Hantera kanalmedlemskap

Vi förändrar hur vi samlar in och använder uppgifter för innehåll som är riktat till barn på YouTube. Vissa av anvisningarna i den här artikeln kan därför ha ändrats. Läs mer.

Läs mer om vad du kan erbjuda dina medlemmar och medlemskapsupplevelsen för dina tittare.

Varje kanal som deltar i Kanalmedlemskap, inklusive erbjudanden, ansvarar för att följa våra villkor och policyer. Policyerna omfattar YouTubes riktlinjer för communityn och alla relevanta lagar och regler.

Kanalmedlemskap

Prenumerera på kanalen YouTube Creators för att få de senaste nyheterna, uppdateringar och tips.

Här kan du hantera och spåra ditt medlemsprogram i Studio:

Fliken Medlemskap

När du har aktiverat medlemskap hittar du den här fliken i Studio under Intäkter följt av Medlemskap.

Här kan du spåra följande:

1. Totalt antal medlemmar: Alla nuvarande medlemmar som har tillgång till förmåner. Inkluderar medlemmar som har avslutat men har tillgång till förmåner under resten av sin faktureringsperiod.
  2. Aktiva medlemmar: Alla medlemmar med enbart aktiva prenumerationer. Aktiva prenumerationer beräknas genom att dra av antal avslutade medlemmar från det totala antalet medlemmar.
  3. Intäkter: Du kan spåra intäkter för den senaste faktureringsperioden och jämföra med föregående faktureringsperiod.
  4. Medlemmar per nivå: Spåra antalet medlemmar (totala eller aktiva) efter nivå över tid.
  5. Registreringar och uppsägningar: Se hur många användare som har blivit medlemmar eller har avslutat ett medlemskap under den senaste faktureringsperioden och jämför med föregående faktureringsperiod.
  6. Feedback om uppsägning: Vissa användare ger feedback på varför de har sagt upp medlemskapet utifrån fördefinierade flervalsalternativ. Om du håller muspekaren över Uppsägningar kan du se hur användarna svarade vid uppsägning av kanalen.
Obs! En faktureringsperiod kan vara 28, 30 eller 31 dagar beroende på den aktuella kalendermånaden. Ett medlemskap som till exempel köps under september ger 30 dagars åtkomst före nästa betalning.

Hantera medlemmar

Du kan se en lista över alla dina nuvarande medlemmar, inklusive:

1. Total varaktighet som medlem (inkluderar tid från alla tidigare perioder som medlem).
  2. Senast uppdaterad: Antal dagar sedan senaste gången medlemmen gick med, gick med igen, uppgraderade eller nedgraderade sitt medlemskap.

Om du vill exportera en översiktsbild av den här informationen till CSV klickar du på Ladda ned längst upp till höger. Det kan ta några minuter. Du kan stänga det här fönstret medan du väntar.

Samla in uppgifter från dina medlemmar:

Genom att använda tredjepartsintegrering med IFTTT kan du skapa ett anpassat och säkert medlemsformulär för att samla in medlemsuppgifter som hjälper dig att tillhandahålla förmåner. Information som samlas in från medlemmar är ditt ansvar. YouTube har inte åtkomst till den här informationen.

Obs! Tredjepartsintegrering med IFTTT är för närvarande endast tillgänglig på engelska.

Hantera förmåner, nivåer och priser

Klicka på kortet Medlemskapserbjudande för att hantera och redigera dina medlemsförmåner och nivåer. Här hittar du förslag och tips om de olika typer av förmåner du kan vilja erbjuda på varje prisnivå.

Andra kort och verktyg på fliken Medlemskap:

1. Resurser: Ett dynamiskt kort som visar rekommenderade metoder, länkar till andra resurser och medlemsspecifika experiment att välja eller välja bort.
  2. Senaste videor som medlemmar gick med från: Se vilka videor som gav flest nya medlemmar.
  3. Senaste kommentarer från medlemmar: Hitta enkelt de senaste medlemskommentarerna så att du kan prioritera svar på dem.
  4. Introduktionsvideo: Ladda upp en video som ska visas på skärmen med medlemskapserbjudanden. Tittarna ser den när de klickar på BLI MEDLEM för att registrera sig för medlemskap.

YouTube Analytics

Du kan också se mer information om dina medlemmar i YTA.

1. Tittare: Klicka på YTA följt av Analytics följt av Tittare och klicka på kortet Totalt antal medlemmar för att se det totala antalet aktiva medlemmar över tid. Om du klickar på Visa mer visas ytterligare data om dina medlemmar. Du kan justera tidsserien för att se hur följande mätvärden presterade under en anpassad tidsperiod:
    • Totalt antal medlemmar och aktiva medlemmar
    • Nya medlemmar
    • Avslutade medlemmar
    • Förlorade medlemmar (avslutade medlemmar som har förlorat åtkomst till förmåner på grund av att faktureringsperioden har löpt ut)
  2. Intäkter: Klicka på Analytics följt av Intäkter och sedan på kortet Transaktionsintäkter. Här kan du se hur många transaktioner som gjorts under en anpassad period. Transaktioner är antingen nya registreringar eller upprepningar.
Obs! Så här visar du en detaljerad sammanställning av intäktsdata från medlemskap:
  1. Öppna YouTube Studio.
  2. Välj Analytics.
  3. Välj Intäkter.
  4. Leta reda på och välj kortet Hur du tjänar pengar.
  5. Välj Medlemskap för att se en detaljerad översikt över medlemsintäkterna. Du kan välja en egen tidsperiod eller filtrera efter videoformat.

Se dina medlemmar

Du får ingen avisering om du får en ny medlem medan du är offline. Du kan se alla dina aktiva medlemmar, hur länge de har varit medlemmar och hur många prenumeranter de har på fliken Medlemskap i YouTube Studio. Medlemmar kan när som helst avsluta sitt medlemskap.

Om en ny tittare blir kanalmedlem medan du livestreamar skickas ett grönt välkomstmeddelande i livechatten. Meddelandet fästs högst upp i chatten i fem minuter.

Du kan också se det totala antalet medlemmar per dag på fliken Tittare i YouTube Analytics. Kortet med viktiga mätvärden visar ett diagram med hur många medlemmar du har fått eller förlorat över tid.

Marknadsför medlemskap

Du kan lägga till /join i slutet av din kanaladress om du vill länka direkt till fönstret med medlemskapserbjudande.
Du kan lägga till den här länken
  • i videobeskrivningen
  • på kort och slutskärmar i dina videor.
Presentmedlemskap

Memberships Gifting

Med presentmedlemskap kan du eller dina kanalmedlemmar få tillgång till förmåner för ett kanalmedlemskap. Du eller dina kanalmedlemmar kan köpa presentmedlemskap under livestreamar eller premiärer.

Om du erbjuder en medlemsnivå under 5 USD kanske du kan distribuera presentmedlemskap i marknadsföringssyfte till tittarna varje månad. Presentmedlemskap i marknadsföringssyfte är kostnadsfria och du tjänar inte pengar på de här presentmedlemskapen. Presentmedlemskap i marknadsföringssyfte är tillgängliga den första i varje månad och överförs inte från månad till månad. Du måste distribuera presentmedlemskapen i marknadsföringssyfte innan du kan köpa presentmedlemskap till dina tittare. Du kan distribuera presentmedlemskapen i marknadsföringssyfte i paket om fem, på samma sätt som du delar ut presentmedlemskap som du köper under livestreamar eller premiärer. Du kan se dina presentmedlemskap i marknadsföringssyfte genom att välja en livestream eller Premiär-livechatt och välja  följt av Ge bort medlemskap  följt av Ge bort 5 nu.

Obs! Presentmedlemskap i marknadsföringssyfte är för närvarande inte tillgängligt för varumärkeskonton. Håll ögonen öppna när vi utökar till fler under de kommande månaderna.

När du eller en kanalmedlem köper presentmedlemskap får ditt köp en nedräkningstimer i livechatten under en begränsad tid. Tiden varierar beroende på köpesumman. Om livechatten eller livestreamen avslutas innan presenten meddelas distribueras den ändå till tittarna.

Tittare måste samtycka till presenter för att kvalificera sig för presentmedlemskap. När tittare väljer att tillåta presenter på din kanal är de kvalificerade för presentmedlemskap på befintliga och framtida presenter på din kanal.

Du kan uppmuntra tittare att tillåta presenter genom att dela din unika webbadress för att välja att delta på din kanal och i ditt innehåll:

• www.youtube.com/channel/{external_channel_id}/allow_gifts ELLER
  • www.youtube.com/channel/{channel_name}/allow_gifts

Du hittar ditt unika externa kanal-id här.

Köpet av presentmedlemskap betraktas som slutfört när YouTube skickar den första presenten till en tittare. Du hittar rapporter om presentmedlemskap i YouTube Analytics. Välj Medlemskapstyp om du vill se hur många presentmedlemskap som har köpts och lösts in under en viss tidsperiod.

Blockera medlemmar från att kommentera
Det går inte att ta bort någon som har blivit medlem, men du kan blockera deras kommentarer. Du behöver ställa in kommentarer och livechattfilter om du vill blockera vissa tittare från att kommentera.

Lägg till och hantera introduktionsvideo

Lägg till en introduktionsvideo för potentiella medlemmar
Alla som klickar på knappen Bli medlem ser din introduktionsvideo.

Det här bör du veta innan du lägger till en introduktionsvideo

• Annonser visas inte i introduktionsvideor.
  • Introduktionsvideon måste följa YouTubes riktlinjer för communityn.
  • Introduktionsvideon får inte ha några upphovsrättsanspråk från tredje part.
  • Introduktionsvideon får inte ha några anspråk gällande musik.
  • Introduktionsvideon får inte vara angiven som avsedd för barn.
  • Om du vill nämna något om priset för de olika nivåerna bör du tänka på att priserna kan variera beroende på plattform och land.

Lägga till eller redigera en introduktionsvideo

1. Skapa din introduktionsvideo och publicera den som Olistad.
  2. Besök studio.youtube.com.
  3. Välj Intäkter i menyn till vänster följt av klicka på Medlemskap.
  4. Klicka på Lägg till introduktionsvideo på kortet Dina medlemskapserbjudanden.
  5. Om du vill redigera eller radera en befintlig introduktionsvideo klickar du på Redigera bredvid introduktionsvideon på kortet Dina medlemskapserbjudanden.

Intäkter, prissättning och återbetalning för kanalmedlemskap

Intäktsdelning

Kreatörer får 70 % av medlemsintäkterna efter att tillämpliga skatter och andra avgifter har dragits av. I dagsläget står YouTube för alla transaktionskostnader (inklusive kreditkortsavgifter).
Intäktsdelning för kreatörer i MCN-nätverk
Om du ingår i ett MCN-nätverk bör du kontakta ditt nätverk. Vissa MCN-nätverk kan ta en extra intäktsandel, vilket betyder att dina intäkter från medlemskap kan vara lägre än 70 % om du ingår i ett MCN.
Du och ditt MCN-nätverk ansvarar för att följa alla skatteregler som gäller för dina medlemskapsintäkter (enligt vad som är tillämpligt).

Rapport om beräknade intäkter

Du hittar rapporter om beräknade intäkter i YouTube Analytics > Rapporten Transaktionsintäkter. Du får medlemskapsintäkter på samma sätt som du får annonsintäkter med AdSense för YouTube.

Avslutning, uppsägning och återbetalning

Medlemmar kan när som helst avsluta sitt medlemskap.
Om en medlem begär en återbetalning kan YouTube efter eget gottfinnande bedöma om begäran är giltig och dra av det som ska återbetalas från kanalens andel av intäkterna. Läs mer om YouTubes återbetalningspolicy för betalmedlemskap.

Om medlemskapet på en kanal avslutas för att kanalen sägs upp återbetalas den senaste månadsavgiften till alla aktiva betalande medlemmar. Återbetalning sker också vid borttagning från YouTubes partnerprogram eller till följd av trakasserier, bedrägeri eller att kanalen bryter mot våra villkor eller policyer. Beloppet som återbetalas dras av från kanalens andel av intäkterna.

Vanliga frågor

Det kan bero på flera olika saker:
  • Funktionen är inte aktiverad på din kanal.
  • Funktionen är inte lanserad i alla länder.
  • Din video har angetts som avsedd för barn.
  • Knappen Bli medlem finns inte än på vissa plattformar. Men tittarna kan bli medlemmar på datorn. De får tillgång till förmånerna på alla plattformar även om de blir medlemmar på datorn.
  • Knappen Bli medlem visas bara på kvalificerade videors visningssidor på medverkande kanaler. Visningssidor för videor som vissa musikpartner har gjort anspråk på är till exempel inte kvalificerade.
  • Knappen Bli medlem visas inte på mobila enheter för tittare som inte är prenumeranter. Tittare på mobila enheter måste först prenumerera på din kanal för att knappen Bli medlem ska synas.

Om tittarna inte ser knappen Bli medlem kan du alltid påminna dem om de här lösningarna:

• Påminn tittarna om att de kan bli medlemmar genom att klicka på knappen Bli medlem på din kanals startsida.
  • Tittarna kan lägga till /join i slutet av din kanaladress om de vill länkas direkt till fönstret med medlemskapserbjudande.
  • Du kan även lägga till din /join-länk i videobeskrivningen.
Hur får jag tillgång till mer information om mina medlemmar?
I vårt Members API får du tillgång till följande uppgifter om dina medlemmar. Om du erbjuder förmåner via ett tredjepartsföretag kan du dela de här medlemsuppgifterna med företaget så att medlemskapsförmånerna kan uppfyllas.
  • webbadressen till medlemmens kanal
  • namnet på medlemmens kanal
  • en länk till medlemmens profilbild
  • när personen blev medlem i din kanal
Obs! Gränssnittet för medlemmar innehåller för närvarande ingen information om medlemsnivåer.