Migreren van gebruikerstoegang via merkaccounts naar kanaalrechten

Een merkaccount is een Google-account voor je bedrijf of merk dat beschikbaar is voor bepaalde Google-services. Als je YouTube-kanaal aan een merkaccount is gekoppeld, kunnen meerdere mensen het beheren via hun Google-account.

Met kanaalrechten geef je andere gebruikers toegang tot je kanaal via specifieke rollen. Door rollen toe te wijzen, kies je het juiste toegangsniveau. Migreer naar kanaalrechten om beveiligingsrisico's zoals wachtwoord delen te voorkomen en andere privacyproblemen tot een minimum te beperken.

Kanaalrechten in YouTube Studio gebruiken met een merkaccount

Goed om te weten voordat je overstapt naar kanaalrechten:

Aanmelden voor kanaalrechten

De hoofdeigenaar van het merkaccount kan kanaalrechten gebruiken in YouTube Studio of rechtstreeks op YouTube.

Check voordat je doorgaat of je al een merkaccount hebt.

1. Ga naar studio.youtube.com. Log in als de hoofdeigenaar van het merkaccount om de mogelijkheid te hebben toestemming te geven.
  2. Klik links op Instellingen.
  3. Klik op Rechten.
  4. Klik op Rechten verplaatsen.
  5. Kies een rol voor elke bestaande gebruiker die is gekoppeld aan je merkaccount.
  6. Ga akkoord met de disclaimer en klik op Uitnodigen.
  7. Elke uitgenodigde gebruiker krijgt een e-mail om de uitnodiging te accepteren.
  8. Elke nieuwe gebruiker staat nu vermeld in Studio-rechten.

Afmelden voor kanaalrechten

Meld je alleen af voor kanaalrechten als je een kanaaloverdracht wilt afronden.

Als je je wilt afmelden, selecteer je 'Afmelden voor rechten in YouTube Studio' onder Instellingen en dan Rechten in YouTube Studio.

Opmerking: Als een kanaaleigenaar de gemachtigde toegang voor een officieel artiestenkanaal intrekt, krijg je een e-mailmelding over toegangswijzigingen.

Ondersteunde functies

Kanaalrechten bieden gedetailleerde toegangsniveaus, in tegenstelling tot rollen voor merkaccounts.

Categorie Toegangsniveau/openbare acties Merkaccounts Kanaalrechten
YT Studio op een computer YT Studio-app YouTube
Gedetailleerd beheer van rechten Beheerdersrol Ja
Rol: bewerker Nee
Rol: bewerker (beperkt) Nee
Rol: alleen kijker Nee
Rol: kijker (beperkt) Nee
Rol: ondertitelingsbewerker Nee
Videobeheer Video's/Shorts uploaden Ja
Shorts maken Ja
Videoprestaties in YouTube Analytics of Analytics voor artiesten, waaronder in de weergave Artiestenaanbod Ja
Video's beheren (metadata, inkomsten genereren, zichtbaarheid) Ja
Een playlist maken Ja
Een video toevoegen aan een bestaande openbare playlist Ja
Playlists beheren Ja
Als het kanaal livestreamen Ja
Ondertiteling en privévideo's delen Ja
Mobiele uploads Ja
Kanaalbeheer De homepage van het kanaal aanpassen/beheren Ja
Betrokkenheid van je community Een post maken Ja
Communityposts beheren Ja
Communityposts verwijderen Ja [Alleen beheerder] [Alleen beheerder]
Als het kanaal reageren op reacties vanuit YouTube Studio Ja
Als het kanaal reageren op reacties op video's van een ander kanaal Ja
Live chat als het kanaal gebruiken in de live regiekamer Ja
Specifiek voor artiesten Functies van officieel artiestenkanaal (zoals concerten) Ja

Kanaalrechten en machtigingen voor merkaccounts

Beperkingen van kanaalrechten

Eigenaar

• Geen beperkingen. Kan acties uitvoeren zoals het kanaal verwijderen, en livestreams en live chats beheren
  • Kan het eigendom niet overdragen aan een andere gebruiker

Beheerder

• Kan het kanaal niet verwijderen, maar wel conceptvideo's

Bewerker

• Kan geplande/live/afgelopen streams niet verwijderen

Bewerker (beperkt)

• Heeft dezelfde rechten als een bewerker, maar geen toegang tot opbrengstgegevens (zoals de chatopbrengst en het tabblad Kijkersactiviteit)

Kijker

• Heeft geen toegang tot de streamsleutel
  • Kan de instellingen en metadata van streams niet bewerken
  • Kan niet live gaan of streams beëindigen
  • Kan geplande/live/afgelopen streams niet verwijderen
  • Kan niet chatten of de chat beheren in de live regiekamer

Kijker (beperkt)

• Heeft dezelfde rechten als een kijker, maar geen toegang tot opbrengstgegevens (zoals de chatopbrengst en het tabblad Kijkersactiviteit)

Beperkingen van merkaccounts

Hoofdeigenaar

• Geen beperkingen
Eigenaar
  • Geen beperkingen

Beheerder

• Kan niet deelnemen aan een MCN (Multi-Channel Network) of een MCN verlaten
  • Kan geen andere gebruikers uitnodigen
  • Kan het kanaal niet overdragen of naar zichzelf overgedragen krijgen (behalve door de hoofdeigenaar)
  • Kan het kanaal niet verwijderen
  • Kan geen aankoop doen
Communicatiebeheerder
  • Kan geen acties uitvoeren op YouTube