Kanaallidmaatschappen beheren

We maken deze functie momenteel voor bepaalde kanalen beschikbaar via de algemene app en site van YouTube. Als je deel uitmaakt van deze groep, zie je de functie op de pagina Lidmaatschappen. Lees meer informatie over de vereisten voor kanaallidmaatschap

Lees meer over wat je je leden kunt aanbieden en hoe lidmaatschappen werken voor je kijkers.

Elk kanaal dat lidmaatschappen (inclusief de bijbehorende voordelen) aanbiedt, is zelf verantwoordelijk voor de naleving van onze voorwaarden en ons beleid, waaronder de communityrichtlijnen van YouTube en de toepasselijke lokale wet- en regelgeving.

Je leden bekijken

Je ontvangt geen melding als je een nieuw lid krijgt terwijl je offline bent. Op de pagina Lidmaatschappen kun je al je actieve leden bekijken en zien hoelang ze al lid zijn en hoeveel abonnees ze hebben. Leden kunnen hun lidmaatschap op elk gewenst moment opzeggen.

Tijdens livestreams

Als je 'Nu streamen' gebruikt:
  1. Log in op je Google-account.
  2. Ga naar Creator Studio en dan Livestreamen en dan Nu streamen.
  3. Ga naar de lidmaatschapsmodule in je live dashboard.

Als je 'Evenementen' gebruikt:

1. Log in op je Google-account.
  2. Ga naar Creator Studio en dan Livestreamen en dan Evenementen.
  3. Selecteer je livestream.
  4. Klik op Live controlecentrum.
  5. Klik op Lidmaatschap openen in een nieuw venster om je lidmaatschapsmodule te bekijken.

Als je livestreamt wanneer een nieuwe kijker lid wordt van je kanaal, verschijnt er een felgroene melding 'Nieuw lid' in de live chat. Deze melding wordt gedurende vijf minuten bovenaan de chat vastgezet.

Lidmaatschappen promoten
Voeg /join toe aan het einde van je kanaal-URL om rechtstreeks naar het venster met je lidmaatschapsaanbod te linken.
Je kunt deze link toevoegen:
  • aan je videobeschrijving,
  • aan kaarten en eindschermen in je video's.
Reacties van leden blokkeren
Je kunt leden die zich aanmelden niet verwijderen, maar je kunt wel reacties blokkeren. Als je reacties van specifieke kijkers wilt blokkeren, kun je filters voor reacties en live chats instellen

Je introductievideo instellen en beheren

Een introductievideo instellen voor potentiële leden
Je kunt een video maken die wordt weergegeven aan iedereen die op de knop Lid worden klikt.

Goed om te weten voordat je een introductievideo toevoegt

• Bij introductievideo's worden geen advertenties weergegeven
  • De video moet aan de communityrichtlijnen van YouTube voldoen
  • De video mag geen auteursrechtclaims van derden hebben
  • Als je specifieke prijzen voor je lidmaatschapsniveaus wilt noemen, houd er dan rekening mee dat de prijzen per platform en land kunnen verschillen

Een introductievideo toevoegen als je voor het eerst lidmaatschappen aanbiedt

1. Maak je introductievideo en publiceer deze als Verborgen.
  2. Ga naar studio.youtube.com.
  3. Klik in het linkermenu op Inkomsten genereren en dan Lidmaatschappen.
  4. Klik bij stap drie op Starten onder 'Voeg video's toe om fans enthousiast te maken voor een lidmaatschap'.
  5. Klik op Introductievideo selecteren en dan Volgende.
  6. Kies je introductievideo uit de opties.

Een introductievideo toevoegen als je al lidmaatschappen aanbiedt

1. Maak je introductievideo en publiceer deze als Verborgen.Ga naar studio.youtube.com.
  2. Klik in het linkermenu op Inkomsten genereren en dan Lidmaatschappen.
  3. Klik op Introductievideo toevoegen in het vak 'Verbeteringen die je kunt aanbrengen'.
  4. Volg de instructies op het scherm om je introductievideo te uploaden.

Een introductievideo bewerken of verwijderen

Je introductievideo bewerken

1. Ga naar studio.youtube.com.
  2. Klik in het linkermenu op Inkomsten genereren en dan Lidmaatschappen.
  3. Klik onderaan de pagina op Bewerken in het vak 'Je introductievideo'.
  4. Volg de instructies op het scherm om je video te bewerken.

Je introductievideo verwijderen

1. Ga naar studio.youtube.com.
  2. Klik in het linkermenu op Inkomsten genereren en dan Lidmaatschappen.
  3. Klik onderaan de pagina op Bewerken in het vak 'Je introductievideo'.
  4. Klik op het verwijderpictogram  naast de video met je lidmaatschapsaanbod.
  5. Je kunt je video vervangen door de instructies voor het instellen van een introductievideo te volgen.

Opbrengst, prijzen en terugbetalingen voor kanaallidmaatschappen

Opbrengstenaandeel

Creators ontvangen 70% van de lidmaatschapsopbrengst na aftrek van de lokale verkoopbelasting. Alle transactiekosten (inclusief creditcardkosten) worden momenteel door YouTube gedekt.
Opbrengstaandeel voor creators in MCN's
Als je deel uitmaakt van een MCN, moet je contact opnemen met je netwerk. Sommige MCN's vragen een extra opbrengstenaandeel, wat betekent dat je opbrengst uit lidmaatschappen lager dan 70% kan zijn als je deel uitmaakt van een MCN.
Jij en je MCN (indien van toepassing) zijn verantwoordelijk voor de naleving van alle belastingwetgeving die op je lidmaatschapsopbrengst van toepassing is.

Opbrengstrapportage

Je kunt opbrengstrapporten bekijken via YouTube Analytics > Rapport Transactie-opbrengst. Je ontvangt je lidmaatschapsopbrengst op dezelfde manier als je advertentieopbrengst uit AdSense.

Opzeggingen, beëindigingen en terugbetalingen

Leden kunnen hun lidmaatschap op elk gewenst moment opzeggen.
Als een lid een terugbetaling aanvraagt, beoordeelt YouTube de geldigheid van de claim naar eigen goeddunken. Het kanaalaandeel van de terug te betalen opbrengst wordt van de kanaalopbrengst afgetrokken. Meer informatie over het teruggavebeleid van YouTube voor betaalde lidmaatschappen.

Een lidmaatschap kan worden beëindigd voor een kanaal (bijvoorbeeld wanneer een kanaal dit vrijwillig uitschakelt, onze voorwaarden of ons beleid schendt of uit het YouTube-partnerprogramma wordt verwijderd). In deze gevallen ontvangen alle actieve, betalende leden van dat kanaal een terugbetaling voor hun laatste betaalde lidmaatschapsmaand. Het kanaalaandeel van de terug te betalen opbrengst wordt van de kanaalopbrengst afgetrokken.

Veelgestelde vragen

De knop 'Lid worden' is mogelijk niet zichtbaar bij sommige video's.  We zijn op de hoogte van dit probleem en willen meer video's geschikt maken voor de knop 'Lid worden'.

Tijdelijke oplossingen:

• Herinner kijkers eraan dat ze lid kunnen worden door op de knop 'Lid worden' te klikken op je kanaalpagina.
  • Voeg /join toe aan het einde van je kanaal-URL om rechtstreeks naar het venster met je lidmaatschapsaanbod te linken.
Dit kan een aantal redenen hebben:
  • De functie is nog niet op je kanaal geïntroduceerd.
  • De functie is alleen op je kanaal op YouTube Gaming gelanceerd.
  • De functie is niet in alle landen gelanceerd.
  • Als je kijkers de oude versie van YouTube op een computer gebruiken, kunnen ze via youtube.com/new overschakelen.
  • De knop 'Lid worden' is nog niet op alle platforms gelanceerd. Kijkers kunnen echter lid worden op een desktop. Als je lid wordt op een desktop, krijg je nog steeds op alle platforms speciale voordelen.
  • De knop 'Lid worden' verschijnt alleen op geschikte videoweergavepagina's van deelnemende kanalen. Weergavepagina's van video's die door bepaalde muziekpartners zijn geclaimd, komen bijvoorbeeld niet in aanmerking.
Hoe kan ik meer gegevens over mijn leden krijgen?
Onze Sponsoring API geeft je toegang tot de volgende informatie over je leden. Als je een derde partij gebruikt om speciale voordelen aan je leden te bieden, kun je ervoor kiezen om deze informatie over je leden met dit bedrijf te delen om de ledenvoordelen te kunnen leveren.
  • De URL van het kanaal van het lid
  • De naam van het kanaal van het lid
  • Een link naar de profielfoto van het lid
  • Wanneer de persoon lid is geworden van je kanaal
Opmerking: De Sponsorships API biedt op dit moment geen informatie over het niveau van een lid.