Finn faktasjekker i YouTube-søkeresultater

Med informasjonspaneler får du mer kontekst for videoer på YouTube. I disse ser du ulike typer informasjon hentet fra tredjepartskilder, for eksempel linker til faktasjekker i søkeresultatene. Hensikten er å hjelpe deg med å ta dine egne, veloverveide avgjørelser om videoene du ser på YouTube.

Når du søker etter noe på YouTube knyttet til en bestemt påstand, kan det hende du ser et informasjonspanel. Informasjonspanelet inneholder en faktasjekk fra en uavhengig tredjepartspublisist. Informasjonen skal oppklare om påstanden er sann, usann eller for eksempel «delvis sann», basert på publisistens faktasjekk.

Informasjonspaneler er bare tilgjengelige i et begrenset antall land/regioner og på et begrenset antall språk. Vi jobber med å kunne tilby informasjonspanelene i flere land/regioner.

Slik ser faktasjekker ut på YouTube

Hvis en utgiver har faktasjekket noe konkret knyttet til søket ditt, kan det hende du ser et informasjonspanel merket med «Uavhengig faktasjekk» med følgende opplysninger:

• navnet til utgiveren som utførte faktasjekken
  • påstanden som er faktasjekket
  • et utdrag av resultatene fra utgiverens faktasjekk
  • en link til utgiverens artikkel med mer informasjon
  • informasjon om når faktasjekkartikkelen ble publisert

Hvis det finnes relevante faktasjekker fra flere utgivere, ser du flere resultater.

Hva om jeg ikke ser noen faktasjekk?

Det vises ikke faktasjekker for alle søk. Flere faktorer er med på å avgjøre om en faktasjekk vises. Den viktigste faktoren er om det er tydelig at søketermene blir brukt for å bekrefte eller avkrefte en påstand. VI vurderer også hvor relevant faktasjekken er for søket ditt, og hvor nylig den ble utført.

Hvis du ikke ser noen faktasjekk, kan det komme av at ingen kvalifisert utgiver har publisert noen faktasjekkartikkel som er relevant for søket ditt. YouTube har ingen redaksjonelle retningslinjer for faktasjekkartiklene eller vurderingssystemene som vises i informasjonspanelene.

Tilbakemeldinger om faktasjekker

Det er ikke YouTube som lager faktasjekkene som vises i informasjonspanelene, og YouTube gir heller ikke sin tilslutning til dem. Hvis du er uenig i informasjonen i en bestemt faktasjekkartikkel, bør du kontakte eieren av nettstedet der den er publisert. Hvis du ser en faktasjekk som er i strid med retningslinjene for brukere, ber vi om at du sender oss en tilbakemelding.

Hvem publiserer faktasjekker?

Informasjonen i faktasjekkartiklene på YouTube hentes fra offentlig tilgjengelig ClaimReview-oppmerking på Schema.org, som publisister kan delta i hvis de oppfyller følgende kriterier:

• Utgiveren er enten en bekreftet underskriver av prinsippene fra International Fact-Checking Network eller en pålitelig utgiver.

OG

Både utgiverne og faktasjekkene deres evalueres kontinuerlig for å sikre at

Hvis en artikkel eller publisist ikke følger disse retningslinjene, er det ikke sikkert at artikkelen kvalifiserer for faktasjekk. Det kan også hende at publisisten mister muligheten til å vise faktasjekker på YouTube.

Merk: I USA viser vi bare faktasjekker fra publisister som er basert i USA.

Slik evaluerer vi pålitelighet

Vi bruker en rekke signaler til å avgjøre hvem som kan anses som pålitelige, for å sikre at det bare vises innhold fra anerkjente og relevante kilder i informasjonspanelene våre. Vi bruker også eksterne evaluerere til å vurdere sakkyndigheten og troverdigheten i innholdet. Når vi lager produkter og håndhever retningslinjene våre, legger vi svært stor vekt på at det ikke tas hensyn til ideologiske og politiske sympatier når kildenes pålitelighet skal vurderes.