Tips voor het gebruik van vertonings- en CTR-gegevens

Houd er rekening mee dat het hier slechts om suggesties gaat. Deze zijn gebaseerd op verzamelde succespercentages van heel YouTube. Ze bieden geen garantie voor bepaalde resultaten in jouw specifieke geval.
Waardoor stijgt het aantal vertoningen?
Als je een video uploadt, presenteert YouTube deze aan relevante doelgroepen. Onze systemen bepalen op basis van vele factoren welke kijkers je video waarschijnlijk zullen bekijken. Het systeem blijft de video aan doelgroepen presenteren zolang de video op YouTube staat.
Waarom heb ik minder vertoningen dan abonnees?
Houd er rekening mee dat vertoningen via meldingen, verkeer van externe websites en eindschermen momenteel nog niet worden opgenomen in de vertoningsgegevens.
Niet alle weergaven zijn afkomstig van thumbnailvertoningen. Daarnaast tellen we niet elk geval waarin een kijker een videothumbnail ziet.
Bekijk meer informatie over wat wordt geregistreerd als vertoning. Je kunt ook je verkeersbronnen analyseren om volledig te begrijpen waar je weergaven en kijktijd vandaan komen.
Hoe weet ik of de klikfrequentie (CTR) voor mijn vertoningen hoog of laag is?
De klikfrequentie voor vertoningen geeft aan hoe vaak kijkers een video hebben bekeken nadat ze een geregistreerde vertoning op YouTube hebben gezien. Sommige weergaven tellen niet mee als vertoningen, zoals weergaven op externe websites en in eindschermen. Hierdoor vertegenwoordigt je klikfrequentie voor vertoningen waarschijnlijk maar een deel van het totale aantal weergaven op je kanaal.
De klikfrequentie voor vertoningen is ook afhankelijk van het type content, de doelgroep en de plek op YouTube waar de vertoning heeft plaatsgevonden. Videothumbnails concurreren altijd met andere video's op de homepage, bij 'Volgende', in de zoekresultaten en elders.

Voor de helft van de kanalen en video's op YouTube ligt de CTR voor vertoningen tussen 2% en 10%.

Voor nieuwe video's of kanalen (die bijvoorbeeld minder dan een week oud zijn) en voor video's die minder dan honderd weergaven hebben, kan dit percentage nog meer uiteenlopen. Video's die veel vertoningen krijgen (bijvoorbeeld omdat ze worden weergegeven op de homepage), hebben vaak een lagere CTR. Video's waarbij de meeste vertoningen afkomstig zijn van bronnen zoals je kanaalpagina, hebben mogelijk een hoger percentage.

Als je de CTR van video's wilt vergelijken, kun je het best de langetermijngegevens bekijken. Houd daarbij rekening met de invloed die de verkeersbronnen op de CTR hebben.

Probeer niet je CTR te verhogen met thumbnails of titels die clickbait zijn. YouTube beveelt video's aan die voor kijkers relevant zijn en waarvan de gemiddelde weergaveduur aangeeft dat kijkers de video interessant vinden. Clickbaitvideo's hebben meestal een korte gemiddelde weergaveduur en worden daarom minder vaak door YouTube aanbevolen. Je thumbnail is clickbait als deze een hoge CTR heeft, maar een korte gemiddelde weergaveduur en minder vertoningen dan verwacht.

Hoe interpreteer ik de gegevens?

De klikfrequentie alleen zegt niet zo veel. Als je echt wilt weten hoe goed je video's kijkers aantrekken, moet je de klikfrequentie bekijken in de context van andere statistieken. Enkele manieren om de gegevens te interpreteren:
  • Bekijk de klikfrequentie en je gemiddelde weergaveduur om te zien hoelang kijkers blijven kijken nadat ze op de videothumbnail hebben geklikt.
    • Hogere klikfrequentie met een lage gemiddelde weergaveduur: Dit kan betekenen dat je thumbnails heel aantrekkelijk zijn maar dat de video niet voldoet aan de verwachtingen van de kijker.
    • Lagere klikfrequentie en hoge gemiddelde weergaveduur: Dit kan betekenen dat je thumbnails of titels niet uitnodigen om erop te klikken. Het kan er ook op wijzen dat je video wordt aanbevolen aan een breder publiek buiten je vaste kern van volgers. Minder specifieke doelgroepen klikken minder vaak op thumbnails, wat leidt tot een lagere klikfrequentie. Bekijk je verkeersbronnen voor vertoningsgegevens om te zien waar de vertoningen plaatsvinden.
  • Kijk bij je verkeersbronnen waar de weergaven en kijktijd vandaan komen. Verkeersbronnen zoals 'Zoeken op YouTube' hebben meestal een hogere klikfrequentie dan bronnen zoals 'Home', omdat kijkers die de zoekfunctie gebruiken een sterkere kijkintentie hebben.

Let bij de interpretatie van de gegevens op bijzonder lage of hoge aantallen: daaruit kun je de belangrijkste lessen trekken. Naarmate je content breder wordt verspreid en het aantal vertoningen toeneemt, zal publiek buiten je vaste kern je thumbnail waarschijnlijk vaker zien, wat kan leiden tot een lagere klikfrequentie.

Vraag je je af of de klikfrequentie voor je vertoningen hoog of laag is? Lees dan hier wat het verband is tussen je klikfrequentie en het algehele succes van je kanaal

Wat kan ik beter niet doen met mijn CTR-gegevens?

Doe het volgende niet wanneer je CTR-gegevens gebruikt.

• Beslissingen nemen op basis van te weinig gegevens. Het is belangrijk dat je je CTR pas analyseert als je content een groot aantal vertoningen heeft gegenereerd. Analyseer je CTR dus niet direct nadat je een video hebt geüpload.
  • Optimaliseren na kleine veranderingen in de CTR. Kleine veranderingen in de CTR zijn normaal. Dit is geen reden om over te gaan tot actie. Verbeteringen kunnen alleen nuttig zijn als een verandering in je CTR statistisch significant is.
  • Meerdere thumbnails of titels testen voor dezelfde video. Het is moeilijk om te bepalen of elke video door hetzelfde publiek wordt gezien. Variaties in de CTR kunnen samenhangen met verkeersbronnen in plaats van de titel of thumbnail.
  • Clickbait gebruiken in je titels of thumbnails. Bekijk meer informatie over onze beleidsregels voor clickbait.
Hoe krijg ik een idee van het 'totale bereik' van mijn kanaal?
Wil je weten waarmee je kijkers aantrekt? Gebruik dan deze tips om gegevens over vertoningen en klikfrequentie te combineren met andere statistieken:
  • Trends: Zoek video's met de laagste of hoogste aantallen vertoningen en klikfrequentie om te zien of er overeenkomsten zijn in het onderwerp of het format.
  • Gegevens over weergaven: Bekijk de klikfrequentie voor vertoningen en de gemiddelde weergaveduur om na te gaan hoelang kijkers blijven hangen nadat ze op je thumbnail hebben geklikt. Bekijk voor meer informatie het gedeelte Hoe weet ik of de klikfrequentie voor mijn vertoningen hoog of laag is.
  • Tijdschema's: Filter je zoekopdracht op hetzelfde tijdsbestek wanneer je vertoningen en klikfrequenties van video's vergelijkt. Bekijk de eerste dag na de upload, de eerste zeven dagen en de eerste dertig dagen om trends in de loop van de tijd zichtbaar te maken.
  • Verkeersbronnen: Bekijk je verkeersbronnen om te begrijpen waar je weergaven en kijktijd vandaan komen. Bekijk je verkeersbronnen voor vertoningsgegevens om te zien waar de vertoningen plaatsvinden.
Waarom heb ik meer weergaven dan vertoningen?
Je hebt meer weergaven dan vertoningen als veel van het verkeer naar je video afkomstig is van een andere plek dan youtube.com. Als een kijker een thumbnail ziet, telt dit niet altijd als een vertoning. Verder zijn niet alle videoweergaven afkomstig van vertoonde thumbnails. Bekijk meer informatie over wat wordt geregistreerd als vertoning.
Waarom komt de CTR-waarde niet overeen met mijn berekeningen?
De klikfrequentie is alleen gebaseerd op weergaven afkomstig van een geregistreerde vertoning volgens het bovenstaande diagram. Als je het totale aantal weergaven van een video deelt door het aantal vertoningen, wijkt de uitkomst mogelijk af van de getoonde klikfrequentie in YouTube Analytics, aangezien sommige weergaven niet afkomstig zijn van vertoonde thumbnails.
Hoe krijg ik meer vertoningen of een hogere CTR?
Een hogere klikfrequentie alleen is geen goede indicatie voor succes. Wil je precies weten wat kijkers aantrekt op je kanaal en in je video's? Bekijk dan onze tips voor het gebruik van vertonings- en klikfrequentiegegevens. Meer vertoningen bereik je doorgaans door op consistente wijze content van hoge kwaliteit te maken.

Waarom heb ik weinig vertoningen en een lage CTR?

Krijg je minder vertoningen dan verwacht? Houd rekening met het volgende wanneer je je vertoningsgegevens bekijkt:
  • Als een kijker een thumbnail ziet, telt dit niet altijd als een vertoning. Verder zijn niet alle videoweergaven afkomstig van vertoonde thumbnails. Bekijk meer informatie over wat als een geregistreerde vertoning telt.
  • Oudere video's kunnen meer vertoningen hebben, omdat ze al lang op YouTube staan en nog steeds aan kijkers worden gepresenteerd. Je krijgt een duidelijker beeld van de huidige prestaties van je video's door de vertoningsgegevens van de eerste zeven dagen na de upload te vergelijken met dezelfde gegevens van andere video's.
  • Naarmate je video's populairder worden, kunnen ze aan een breder publiek worden vertoond dan alleen je vaste kern van volgers. Dit kan leiden tot een lagere klikfrequentie (zelfs als je een toename in het totale aantal weergaven en de kijktijd ziet).
  • Gebruik het rapport Verkeersbronnen om de klikfrequentie per verkeersbron te bekijken. Hieruit kun je afleiden hoe je thumbnails en titels het doen wat betreft de conversie van vertoningen naar weergaven in verschillende contexten.
Probeer niet je CTR te verhogen met thumbnails of titels die clickbait zijn. YouTube beveelt video's aan die voor kijkers relevant zijn en waarvan de gemiddelde weergaveduur aangeeft dat kijkers de video interessant vinden. Clickbaitvideo's hebben meestal een korte gemiddelde weergaveduur en worden daarom minder vaak door YouTube aanbevolen. Je thumbnail is clickbait als deze een hoge CTR heeft, maar een korte gemiddelde weergaveduur en minder vertoningen dan verwacht.
Vraag je je af of de klikfrequentie voor je vertoningen hoog of laag is? Lees dan hier wat het verband is tussen je klikfrequentie en het algehele succes van je kanaal
Wat betekenen vertoningen voor het genereren van inkomsten?
Als een video volgens onze communityrichtlijnen niet geschikt is voor een breed publiek, kan dit het aantal videovertoningen beperken. Dit kan weer leiden tot minder weergaven en dus een lagere opbrengst. Als een video daarnaast niet geschikt is voor de meeste adverteerders, op basis van de richtlijnen voor content die geschikt is voor adverteerders, worden er mogelijk minder of geen advertenties getoond bij de video.