Oversikt over verktøyene for opphavsrettsadministrering

YouTube har flere verktøy som opphavsrettseiere kan bruke til å beskytte og administrere det opphavsrettsbeskyttede innholdet sitt på YouTube. Verktøyene for opphavsrettsadministrering er utformet for forskjellige typer skapere – fra skapere som bare laster opp innhold i ny og ne, til etablerte medieselskaper.

Verktøyene for opphavsrettsadministrering omfatter følgende:

Nettskjemaet for opphavsrettslig fjerning er som standard tilgjengelig for alle på YouTube. Tilgjengeligheten til de øvrige verktøyene for opphavsrettsadministrering avhenger av

• det påviste behovet ditt for opphavsrettsadministrering
  • hvilke ressurser du har tilgjengelig for administrering av rettigheter og innhold
  • hvor mye du vet om opphavsrettssystemet til YouTube

Vi jobber stadig med å gi brukerne tilgang til flere verktøy, samtidig som vi må beskytte økosystemet mot misbruk som kan medføre betydelige avbrudd.

For brukere som bare trenger opphavsrettsadministrering innimellom

Nettskjema for opphavsrettslig fjerning

Alle som har en YouTube-konto, har tilgang til nettskjemaet for opphavsrettslig fjerning. Hvis et opphavsrettsbeskyttet verk som tilhører deg, er lastet opp på YouTube uten tillatelse, kan du bruke nettskjemaet vårt for å be om opphavsrettslig fjerning av det aktuelle innholdet fra YouTube.

For de fleste opphavsretteiere er nettskjemaet vårt den raskeste og enkleste måten å be om opphavsrettslig fjerning på. Nettskjemaet skal sendes inn av opphavsrettseieren selv eller en agent med autorisasjon til å handle på vegne av vedkommende.

Finn ut mer om å sende inn opphavsrettslige fjerningsforespørsler.

For brukere som ofte trenger opphavsrettsadministrering

Begynn med å fylle ut dette skjemaet for å finne det riktige verktøyet for deg som ofte trenger opphavsrettsadministrering. Sørg for at du er logget på med den samme YouTube-kontoen som du tidligere har brukt til å sende inn fjerningsforespørsler via nettskjemaet.

Tilbakemeldingene dine gir oss mer informasjon om hva slags behov for opphavsrettsadministrering du har, slik at vi kan finne det riktige verktøyet for deg. Når du har sendt inn skjemaet, går vi gjennom svarene dine. Vi sender deg anbefalinger via e-post, basert på

• hvor ofte du laster opp videoer
  • hvor ofte videoene dine blir lastet opp på nytt
  • hvorvidt du administrerer en konto på vegne av et selskap
  • historikken over fjerningsforespørsler du har sendt inn via nettskjemaet vårt – helt spesifikt for å se hvor godt du forstår opphavsrett, og hvor ofte du faktisk har behov for å få fjernet innhold

Nedenfor finner du mer informasjon om opphavsrettsadministrering for brukere med hyppigere behov:

Copyright Match Tool

Copyright Match Tool kan automatisk identifisere kopier eller potensielle kopier av videoer på YouTube. Verktøyet finner videoer som samsvarer med andre videoer som allerede er lastet opp på YouTube, eller som er fjernet på grunn av en fjerningsforespørsel. Hvis det oppdages samsvar, kan du for eksempel velge å

• sende e-post til opplasteren av det samsvarende innholdet
  • be om fjerning av innholdet
  • arkivere samsvaret

Copyright Match Tool bruker den samme samsvarsteknologien som Content ID, men er enklere å administrere og krever færre ressurser.

Finn ut mer om Copyright Match Tool.

Program for innholdsverifisering

Hvis du ofte har behov for å fjerne innhold og har sendt inn mange gyldige fjerningsforespørsler, kan du være kvalifisert for programmet for innholdsverifisering. Med dette verktøyet kan opphavsrettseiere søke etter materiale de mener utgjør brudd på opphavsretten, og sende inn fjerningsforespørsler for flere videoer samtidig.

Hvis du ikke har regelmessig behov for å søke etter og be om fjerning av flere videoer om gangen, kan du bruke nettskjemaet for opphavsrettslig fjerning.

Finn ut mer om programmet for innholdsverifisering.

Content ID

Content ID er tilgjengelig for opphavsrettseiere med stort behov for opphavsrettsadministrering, for eksempel plateselskaper eller filmstudioer. For å kvalifisere for Content ID må opphavsrettseiere blant annet ha sendt inn mange gyldige fjerningsforespørsler, samt ha ressursene som kreves for å administrere Content ID.

Content ID er et samsvarssystem som automatisk identifiserer innhold som kan utgjøre brudd på opphavsretten. Videoer som lastes opp på YouTube, skannes mot en database med filer som er sendt inn av opphavsrettseiere. Hvis Content ID oppdager materiale som samsvarer med et av verkene dine, kan du velge å

• blokkere hele videoen fra å bli spilt av
  • tjene penger på videoen ved bruk av annonser – og i enkelte tilfeller dele inntektene med opplasteren
  • spore seerstatistikken for videoen

Hvert av disse tiltakene kan være landsspesifikt. For eksempel kan en video bli brukt til inntektsgenerering i ett land, men bli blokkert eller sporet i et annet.

Finn ut mer om Content ID.

Merknader

• Selv utilsiktet misbruk av Content ID kan få alvorlige konsekvenser for YouTube og skapere.
  • Content ID er utstyrt med kompliserte kontroller som krever løpende håndtering og inngående kjennskap til opphavsrett.
  • Opphavsrettseiere som bruker Content ID, må også sørge for at innholdet deres er kvalifisert for Content ID og trygt for automatisert samsvarsteknologi.
  • Mange opphavsrettseiere foretrekker å bruke tredjeparts tjenesteleverandører til å administrere rettighetene sine via Content ID. Disse Content ID-tjenesteleverandørene tar betalt for å representere opphavsrettseierne. Du finner tredjepartsleverandører i denne katalogen.
Merk:
  • Hvis du sender inn en fjerningsforespørsel via et av disse verktøyene for opphavsrettsadministrering, starter du en juridisk prosess.
  • Misbruk av noen av disse verktøyene, som innsending av falsk informasjon, kan føre til kontosperring eller få andre rettslige følger.
  • Før du sender inn en fjerningsforespørsel, er det viktig at du vurderer hvorvidt rimelig bruk («fair use»), rimelig behandling («fair dealing») eller andre unntak fra opphavsretten gjelder i hvert enkelt tilfelle.