Inzicht in je prestaties als artiest op YouTube

Met YouTube Analytics voor artiesten kunnen jij en je team analytische gegevens bekijken die helemaal zijn afgestemd op je muziekcontent. Krijg inzicht in je prestaties op YouTube, ongeacht waar je muziek voor wordt gebruikt.

Wat maakt Analytics voor artiesten uniek?

Met Analytics voor artiesten krijg je inzicht in de prestaties van je muziek en video's op YouTube. In je analytische gegevens vind je:

• Analytische gegevens voor nummers in lange video's en Shorts
  • Statistieken van kanalen waarvan je de eigenaar bent en andere kanalen waar je muziek wordt gebruikt
  • Realtime inzichten (alleen in de YouTube Studio-app)

Analytische gegevens voor nummers geven je veel informatie over de prestaties van je nummer in video's:

• Die je volledige nummer of een groot deel ervan bevatten
  • Waarbij jouw opname een belangrijke rol speelt
  • Waarin je naam, album of de titel van je nummer wordt vermeld in de door de gebruiker verstrekte metadata

Aan de slag met Analytics voor artiesten

Voor toegang tot Analytics voor artiesten moet je de eigenaar of beheerder zijn van een officieel artiestenkanaal. Ontdek hoe je een officieel artiestenkanaal maakt of je kanaalrechten updatet zodat anderen je analytische gegevens kunnen bekijken.

Zo ga je naar YouTube Analytics voor artiesten:

1. Log in bij YouTube Studio via een browser of via de mobiele YouTube Studio-app op Android- of Apple-apparaten.
  2. Selecteer Analytics in het linkermenu.

Functies in Analytics voor artiesten

Je prestatieoverzicht

Op het tabblad Overzicht staan al je prestaties op YouTube op een rijtje. Op dit tabblad vind je rapporten over:

• Je algehele prestaties: De totale kijktijd, weergaven en unieke kijkers van je nummers en video's.
  • Realtime activiteit: De prestaties van nieuwe releases. Selecteer een periode om inzicht te krijgen in je geschatte nummer- en videoweergaven in de afgelopen 60 minuten of 48 uur.
  • Totaal aantal abonnees: Bekijk het totale aantal abonnees in de loop van de tijd.

Content

Op het tabblad Content staan de analytische gegevens opgesplitst per format: video's, nummers, Shorts, live, posts en podcasts. Dit tabblad bevat informatie die voorheen werd weergegeven op de tabbladen Bereik en Betrokkenheid, zoals:

Alleen op mobiele apparaten:

Het tabblad Content bevat ook analytische gegevens over nummers. Analytische gegevens over nummers bestaan uit gegevens van officiële muziekvideo's, art-tracks, songtekstvideo's en andere door gebruikers gemaakte video's. Video's worden in de analytische gegevens over nummers opgenomen als:

• Je nummer (bijna) volledig in de video voorkomt
  • Het nummer het grootste deel van de door gebruikers gegenereerde content (UGC) beslaat
  • Je naam, album of de titel van het nummer in de videogegevens worden vermeld
  • Jouw uitvoering van het nummer een belangrijk onderdeel van een Short is

Zo vind je analytische gegevens over je nummers:

1. Open de YouTube Studio-app op je mobiele apparaat.
  2. Ga naar Content > Nummers.
  3. Selecteer een nummer in de lijst voor meer informatie.

Publiek

Op het tabblad Publiek vind je wie naar je muziek kijkt en luistert. Je ziet je abonnees en informatie over terugkerende, nieuwe en unieke kijkers. Je vindt ook rapporten over:

• Toplanden of -regio's waar je publiek zich bevindt
  • Meest gebruikte ondertitelingstalen
  • Leeftijd en gender van je publiek
  • Wanneer je publiek YouTube gebruikt
Opmerking: Het tabblad Publiek geeft misschien geen volledige weergave van je verkeer. De gegevens op dit tabblad vertegenwoordigen misschien maar een deel van je kijkers.

Opbrengst

Op het tabblad Opbrengst krijg je inzicht in je inkomsten op YouTube. Dit tabblad is beschikbaar voor creators die deelnemen aan het YouTube-partnerprogramma en toont de opbrengst van video's die je hebt geüpload.

Het opbrengstenoverzicht toont je geschatte opbrengst, het aantal video's waarmee je inkomsten genereert en je geschatte gemiddelde bruto-opbrengst per 1000 weergaven. Er zijn ook rapporten voor:

• Geschatte maandelijkse opbrengst: Hoeveel je kanaal de afgelopen 6 maanden heeft opgebracht. Opbrengstenrapporten van openstaande perioden zijn geschat en kunnen dus veranderen.
  • Best verdienende video's: De video's met de hoogste geschatte opbrengst in een bepaalde periode.
  • Inkomstenbronnen: Een uitsplitsing van je inkomsten op YouTube.
  • Advertentietypen: De indeling van je advertenties en het opgegeven koopplatform. Deze uitsplitsing is alleen beschikbaar voor de YouTube-advertentieopbrengst en gegevens op basis van advertentievertoningen.
  • Transactieopbrengst: De geschatte netto-opbrengst uit transacties, zoals merchandise en Super Chat. Terugbetalingen die in rekening zijn gebracht door partners zijn al verwerkt in dit overzicht.

Je gegevens filteren

Gebruik filters om je gegevens te segmenteren en inzicht te krijgen in je publiek. Met de onderstaande filterweergaven kun je de prestaties van verschillende kanalen, videotypen en YouTube-producten vergelijken.

Als je filters wilt gebruiken, selecteer je een weergave in het menu bovenaan het tabblad Analytics in YouTube Studio.

Totaal bereik

Het overzicht Totaal bereik biedt een uitgebreid overzicht van je prestaties op YouTube, waaronder:

• Video's die door jou of je label zijn geüpload
  • Samenwerkingen waarbij je muziek wordt gebruikt op andere kanalen
  • Door fans geüploade video's met jouw muziek
Opmerking: Voor je analytische gegevens gebruiken we standaard je totale bereik, tenzij anders aangegeven.

Officieel artiestenkanaal

Dit filter toont statistieken voor muziekvideo's en andere video's die naar je officiële artiestenkanaal, VEVO of label zijn geüpload. De art-trackstatistieken van YouTube zijn ook meegenomen.

Andere kanalen

Gebruik dit filter om inzicht te krijgen in de prestaties van je muziek op andere kanalen op YouTube. Dit filter bevat:

• Samenwerkingen met andere artiesten
  • Video's die zijn geüpload door iemand anders en (bijna) je volledige geluidsopname bevatten
  • Video's waarbij je nummer het belangrijkste onderdeel is, en je naam, album of de titel van je nummer wordt vermeld in de videodetails

Overzicht van nummers

De Song Rollup bevat de verzamelde prestaties van een nummer op YouTube. Dit filter bevat:

• Officiële muziekvideo's
  • Art-tracks
  • Songtekstvideo's
  • Live optredens
  • Video's die zijn geüpload door iemand anders en (bijna) je volledige geluidsopname bevatten
  • Video's waarbij je nummer het belangrijkste onderdeel is, en je naam, album of de titel van je nummer wordt vermeld in de videodetails
Opmerking: Andere versies en remixen worden in de Song Rollup als afzonderlijke nummers behandeld.

Klik in Analytics voor artiesten op Geavanceerd om de Song Rollup te bekijken.

YouTube Music

Gebruik het YouTube Music-filter om je YouTube Music-prestaties te scheiden van YouTube. Dit op service gebaseerde filter geeft je inzicht in de kijktijd en weergaven die afkomstig zijn vanuit de YouTube Music-app.
Opmerking: Je kunt gegevens van YouTube Music alleen filteren vanaf maart 2021. Eerdere gegevens bevatten ook YouTube-statistieken.
Ontdek de hoogtepunten en vier de mijlpalen van het afgelopen jaar met je Recap voor artiesten. Kom erachter hoe fans op je muziek reageren op YouTube. Deel daarna je prestaties op social media met aangepaste gegevenskaarten.
Ontdek hoe je je Recap van het afgelopen jaar kunt bekijken en delen