Een nieuwe video in première laten gaan

Met YouTube Premières kunnen jij en je kijkers samen in realtime een nieuwe video bekijken. Maak kijkers nieuwsgierig naar je première door de weergavepagina te delen, zodat ze herinneringen kunnen instellen, kunnen chatten en reacties kunnen achterlaten.

YouTube Premieres

Een première maken

Kijkers kunnen de première op elk platform bekijken, zoals een computer, iPhone, iPad, Android en mobiele webbrowser.

1. Ga op een computer naar studio.YouTube.com.
  2. Klik bovenaan op Maken  en dan Video's uploaden.
  3. Selecteer de video die je wilt uploaden en vul de videogegevens in.
    Opmerking: 360°/VR180 of uitvoer met een resolutie hoger dan 1080p wordt niet ondersteund voor premières.
  4. Klik op Opslaan of publiceren en dan Openbaar en dan Instellen als instantpremière als je de video direct in première wilt laten gaan. Zodra de video is verwerkt, gaat die in première.
    Als je de première voor een later moment wilt plannen, klik je op Plannen en dan Geef een datum en tijd op en dan Instellen als première.
  5. Klik op Klaar of Plannen.

Tip: Je kunt ook een première maken als je een video uploadt via de YouTube-app. Je kiest dan Instellen als première op de pagina Zichtbaarheid instellen.

Wat er gebeurt als je een première maakt

Voordat je première begint

Er wordt een openbare weergavepagina gemaakt waarop je video in première gaat. De weergavepagina is openbaar voordat de première begint, dus je kunt de URL hiervan met anderen delen. Premières vind je net als normale uploads op YouTube, bijvoorbeeld via de zoekfunctie, homepage en videoaanbevelingen.

Iedereen kan de weergavepagina bekijken, een herinnering instellen, een reactie achterlaten of chatten. Kijkers kunnen ook Super Chats gebruiken als deze functie aanstaat. Als je een trailer hebt geüpload, wordt deze afgespeeld.

Overzicht van de weergavepagina

Tijdens je première

2 minuten voordat je première begint, verschijnt er een afteltimer. Nadat er tot 0 is afgeteld, bekijken fans de video samen in realtime. Kijkers kunnen wel terugspoelen, maar niet vooruit. De video is tenslotte live.

Je kunt met je kijkers communiceren via reacties en de live chat.

Na de première

Nadat je video in première is gegaan, blijft deze op je kanaal staan als een normale upload. De afteltimer komt niet in de video. Kijkers die de premièrechat achteraf nog willen bekijken, kunnen de chat opnieuw afspelen. Je kunt de chat uitzetten wanneer je maar wilt.

Vanuit YouTube Studio kun je ook YouTube Analytics gebruiken om te zien hoe je première het heeft gedaan. Het aantal weergaven van de première wordt na afloop opgeteld bij het aantal weergaven van de video.

Tips

Pas je première aan door een andere afteltimer te kiezen, inkomsten te genereren met je première of een trailer te laten zien op de weergavepagina voordat je première begint.
Kijkers naar je livestream leiden. Leid je publiek naar je livestream door een chatbericht met de link vast te zetten.
Bouw spanning op. Maak kijkers alvast warm voor je première door vooraf een livestream te hosten.
Deel de URL naar de weergavepagina van je première op social media.
Stel je première in als kanaaltrailer. Lees hoe je dit doet door de lay-out van je kanaal te wijzigen.
Moedig je kijkers aan om een herinnering in te stellen door een reactie of chatbericht op de weergavepagina achter te laten. Wie een herinnering instelt, krijgt 30 minuten van tevoren en wanneer de première begint een melding.

Wil je meer tips voor het maken van je volgende première?
Download onze gids voor premières.