Je merchandiseplank beheren

Met de merchandiseplank kunnen in aanmerking komende creators hun officiële merchandise presenteren op YouTube. De plank is te zien op de videopagina van in aanmerking komende kanalen, maar mogelijk niet op alle videopagina's.

In dit artikel lees je hoe je de merchandiseplank ordent en vind je antwoorden op veelgestelde vragen over merchandise.

Meer informatie over hoe je aan de slag gaat met de merchandiseplank

Je merchandiseplank ordenen

Kijkers zien maximaal twaalf producten op de merchandiseplank. De volgorde waarin je kijkers de merchandise zien, hangt af van de instellingen:

• Standaard kiest je verkoper de specifieke artikelen en de volgorde waarin ze worden weergegeven. Zo kan de verkoper er bijvoorbeeld voor kiezen eerst de nieuwste of meestverkochte producten weer te geven of de volgorde te baseren op beschikbaarheid.
  • Als je de standaardvolgorde van de verkoper wilt veranderen, kun je zelf maximaal twaalf specifieke artikelen voor je merchandiseplank selecteren en ze ordenen voor je hele kanaal of voor een video.
Opmerking: Mogelijk zien sommige kijkers een willekeurige artikelselectie en -volgorde op de merchandiseplank. Door willekeurige merchandise te laten zien, krijgen we meer inzicht in kijkersinteractie met de merchandiseplank en de mogelijke invloed op de verkoop.

Je merchandiseplank ordenen voor je hele kanaal

Je plank ordenen voor je hele kanaal

1. Log in bij YouTube Studio.
  2. Klik in het linkermenu op Inkomsten genereren.
  3. Klik op het tabblad Merchandise. Je ziet deze optie alleen als je kanaal hiervoor in aanmerking komt.
  4. Ga naar de kaart 'Status' en klik op Ordenen.
  5. Je kunt maximaal twaalf artikelen slepen, neerzetten en ordenen. Kijkers zien mogelijk minder artikelen, afhankelijk van het apparaat dat ze gebruiken.
    • Op desktops: De eerste vier of vijf artikelen worden weergegeven. Kijkers moeten door de plank scrollen om meer artikelen te zien.
    • Op mobiele apparaten: Alleen het eerste artikel wordt weergegeven. Kijkers kunnen de andere artikelen bekijken door op de plank te tikken.
  6. Klik op Opslaan.
  7. Als je eerder artikelen hebt geordend voor specifieke video's, zie je twee opties:
    • Opslaan voor video's die geen aangepaste weergave hebben: De nieuwe ordening wordt opgeslagen voor video's waarvoor je de volgorde van je merchandise niet hebt aangepast.
    • Opslaan voor alle video's: Ordeningen op videoniveau worden overschreven en de opnieuw geordende plank wordt gebruikt als standaard voor het hele kanaal.

Automatische ordening herstellen

1. Log in bij YouTube Studio.
  2. Klik in het linkermenu op Inkomsten genereren.
  3. Klik op het tabblad Merchandise. Je ziet deze optie alleen als je kanaal hiervoor in aanmerking komt.
  4. Ga naar de kaart 'Status' en klik op Ordenen.
  5. Sleep alle artikelen terug naar de voorraadlijst of wis de selectie.
  6. Klik op Opslaan.

Je merchandiseplank ordenen voor afzonderlijke video's

Op de merchandiseplank die je voor je kanaal hebt ingesteld, worden dezelfde artikelen in dezelfde volgorde weergegeven als bij je video's. Je kunt ook maximaal twaalf specifieke artikelen kiezen en ordenen voor afzonderlijke video's.
Als je geen specifieke artikelordening voor afzonderlijke video's kiest, wordt je merchandise op dezelfde manier geordend als op je kanaal.
Volg de onderstaande instructies om de artikelordening te kiezen voor afzonderlijke video's.

Je plank ordenen voor een afzonderlijke video

1. Log in bij YouTube Studio.
  2. Klik in het linkermenu op Video's.
  3. Klik op de video waarvoor je de merchandiseplank wilt aanpassen.
  4. Klik in het linkermenu op Inkomsten genereren.
  5. Klik op het tabblad Merchandise. Je ziet deze optie alleen als je kanaal hiervoor in aanmerking komt.
  6. Ga naar de kaart 'Status' en klik op Ordenen.
  7. Je kunt maximaal twaalf artikelen slepen, neerzetten en ordenen. Kijkers zien mogelijk minder artikelen, afhankelijk van het apparaat dat ze gebruiken.
    • Op desktops: De eerste vier of vijf artikelen worden weergegeven. Kijkers moeten door de plank scrollen om meer artikelen te zien.
    • Op mobiele apparaten: Alleen het eerste artikel wordt weergegeven. Kijkers kunnen de andere artikelen bekijken door op de plank te tikken.
  8. Klik op Gereed.
  9. Klik rechtsboven op Opslaan.

Teruggaan naar de ordening op kanaalniveau

1. Log in bij YouTube Studio.
  2. Klik in het linkermenu op Video's.
  3. Klik op de video waarvan je de aanpassing van de merchandiseplank op videoniveau ongedaan wilt maken.
  4. Klik in het linkermenu op Inkomsten genereren.
  5. Klik op het tabblad Merchandise. Je ziet deze optie alleen als je kanaal hiervoor in aanmerking komt.
  6. Ga naar de kaart 'Status' en klik op Ordenen.
  7. Sleep alle artikelen terug naar de voorraadlijst of wis de selectie.
  8. Klik op Opslaan.

Als je wilt teruggaan naar de automatische ordening, kun je dat op kanaalniveau doen.

Merchandise op andere plekken onder de aandacht brengen

Tabblad 'Winkel' op de kanaalpagina

Alle kanalen met een merchandiseplank en minstens één artikel dat geschikt is om daarop weer te geven, krijgen automatisch het tabblad 'Winkel' op hun kanaalpagina. Op dit tabblad vind je alle artikelen die momenteel worden weergegeven op de merchandiseplank. Je kunt naar het tabblad 'Winkel' linken door de URL in reacties, beschrijvingen en communityposts te plakken.

Een artikel vastzetten bij je livestream

Als je streamt en in aanmerking komt voor de merchandiseplank, kun je één artikel bovenaan je live feed promoten.

Een artikel vastzetten tijdens een livestream

1. Begin een livestream vanuit het Live controlecentrum.
  2. Klik op het tabblad Merchandise onder het voorbeeld van de livestream.
  3. Selecteer een artikel dat je graag wilt promoten, klik erop en sleep het naar het deelvenster 'Vastgezette merchandise'. Klik dan op Vastzetten in chat.
  4. Kijkers zien het artikel nu bovenaan je livestream.

Je merchandise losmaken van een livestream

1. Ga naar het Live controlecentrum.
  2. Klik op het tabblad Merchandise onder het voorbeeld van de livestream.
  3. Klik op Losmaken.

Haal meer uit links naar je winkel in beschrijvingen

Als je een merchandiseplank op je kanaal hebt, kun je een link naar je officiële Merchandising Store toevoegen aan videobeschrijvingen. Als gebruikers op deze link klikken, zien ze rechtstreeks op YouTube een voorbeeld van jouw officiële merchandise. Zo kunnen kijkers je officiële merchandise bekijken zonder hun video te onderbreken. Als ze iets willen kopen, kunnen ze nogmaals klikken om naar je officiële winkel te gaan en hun aankoop te voltooien.

Merchandise promoten op eindschermen

Als je in aanmerking komt voor de merchandiseplank, kun je merchandise aan je eindschermen toevoegen. Voer hiervoor de volgende stappen uit:
  1. Log in bij YouTube Studio.
  2. Selecteer Video's in het linkermenu.
  3. Zoek de video waarbij je merchandise aan een eindscherm wilt toevoegen en vervolgens klik op Editor.
  4. Zo voeg je merchandise toe:
    • Heeft de video al een eindscherm? Klik op een beschikbare plek en vervolgens klik op Merchandise.
    • Heeft de video nog geen eindscherm? Klik op Eindscherm toevoegen en vervolgens kies je template.
  5. Kies het moment en de plek voor je eindscherm met merchandise.

Veelgestelde vragen over de merchandiseplank

Hoe geef ik mijn merchandise weer op de plank?

Als je je merchandise hebt gemaakt of aangepast via je officiële merchandiseverkoper en de merchandise hebt ingediend bij YouTube, beoordelen we of de artikelen voldoen aan ons beleid. Deze beoordeling duurt meestal een paar werkdagen.
Hoe weet ik of mijn merchandise-artikelen worden beoordeeld?
Zo kun je de status van de beoordeling van je merchandise-artikelen zien:
  1. Log in bij YouTube Studio.
  2. Klik in het linkermenu op Inkomsten genereren.
  3. Klik op het tabblad Merchandise. Je ziet deze optie alleen als je kanaal hiervoor in aanmerking komt.
  4. Ga naar de kaart 'Status' en klik op Ordenen.
  5. In het venster 'Artikelen ordenen':
    • Artikelen die worden beoordeeld, zijn gemarkeerd met 'Wordt beoordeeld'.
    • Artikelen die dit label niet hebben, zijn beoordeeld en kunnen worden weergegeven op de plank.

Ik kan sommige merchandise-artikelen niet vinden in YouTube Studio

Neem contact op met je merchandiseverkoper als je vragen hebt over specifieke merchandise-artikelen die niet worden weergegeven in het deelvenster Artikelen ordenen.

Waarom wordt de merchandiseplank niet weergegeven bij mijn video?

De merchandiseplank wordt in de volgende gevallen niet weergegeven:

• Het publiek voor je video's is ingesteld als Gemaakt voor kinderen.
  • Er worden al tickets of donaties bij je video weergegeven.
  • Er is een auteursrechtclaim voor je video ingediend.
  • De kijker bevindt zich niet in een land of regio waar de merchandiseplank beschikbaar is.
  • De kijker speelt je video af via een mobiele browser, een smart-tv of een gameconsole.
  • Je hebt geen goedgekeurde merchandise-artikelen op voorraad.