Studio i en webbläsare eller i YouTube Studio-appen på en Android- eller Apple-enhet.
  2. I menyn till vänster väljer du Analytics.

Funktioner i Statistik för artister

Din resultatöversikt

På fliken Översikt visas en sammanfattning av dina resultat på YouTube. Här hittar du rapporter för följande:

• Ditt sammantagna resultat: total visningstid, visningar och unika tittare för dina låtar och videor.
  • Aktivitet i realtid: mäta resultat för nya släpp. Välj en tidsperiod för att visa dina beräknade låt- och videovisningar under de senaste 60 minuterna eller 48 timmarna.
  • Sammanlagt antal prenumeranter: se det totala antalet prenumeranter över tid.

Innehåll

Statistiken är indelad efter format på fliken Innehåll: videor, låtar, Shorts-videor, live, inlägg och poddar. På den här fliken hittar du även information som tidigare fanns på flikarna Räckvidd och Engagemang, till exempel:

Bara på mobila enheter:

På fliken Innehåll finns även statistik för låtar. Låtstatistiken bygger på data från officiella musikvideor, bildspår, videor med låttexter och andra användargenererade videor. En video ingår i låtstatistiken om

• hela eller nästan hela din ljudinspelning finns med i videon
  • den användargenererade videon till största delen består av din låt
  • ditt namn, album eller din låttitel nämns i videons information
  • ditt framförande av låten är huvudkomponenten i en Shorts-video.

Så här hittar du statistik för låtar:

1. Öppna YouTube Studio-appen på din mobila enhet.
  2. Välj Innehåll > Låtar.
  3. Välj en låt i listan som du vill granska.

Tittare

På fliken Tittare ser du vilka som tittar och lyssnar på din musik. Visa dina prenumeranter eller hitta information om återkommande, nya och unika tittare. Du hittar även rapporter om

• länder eller regioner med flest tittare
  • de vanligaste språken för undertext och textning
  • tittarnas ålder och kön
  • när dina tittare använder YouTube.
Obs! Fliken Tittare kanske inte visar en fullständig översikt över din trafik. Data som visas på den här fliken kanske bara representerar en del av dina tittare.

Intäkter

Fliken Intäkter hjälper dig att förstå dina intäkter på YouTube. Den här fliken är tillgänglig för kreatörer i YouTubes partnerprogram och visar intäkter för videor du har laddat upp.

Intäktsöversikten visar beräknade intäkter, antalet intäktsgenererande videor som du äger och uppskattad genomsnittlig bruttointäkt per tusen uppspelningar. Det finns även följande rapporter:

• Beräknade intäkter per månad: hur mycket kanalen har tjänat de senaste sex månaderna. Pågående intäktsrapporter är uppskattningar och kan komma att ändras.
  • Videor med störst intäkter: de videor som har störst beräknade intäkter under en viss tidsperiod.
  • Intäktskällor: en översikt över hur du tjänar pengar på YouTube.
  • Annonstyper: formatet på dina annonser och den angivna köpplattformen. Den här uppdelningen är bara tillgänglig för annonsintäkter från YouTube och visningsbaserade mätvärden.
  • Transaktionsintäkter: beräknad nettointäkt från transaktioner, till exempel profilprodukter och Super Chat. I den här beräkningen ingår avdrag för partneråterbetalningar.

Filtrera data

Du kan använda filter för att segmentera data och förstå dina tittare. Med hjälp av filtren som beskrivs nedan kan du jämföra resultat för olika kanaler, videotyper och YouTube-produkter.

Filtrera genom att välja en vy på menyn högst upp på fliken Analytics i YouTube Studio.

Total räckvidd

Din totala räckvidd ger en omfattande översikt över dina resultat på YouTube, inklusive:

• Videor som du eller ditt skivbolag har laddat upp.
  • Samarbeten som innehåller din musik och som har laddats upp på andra kanaler.
  • Videor med din musik som har laddats upp av tittare.
Obs! Total räckvidd visas som standard i Analytics om inget annat anges.

Officiell artistkanal

Det här filtret visar statistik för videor med och utan musik som har laddats upp till din officiella artistkanal, VEVO eller skivbolaget. Mätvärden för bildspår på YouTube ingår också.

Andra kanaler

Använd det här filtret när du vill se hur det går för din musik på andra kanaler på YouTube. Det här filtret omfattar

• samarbeten med andra artister
  • videor som har laddats upp av någon annan och som innehåller hela eller nästan hela din ljudinspelning
  • videor där din låt är huvudkomponent, och ditt namn, album eller din låttitel nämns i videons information.

Låtöversikt

I låtöversikten visas låtens sammantagna resultat på YouTube. Det här filtret omfattar

• officiella musikvideor
  • bildspår
  • videor med låttexter
  • liveframträdanden
  • videor som har laddats upp av någon annan och som innehåller hela eller nästan hela din ljudinspelning
  • videor där din låt är huvudkomponent, och ditt namn, album eller din låttitel nämns i videons information.
Obs! Andra versioner och remixar behandlas som separata låtar i låtöversikten.

Visa låtöversikten genom att klicka på Avancerat i Analytics för artister.

YouTube Music

Använd YouTube Music-filtret för att skilja på resultat för YouTube Music och YouTube. Med det här tjänstbaserade filtret kan du se visningstiden och visningarna som kommer från YouTube Music-appen.
Obs! Filtrering av YouTube Music-data är endast tillgänglig från mars 2021 till nu. Tidigare data inkluderar även YouTube-mätvärden.
Hitta höjdpunkter och fira milstolpar från hela året med din Recap för artister. Ta reda på hur fansen engagerar sig i din musik på YouTube. Sedan kan du dela med dig av dina prestationer på sociala medier med hjälp av anpassade datakort.
Läs om hur du visar och delar din Recap för året.