YouTube Stories voor creators

Stories zijn korte video's speciaal voor mobiele apparaten. Hiermee kun je altijd en overal contact maken met je publiek. Stories verlopen na zeven dagen. In de Creator Academy ontdek je strategieën om effectieve stories te maken.

Je kunt geen stories maken als je kanaal is ingesteld op 'gemaakt voor kinderen'. Meer informatie over hoe je je publiek instelt.

Opmerking: De Stories-functie bevindt zich momenteel in de bètafase en is beschikbaar voor alle geschikte kanalen met meer dan tienduizend abonnees. Nadat je de grens van tienduizend abonnees hebt bereikt, kan het nog tot vier weken duren voordat je de Stories-functie ziet.

Een story maken

1. Log in bij YouTube op je mobiele apparaat.
  2. Tik op de camera en vervolgens op Story .
    • Als je de optie Story  niet ziet, kun je momenteel nog geen stories maken met je apparaat.
  3. Tik op de opnameknop om een foto te maken of houd de knop ingedrukt om een video op te nemen.
  4. Voeg effecten toe zoals muziek Muzieknoot, filters , stickers  en tekst . Je kunt je story inkorten  of opslaan in je filmrol .
  5. Tik op Posten.

Je kunt ook een video of afbeelding op je mobiele apparaat selecteren om die toe te voegen aan je story.

Stickers toevoegen aan je story

Als je een story bewerkt, kun je stickers toevoegen om het persoonlijker te maken, naar een video te linken en meer.

1. Tik rechtsboven op Stickers .
  2. Selecteer een sticker om toe te voegen aan je story.
  3. Videosticker: Tik op de videosticker en dan Selecteer een video. Elke zeven dagen kun je maar één van je eigen YouTube-video's delen. Er geldt geen limiet voor het aantal videostickers voor video's van andere kanalen.
  4. Vermeldingssticker: Tik op de vermeldingssticker en dan Zoek de creator die je wilt vermelden en dan Selecteer het kanaal in de lijst.
  5. Locatiesticker: Tik op de locatiesticker en dan Zoek de locatie en selecteer die in de lijst.

Een reactie op een story beantwoorden

Je kunt reacties van kijkers markeren en beantwoorden met een reactiesticker in je volgende story.

1. Ga naar je story door je kanaalpictogram te selecteren in de abonnementsfeed of in de Stories-rij op de homepage.
  2. Tik op Reacties .
  3. Tik op In story beantwoorden onder de reactie die je in je volgende story wilt belichten.
  4. Neem een video op of maak een foto met de app.
  5. Tik op Posten.

Je kunt de positie en de grootte van de reactiesticker in je story aanpassen nadat je je antwoord hebt vastgelegd. Dit doe je door de reactiesticker samen te knijpen en met twee vingers te verslepen.

Een video uit een story verwijderen

1. Tik op de story.
  2. Tik op de speler totdat je bij de video of foto komt die je wilt verwijderen.
  3. Tik op het menu .
  4. Tik op Verwijderen.

Veelgestelde vragen

Waar worden stories weergegeven?

Stories worden alleen op mobiele apparaten weergegeven. Je kunt ze vinden op het tabblad Stories van je kanaalpagina. Voor abonnees kunnen stories worden weergegeven in de abonnementsfeed. Daarnaast kunnen alle kijkers je stories op de homepage en op sommige weergavepagina's zien.
Je kunt je eigen stories bekijken door op je kanaalpictogram te tikken in de Stories-rij op de mobiele homepage of in de abonnementsfeed.

Hoe bekijk ik de weergaven, reacties en likes voor mijn story?

Onderaan de speler zie je het aantal weergaven, reacties en likes voor elk van je eigen storyposts. Het totale aantal weergaven van alle posts in een story zie je op het tabblad Stories van je kanaalpagina. Je kunt alleen het aantal weergaven, reacties en likes voor een actieve story zien.

Opmerking: Kijkers kunnen het aantal weergaven, reacties en likes voor je story niet zien.

Kan ik de reacties op mijn story beheren?

Je kunt reacties rechtstreeks in de story of in YouTube Studio beheren. Je instellingen voor reactiebeheer gelden voor zowel video-uploads als stories. Hier staat meer informatie over reactiebeheer.

Hoelang blijven reacties op stories zichtbaar?

Reacties op een story vervallen na zeven dagen, tegelijk met de story. Je kunt de reacties op een story wel dertig dagen zien in YouTube Studio.

Kan ik meldingen over weergaven van mijn stories uitschakelen?

Creators ontvangen standaard meldingen over weergaven van hun stories en over abonnementen via hun stories. Het is op dit moment niet mogelijk om alleen voor stories meldingen uit te schakelen. Meldingen over stories vallen onder de meldingen over 'Activiteit op mijn video's of kanaal'.

Je kunt als volgt meldingen over activiteit op je video's en kanaal uitschakelen:

1. Log in bij YouTube op een mobiel apparaat.
  2. Selecteer je profielfoto en dan Instellingen.
  3. Selecteer Meldingen.
  4. Schakel 'Activiteit op mijn video's of kanaal' uit.

Waar kan ik mijn stories beheren?

Als je stories wilt beheren, ga je naar de pagina Video's in YouTube Studio. Klik bovenaan deze pagina op Stories. Vervolgens heb je deze opties:
  • Auteursrechtclaims en waarschuwingen voor je stories beheren
  •  Een story downloaden
  •  Een story verwijderen