Je merchandiseplank beheren

We brengen enkele wijzigingen aan in de manier waarop we gegevens over content voor kinderen op YouTube.com verzamelen en gebruiken. Als gevolg daarvan zijn sommige instructies in dit artikel mogelijk gewijzigd. Meer informatie

Met de merchandiseplank kunnen daarvoor in aanmerking komende creators hun officiële merchandise presenteren op YouTube. De plank wordt weergegeven op de videopagina van hun kanalen, maar is mogelijk niet op alle videopagina's te zien.

In dit artikel lees je hoe je de merchandiseplank ordent en vind je antwoorden op veelgestelde vragen.

Hier ontdek je hoe je aan de slag gaat met de merchandiseplank.

Je merchandiseplank ordenen

Je merchandiseplank ordenen voor je hele kanaal

Op de merchandiseplank worden maximaal twaalf producten weergegeven. Standaard kiest je verkoper de specifieke artikelen en de volgorde waarin ze worden weergegeven. Zo kan de verkoper er bijvoorbeeld voor kiezen eerst de nieuwste of meestverkochte producten weer te geven of de volgorde te baseren op beschikbaarheid. Je kunt ook zelf maximaal twaalf specifieke artikelen kiezen voor je merchandiseplank en ze ordenen voor je hele kanaal.
De producten en de volgorde die je kiest, gelden voor alle video's op je kanaal. Je kunt ook aanpassingen doen voor afzonderlijke video's.

Je plank ordenen voor je hele kanaal

1. Log in bij YouTube Studio.
  2. Klik in het linkermenu op Inkomsten genereren.
  3. Klik op het tabblad Merchandise. Je ziet deze optie alleen als je kanaal hiervoor in aanmerking komt.
  4. Ga naar de kaart Status en klik op Ordenen.
  5. Je kunt maximaal twaalf artikelen slepen, neerzetten en ordenen. Kijkers zien mogelijk minder artikelen, afhankelijk van het apparaat dat ze gebruiken.
    • Op desktops: De eerste vier of vijf artikelen worden weergegeven. Kijkers moeten door de plank scrollen om meer artikelen te zien.
    • Mobiel: Alleen het eerste artikel wordt weergegeven. Kijkers kunnen de andere artikelen bekijken door op de plank te tikken.
  6. Klik op Opslaan.
    • Als je eerder artikelen hebt geordend voor specifieke video's, zie je twee opties:
      • Opslaan voor video's die geen aangepaste weergave hebben: de nieuwe ordening wordt opgeslagen voor video's waarvoor je de volgorde van je merchandise niet hebt aangepast.
      • Opslaan voor alle video's: ordeningen op videoniveau worden overschreven en de opnieuw geordende plank wordt gebruikt als standaard voor het hele kanaal.

Automatische ordening herstellen

1. Log in bij YouTube Studio.
  2. Klik in het linkermenu op Inkomsten genereren.
  3. Klik op het tabblad Merchandise. Je ziet deze optie alleen als je kanaal hiervoor in aanmerking komt.
  4. Klik op Ordenen op de kaart Status.
  5. Sleep alle artikelen terug naar de voorraadlijst of wis de selectie.
  6. Klik op Opslaan.

Je merchandiseplank ordenen voor afzonderlijke video's

Op de merchandiseplank die je voor je kanaal hebt ingesteld, worden dezelfde artikelen in dezelfde volgorde weergegeven als bij je video's. Je kunt ook maximaal twaalf specifieke artikelen kiezen en ordenen voor afzonderlijke video's.
Als je geen specifieke artikelordening voor afzonderlijke video's kiest, wordt je merchandise op dezelfde manier geordend als op je kanaal.
Volg de onderstaande instructies om de artikelordening te kiezen voor afzonderlijke video's.

Je plank ordenen voor een afzonderlijke video

1. Log in bij YouTube Studio.
  2. Klik in het linkermenu op Video's.
  3. Klik op de video waarvoor je de merchandiseplank wilt aanpassen.
  4. Klik in het linkermenu op Inkomsten genereren.
  5. Klik op het tabblad Merchandise. Je ziet deze optie alleen als je kanaal hiervoor in aanmerking komt.
  6. Ga naar de kaart Status en klik op Ordenen.
  7. Je kunt maximaal twaalf artikelen slepen, neerzetten en ordenen. Kijkers zien mogelijk minder artikelen, afhankelijk van het apparaat dat ze gebruiken.
    • Op desktops: De eerste vier of vijf artikelen worden weergegeven. Kijkers moeten door de plank scrollen om meer artikelen te zien.
    • Mobiel: Alleen het eerste artikel wordt weergegeven. Kijkers kunnen de andere artikelen bekijken door op de plank te tikken.
  8. Klik op Gereed.
  9. Klik rechtsboven op Opslaan.

Teruggaan naar de ordening op kanaalniveau

1. Log in bij YouTube Studio.
  2. Klik in het linkermenu op Video's.
  3. Klik op de video waarvan je de merchandiseplank op videoniveau hebt aangepast en waarvoor je deze aanpassing wilt verwijderen.
  4. Klik in het linkermenu op Inkomsten genereren.
  5. Klik op het tabblad Merchandise. Je ziet deze optie alleen als je kanaal hiervoor in aanmerking komt.
  6. Klik op Ordenen op de kaart Status.
  7. Sleep alle artikelen terug naar de voorraadlijst of wis de selectie.
  8. Klik op Opslaan.

Als je wilt teruggaan naar de automatische ordening, kun je dat op kanaalniveau doen.

Veelgestelde vragen over de merchandiseplank

Hoe geef ik mijn merchandise weer op de plank?

Wanneer je je merchandise hebt gemaakt of aangepast via je officiële merchandiseverkoper en hebt ingediend bij YouTube, beoordelen we of de artikelen voldoen aan ons beleid. Deze beoordeling duurt meestal een paar werkdagen.
Hoe weet ik of mijn merchandise-artikelen worden beoordeeld?
Je kunt als volgt de status zien van de beoordeling van je merchandise-artikelen:
  1. Log in bij YouTube Studio.
  2. Klik in het linkermenu op Inkomsten genereren.
  3. Klik op het tabblad Merchandise. Je ziet deze optie alleen als je kanaal hiervoor in aanmerking komt.
  4. Klik op Ordenen op de kaart Status.
  5. In het venster 'Artikelen ordenen':
    • Artikelen die worden beoordeeld, zijn gemarkeerd met 'Wordt beoordeeld'.
    • Artikelen die dit label niet hebben, zijn beoordeeld en kunnen worden weergegeven op de plank.

Ik kan sommige merchandise-artikelen niet vinden in YouTube Studio

Neem contact op met je merchandiseverkoper als je vragen hebt over specifieke merchandise-artikelen die niet worden weergegeven in het venster Artikelen ordenen.
Waarom wordt de merchandiseplank niet weergegeven bij mijn video?
De merchandiseplank wordt niet weergegeven als: