Om du vill få de senaste uppdateringarna om våra riktlinjer för annonsvänligt innehåll kan du läsa våra inlägg i riktlinjerna för annonsvänligt innehåll i YouTubes hjälpcenter och prenumerera här.

Översikt över YouTubes självcertifiering

När du har åtkomst till självcertifiering ber vi dig klassificera dina videor enligt våra riktlinjer för annonsvänligt innehåll.

YouTubes självcertifieringsprogram

Prenumerera på kanalen YouTube Creators för att få de senaste nyheterna, uppdateringar och tips.

Varför används självcertifiering?

Med hjälp av din feedback kan vi ta snabba och grundligare beslut om intäktsgenerering. Självcertifiering:

1. Du kan berätta vad videon handlar om.
  2. Våra automatiserade system gör sedan en kontroll och fattar ett beslut.
  3. Om du inte håller med om det som de automatiserade systemen fastställer kan du begära en mänsklig granskning.
  4. Granskaren går då igenom din video och ger feedback. Du kan se var du och granskaren har olika uppfattning (till exempel ”olämpligt språk” eller ”känsliga frågor”) om innehåll i videon.

Om du konsekvent klassificerar dina videor på rätt sätt kan vi lita mer på dina uppgifter än våra automatiserade system. Dina bedömningar kommer även att användas för att förbättra våra system för alla kreatörer som genererar intäkter.

Självcertifiering är tillgängligt för innehåll som är markerat som avsett för barn. Läs mer om rekommenderade metoder för barn- och familjevänligt innehåll och våra riktlinjer för annonsvänligt innehåll som är särskilt utformade för innehåll som är riktat till barn.

Det här behöver du göra

Med självcertifiering klassificerar du

• alla nya videor som du aktiverar annonser för
  • tidigare uppladdade videor som du nu vill aktivera annonser för.

Du behöver inte klassificera befintliga videor där annonser är aktiverade.

Så här klassificerar du videor

Följ de här stegen för att klassificera dina videor enligt riktlinjerna för annonsvänligt innehåll:

1. Följ anvisningarna för att ladda upp en video i YouTube Studio. Vid uppladdningen väljer du rullgardinsmenyn Intäktsgenerering följt av väljer följt av klickar på Klar följt av klickar på Nästa.
  2. Markera relevanta alternativ på sidan Avancerade inställningar följt av klicka på Nästa.
  3. Fyll i frågeformuläret på sidan Lämplighet för annonser följt av klicka på Skicka klassificeringföljt av klicka på Nästa.
    • Om videon inte innehåller sådant som finns med i frågeformuläret kan du scrolla ned och markera rutan bredvid Inget av ovanstående.
  4. På sidan Kontroller används våra system för att kontrollera videons lämplighet för annonser efter att du har klassificerat den. När det är klart följt av klickar du på Nästa.
  5. Välj synlighetsstatus för videon.
  6. Klicka på Klart.

Är ditt självcertifierade innehåll klassificerat som avsett för barn? Då är det viktigt att du läser och förstår våra rekommenderade metoder för barn- och familjevänligt innehåll. Steg för hur du markerar videor som avsedda för barn (för självcertifiering i Studio) finns på den här sidan.

Förstå din klassificeringsstatus

När du befinner dig i programmet får du se en sida om noggrannhet vid klassificeringar.

• Kontrollera din noggrannhet vid klassificeringar.
  • Se var du och YouTube inte var överens om klassificeringen.
  • Begär feedback från våra klassificerare eller se feedback som våra klassificerare gav.

Du kan se hur dina klassificeringar stämmer överens med de som görs av våra automatiserade system och mänskliga granskare. Vanligtvis kan vi fastslå hur noggrann du är när du klassificerat 20 videor. Den här informationen är viktig eftersom exakta klassificeringar innebär att vi kan förlita oss på det du uppger när vi ska bestämma vilka annonser som ska visas.

Så här läser du bedömningen av din noggrannhet
När du klassificerar fler videor kan du ta reda på hur väl dina klassificeringar stämmer överens med de som görs av våra automatiserade system och mänskliga granskare.

Hitta sidan med klassificeringsstatusen

1. Logga in på YouTube med den kanal som deltar i självcertifiering.
  2. Öppna https://studio.youtube.com/channel/UC/videos/contentratings.
  3. Nu visas sidan med klassificeringsstatusen.

Det här betyder kolumnerna på sidan med klassificeringsstatusen

• Video: Videon som klassificeras.
  • Klassificeringsdatum: Datumet när du klassificerade din video.
  • Din klassificering: Den status för intäktsgenerering videon skulle få av våra system utifrån din klassificering.
  • YouTubes klassificering: Den status för intäktsgenerering videon skulle få utifrån våra systems eller mänskliga granskares bedömning.
  • YouTubes granskningstyp: Du får två olika ikoner. En visar att videon har granskats av våra automatiska system, och den andra visar att den har granskats av en policyspecialist.
    • DATOR: Våra automatiska system har tagit ett beslut om intäktsgenerering.
    • MÄNNISKA: En policyspecialist – en människa – har granskat videon.
  • Åtgärd: Här kan du se vad du kan göra med beslutet om intäktsgenerering.
    • Begär granskning: Våra automatiserade system har granskat videon. Ibland blir det fel i systemen. Du kan klicka på Begär granskning om du vill att en av våra policyspecialister ska fatta ett slutgiltigt beslut om intäktsgenerering.
    • Visa feedback: En policyspecialist har granskat din video och fattat ett slutgiltigt beslut. När en mänsklig granskare har fattat beslutet kan statusen för intäktsgenerering inte ändras. Om du klickar på Visa feedback ser du skillnaderna mellan din och policyspecialisternas klassificering. Läs mer om hur granskningar av annonsvänlig intäktsgenerering fungerar.
Så här påverkar klassificeringen din kanal
Du får en klassificeringsstatus baserat på hur ofta vårt beslut om intäktsgenerering stämmer överens med dina videobedömningar.
Om din noggrannhet är hög: Det innebär att vi använder dina bedömningar för att besluta om vilka annonser som kan visas på dina videor.
Om din noggrannhet är låg, okänd eller om du inte har klassificerat många videor: Du kan behöva läsa mer feedback från våra policyspecialister för att bättre förstå hur riktlinjerna för annonsvänligt innehåll fungerar, eller klassificera fler videor. När din noggrannhet vid klassificeringar förbättras kan vi använda dina bedömningar i allt högre grad för att bestämma vilka annonser som kan visas på dina videor.
Din noggrannhetsklassificering kan ändras med tiden.

Vanliga frågor om programmet

Hur får jag åtkomst till självcertifiering?

När du har åtkomst till självcertifiering får du ett meddelande i YouTube Studio där det står att du kan bedöma dina videor. Det inträffar vanligtvis en eller två månader efter att du gick med i YouTubes partnerprogram.

När jag börjar klassificera videor, betyder det att jag alltid har intäktsgenerering?

Om videon inte följer riktlinjerna för annonsvänligt innehåll och du försöker aktivera annonser kommer våra policyexperter att inaktivera intäktsgenerering för din video. Positivt är att färre gula ikoner kan komma att visas om du oftast fattar rätt beslut om intäktsgenerering för din video. Den här förändringen beror på att vi använder dina klassificeringar i stället för de som kommer från våra automatiserade system för att bestämma vilka annonser som ska visas i dina videor.

Finns det något sätt att visa intäktsgenereringen för en video innan jag gör den offentlig?
Om du vill kontrollera statusen för intäktsgenerering innan du gör videon offentlig kan du vänta tills kontrollerna av lämplighet för annonser är klara vid uppladdningen.
Hur kan jag förbättra mina klassificeringar?
Det finns tre sätt att lära dig att bättre klassificera videor:

Använd sidan med kontroller vid uppladdningen

Du kan använda sidan med kontroller när du laddar upp videor för att kontrollera videons lämplighet för annonser och upphovsrättsanspråk innan du publicerar den.
Läs våra riktlinjer
Du kan läsa vår guide till självcertifiering enligt våra riktlinjer för annonsvänligt innehåll. Det kan hjälpa dig att förstå vad som passar för alla annonsörer och vad som inte gör det. Om du självcertifierar innehåll som är avsett för barn är det viktigt att du läser och förstår våra rekommenderade metoder för barn och familjeinnehåll.
Få feedback från YouTube-granskare
Om du fortfarande känner dig osäker på att klassificera din video kan du göra följande:
  1. Klassificera videon.
  2. Begära mänsklig granskning.
    • När du klassificerar dina videor som olämpliga för annonser och begär mänsklig granskning påskyndar vi granskningstiden.
  3. Våra granskare granskar sedan din video och fattar sitt slutgiltiga beslut om intäktsgenerering.
  4. Läs feedbacken från granskaren.
Vad händer om jag gör ett misstag och gör en felklassificering av min video?

Eftersom vi vill använda din klassificering för att fatta rätt beslut om intäktsgenerering är det viktigt att du klassificerar innehållet korrekt så långt det är möjligt.

Om vi ser upprepade felaktigheter baserat på våra riktlinjer om annonsvänligt innehåll gör vi en granskning för att bedöma om din kanal ska ingå i YouTubes partnerprogram.

Varför skiljer sig riktlinjerna för innehåll åt mellan YouTube och tv?
Annonsörernas förväntningar skiljer sig åt mellan YouTube och tv. På tv kan annonsörerna oftast granska innehållet innan det publiceras och avgöra om de tycker att det fungerar för dem. På YouTube kan annonsörerna inte granska varje video som visar deras annonser. Våra riktlinjer för annonsvänligt innehåll visar vad annonsörerna kan tänka sig att förknippa sitt varumärke med. Annonsörerna kan ändra sina preferenser. Riktlinjerna visar vad som generellt passar för annonsörer över hela världen.