Vad är ett manuellt anspråk?

Vi lanserar för närvarande två ändringar på sidan med upphovsrättsinformation för videon:

1. Siddesign: Vi har uppdaterat sidans layout. Håll muspekaren över raden Påverkan på videon om du vill se anmälarens namn och information om anspråkspolicyn.
  2. Fliken Upphovsrätt: På sidan Detaljer för en video har vi lagt till den nya fliken Upphovsrätt så att du enkelt kommer åt sidan med upphovsrättsinformation för videon.

Tänk på att den tillgängliga informationen och alternativen för att svara på anspråk inte har ändrats.

En video kan få ett manuellt anspråk om en upphovsrättsinnehavare använder verktyget för manuella anspråk för att identifiera innehåll på YouTube som har använts utan tillstånd.

Detta behöver du veta om manuella anspråk

• Manuella anspråk skiljer sig från automatiska Content ID-anspråk. Content ID-anspråk genereras automatiskt när en uppladdad video matchar en annan (eller en del av en video) i ett YouTubes Content ID-system.
  • Verktyget för manuella anspråk används av upphovsrättsinnehavare som uppvisar ett behov av verktyget och har avancerade kunskaper om Content ID. Verktyget är ett sätt för upphovsrättsinnehavarna att manuellt göra anspråk på videor som Content ID inte har matchat.
  • Manuella anspråk måste ha korrekta tidsstämplar så att kreatörerna vet exakt vilket innehåll ett anspråk gäller. Upphovsrättsinnehavare kan inte använda verktyget för manuella anspråk i något annat syfte.
Upphovsrättsinnehavare som upprepade gånger väljer felaktiga tidsstämplar kan få åtkomsten till verktyget för manuella anspråk återkallad, eller om tillämpligt kan deras partnerskap med YouTube sägas upp. Om du anser att tidsstämplarna för anspråk i din video är felaktiga kan du kontakta vårt supportteam för kreatörer.

Vad kan jag göra om min video har ett manuellt anspråk?

Tools to Resolve Manual Content ID Claims - Copyright on YouTube

Beroende på situationen har du några olika alternativ om din video har ett manuellt anspråk:

Gör ingenting
Om du anser att anspråket är giltigt behöver du inte göra något och låta anspråket vara kvar på videon. Du kan alltid ändra dig senare.
Ta bort innehållet med anspråk

Om du anser att anspråket är giltigt kan du ta bort innehållet med anspråk utan att behöva ladda upp en ny video. Om du gör något av följande på rätt sätt dras anspråket tillbaka automatiskt:

Dela intäkter
Om du deltar i YouTubes partnerprogram och det finns anspråk på musiken i din video kan du kanske dela intäkterna med musikutgivaren.
Bestrida anspråket

Om du anser att ett anspråk är ogiltigt kan du bestrida anspråket om du är säker på att du har alla rättigheter som krävs för att använda innehållet med anspråk.

Om du vill bestrida ett anspråk och har genererat intäkter från din video bör du se till att du förstår hur intäktsgenerering fungerar under bestridanden. Tänk på att YouTube inte medlar i upphovsrättstvister.

Om du bestrider ett anspråk utan giltig orsak kan upphovsrättsinnehavaren begära borttagning av din video. Om vi mottar en giltig begäran om borttagning av upphovsrättsskäl för din video får kontot en upphovsrättsvarning.