Hoe merkaccounts werken op YouTube

Een merkaccount is een account speciaal voor je merk. Dit account is anders dan je persoonlijke Google-account. Als een kanaal aan een merkaccount is gekoppeld, kunnen meerdere mensen het beheren via hun Google-account. Je hebt geen afzonderlijke gebruikersnaam of afzonderlijk wachtwoord nodig om YouTube-kanalen met een merkaccount te beheren.

Koppel je YouTube-kanaal aan een merkaccount in de volgende gevallen:

• Je wilt op YouTube een andere naam gebruiken dan die van je Google-account. Meer informatie
  • Je wilt anderen toegang geven tot je YouTube-account, maar niet tot je Google-account.
  • Je wilt niet dat kijkers je naam of e-mailadres zien. Er is geen openbare koppeling tussen je Google-account en het merkaccount.
  • Je wilt vanuit één account meerdere kanalen beheren. Dat is handig als je meerdere YouTube-kanalen hebt. Meer informatie

Klaar om een merkaccount te maken?

1. Check eerst of je al een merkaccount hebt.
  2. Log in bij YouTube.
  3. Ga naar je kanaallijst.
  4. Klik op Nieuw kanaal maken.
  5. Vul de gegevens in om het merkaccount een naam te geven en je account te verifiëren. Klik daarna op Maken. Je merkaccount wordt gemaakt.

Andere Google-services die ondersteuning bieden voor merkaccounts

Met je account kun je bepaalde services gebruiken, zoals Google Foto's of YouTube. Via je merkaccount kun je communiceren, contact maken en informatie delen met abonnees en fans.

Als je wilt beheren wie je content kan bekijken en gebruiken, kun je de instellingen voor elke service aanpassen.

Er wordt een foutmelding weergegeven als ik een merkaccount maak

Waarschijnlijk heb je anderen rechten gegeven om je kanaal te beheren. We raden je aan om je niet-merkaccount te houden. Als je toch een merkaccount wilt, moet je eerst de toegangsrechten van anderen opheffen.

Kanaalrechten in YouTube Studio gebruiken met een merkaccount

Goed om te weten voordat je van een merkaccount overstapt naar kanaalrechten in YouTube Studio:

• Beheerders kunnen minder doen met kanaalrechten dan met een merkaccount (zie de tabel hieronder).
  • Gebruikers van het merkaccount hebben geen beheertoegang meer voor Google Foto's of Google Mijn Bedrijf. Deze toegang kun je herstellen door deze stappen te volgen voor Google Foto's en Google Mijn Bedrijf.
  • Merkaccountrechten zijn niet meer van toepassing op het kanaal en de toegang wordt uitsluitend beheerd via YouTube Studio.
  • Bestaande merkaccountgebruikers worden gekopieerd naar de kanaalrechten, maar je moet handmatig de rechtenniveaus instellen en uitnodigingen versturen.
  • Als je later wilt teruggaan naar je merkaccount, moet je iedereen opnieuw uitnodigen voor het merkaccount.
  • We werken aan extra functies voor kanaalrechten. Kijk voordat je overstapt in de tabel hieronder of de functies die je nodig hebt, beschikbaar zijn.

Ondersteunde functies

Categorie

Functie

Merkaccounts

Kanaalrechten

Gedetailleerd beheer van rechten

Rol: alleen kijker

Nee

Ja

Rol: kijker (beperkt)

Nee

Ja

Rol: bewerker (beperkt)

Nee

Ja

Videobeheer

Video's uploaden

Ja

Ja

De prestaties van de video analyseren in YouTube Analytics

Ja

Ja

Video's beheren (metadata, inkomsten genereren, zichtbaarheid)

Ja

Ja

Een video toevoegen aan een playlist/een playlist maken

Ja

Ja

Volgorde van playlists beheren

Ja

Momenteel niet ondersteund

Als het kanaal livestreamen

Ja

Momenteel niet ondersteund

Klassieke functies: ondertiteling voor doven en slechthorenden, privévideo's delen

Ja

Momenteel niet ondersteund

Mobiele uploads

Ja

Momenteel niet ondersteund

Kanaalbeheer

De kanaalpagina aanpassen/beheren (waaronder WYSIWYG)

Ja

Ja

Betrokkenheid van de community

Posts maken en beheren

Ja

Momenteel niet ondersteund

Als het kanaal reageren op reacties vanuit YouTube Studio

Ja

Ja

Als het kanaal reageren op video's van andere kanalen

Ja

Momenteel niet ondersteund

Een story maken

Ja

Momenteel niet ondersteund

Mobiele Studio-app

Analytics voor mobiele Studio-app (waaronder analytics voor artiesten)

Ja

Momenteel niet ondersteund

Video-updates in mobiele Studio-app

Ja

Momenteel niet ondersteund

Reageren met mobiele Studio-app

Ja

Momenteel niet ondersteund

Specifiek voor artiesten

Functies van officieel artiestenkanaal (zoals concerten)

Ja

Ja

Verschillen tussen rollen van gebruikers met Studio-rechten en rollen van gebruikers van merkaccounts

Het belangrijkste verschil tussen rollen van gebruikers met Studio-rechten en rollen van gebruikers met merkaccounts is hoe gedetailleerd het toegangsniveau is. In de loop van het jaar krijgen gebruikers met Studio-rechten nog meer rollen.

Rollen van gebruikers met Studio-rechten

Rollen van gebruikers van merkaccounts

Eigenaar

• Kan alles doen op alle platforms. Ook het kanaal verwijderen.
  • Kan het eigendom niet overdragen aan een andere gebruiker.

Primaire eigenaar

Kan alles doen.

Beheerder

• Kan anderen toevoegen of verwijderen en kanaalgegevens bewerken.
  • Kan het kanaal niet verwijderen, maar wel conceptvideo's.

Eigenaar

Kan alles doen.

Bewerker

• Kan alles bewerken.
  • Kan anderen niet toevoegen of verwijderen, kan video's of het kanaal niet verwijderen en kan geen contracten aangaan.

Beheerder

Kan alles doen, behalve:

• Lid worden van een MCN (Multi-Channel Network) of een MCN-lidmaatschap opzeggen.
  • Andere gebruikers uitnodigen.
  • Het kanaal overdragen of overgedragen krijgen, behalve door de primaire eigenaar.
  • Het kanaal verwijderen.
  • Een aankoop doen.

Bewerker (beperkt)

• Kan alles bewerken.
  • Kan anderen niet toevoegen of verwijderen, kan video's of het kanaal niet verwijderen, kan geen contracten aangaan en kan geen gegevens over opbrengsten bekijken.

Kijker

Kan alle kanaalgegevens bekijken maar niet bewerken.

Communicatiebeheerder

Kan niets doen op YouTube.

Kijker (beperkt)

Kan alle kanaalgegevens (behalve gegevens over opbrengsten) bekijken maar niet bewerken.