YouTube Premiär

Med YouTube Premiär kan dina tittare se och uppleva en ny video tillsammans, som på en filmpremiär eller när en ny tv-serie börjar. Att premiärvisa din video innebär att du kan schemalägga uppladdningen och skapa förväntningar kring videon med en delbar visningssida.

Behörighet: Den här funktionen lanseras först för en liten grupp innehållsskapare, men flera får tillgång till den snart.

Obs! Videopremiärer kan bara ställas in på datorn. Däremot kan tittarna se premiären på valfri plattform (dator, iOS, Android, mobila enheter osv.).

YouTube Premieres

Premiärvisa en ny video

1. Klicka på Ladda upp  högst upp på sidan eller besök youtube.com/upload.
  2. Välj Schemalagd i rullgardinsmenyn. Observera att om du väljer Offentlig startas premiären direkt när videon har laddats upp. Olistade videor kan inte premiärvisas.
  3. Välj videon du vill ladda upp från din dator.
  4. På nästa sida väljer du Premiär.
  5. Välj datum och tid för premiären.
  6. När videon har bearbetats klickar du på Premiär högst upp till höger.

Före premiären:

• En offentlig visningssida skapas. Videon premiärvisas så småningom på den här visningssidan.
  • Ungefär 30 minuter före premiären skickas en inloggningsavisering till tittare som har valt att ta emot aviseringar (klockikon).  En andra avisering skickas vid starten, så att tittarna får reda på att premiären börjar. Läs mer om att hantera aviseringar.
  • Du kan interagera med tittarna i kommentarer, livechatten och Superchatt, om den är aktiverad.
Tips! Tittare kan ställa in påminnelser om premiärer. Uppmuntra dem att ställa in en påminnelse på visningssidan via en fäst kommentar, i beskrivningen eller chatten.

När premiären börjar:

• En nedräkning visas under de första 2 minuterna av premiären. När nedräkningen är över ser tittarna videon tillsammans i realtid.
    • Tittarna kan inte skrubba framåt, men de kan däremot skrubba bakåt under streamen.
    • Det finns ett antal för samtidiga tittare som visar hur många som tittar.
  • Du kan interagera med tittarna i kommentarer, livechatten och Superchatt, om den är aktiverad.

Efter premiären:

• Videon finns kvar på din kanal som en vanlig uppladdning. Obs! Efter premiären visas inte nedräkningen i videon.
  • Återuppspelning av chatt är tillgängligt för tittare som vill uppleva premiärchatten när den är avslutad. Du kan när som helst inaktivera chatten.

Premiärvideons visningssida

När en premiär har schemalagts skapas en offentlig visningssida som kan delas. På den här sidan visas videons metadata, som titel, beskrivning och miniatyr. Videon premiärvisas sedan på den här visningssidans webbadress. Tittarna kan börja interagera via kommentarer och livechatt före och under premiären.

Marknadsföra visningssidan:

• Se till att videons metadata är tydlig. Läs mer

• Gör en anpassad miniatyr.  Den är huvudbilden som tittarna ser när de besöker visningssidan.

• Skapa intresse kring videon genom att dela webbadressen till visningssidan i ett communityinlägg eller i andra sociala nätverk. Mer information om communityinlägg finns här.

• Delta under premiären. Berätta för tittarna i kommentarerna att du kommer att finnas på plats under premiären för att chatta.

Tjäna pengar på din premiär

Det finns flera sätt att tjäna pengar på en videopremiär:
Annonser:
  • Kanaler med konfigurerad intäktsgenerering på YouTube kan visa automatiska förannonser under premiären. Mellanannonser är inte tillgängliga under premiären.
  • Efter premiären fungerar både automatiska för- och mellanannonser, precis som för vanliga uppladdningar.

Läs mer om hur du aktiverar annonser i dina videor.

Superchatt:

Om du aktiverar Superchatt kan dina tittare köpa chattmeddelanden för att lyfta fram sina meddelanden och utmärka sig i chatten. Du kan aktivera Superchatt och chatta med tittarna både före och under premiären.

Läs mer om behörighetskrav och aktivering av Superchatt.

Kanalmedlemskap:

Om du är behörig kan du utnyttja fördelarna med kanalmedlemskap, som livechatt enbart för medlemmar, anpassade emojier och medlemsmärken

Läs mer om kanalmedlemskap (kallades tidigare för sponsring).

Vanliga frågor

Vad händer med en video efter premiären?

När en video har premiärvisats finns den kvar på din kanal, precis som en vanlig uppladdning. Återuppspelning av chatt är tillgängligt för tittare som vill uppleva premiärchatten när den är avslutad.

Hur hittar tittarna min premiär?

En offentlig webbadress skapas när visningssidan skapas. Du kan dela den här webbadressen före, under och efter premiären för att dela videon.

Kan jag schemalägga en premiär till att börja direkt?
Ja. Om du vill att videon ska vara tillgänglig direkt markerar du den som ”offentlig” när du väljer sekretessinställning. Då startar funktionen Premiär så snart videon har bearbetats.

Vilken statistik finns det för premiärer?
Innehållsskapare kan se statistik för premiärer med vårt standardverktyg YouTube Analytics.

Kan jag inaktivera premiäralternativet för en video som har publicerats och göra den till en vanlig uppladdning?
Nej, inte efter att videon har publicerats.

Finns kommentarerna från premiären kvar på videon när den är över?

Ja.

Överförs antalet visningar från premiären till videon efter premiärvisningen?
Ja.

Hur upptäcker tittarna mina premiärer?
Premiärer syns på YouTube där innehåll brukar upptäckas, som med vanliga uppladdningar, t.ex. i sökningen, på startsidan, bland titta-på-härnäst-förslag och videorekommendationer. Och eftersom visningssidan är offentlig redan innan premiärvisningen börjar, kan du dela webbadressen i sociala medier, använda den som din kanaltrailer eller marknadsföra den på vilket sätt du vill.

Hur kan tittarna se skillnad på videor som är live, premiärer eller vanliga uppladdningar?
Videor som kommer att ha premiär eller som premiärvisas har särskild märkning så att de skiljer de sig visuellt från uppladdningar och livestreamar.