Latens vid livestreaming

Latensen vid streaming är fördröjningen mellan att kameran filmar någonting och att tittarna ser det på skärmen. När du konfigurerar en livestream är det bra att tänka igenom hur latensnivån kan påverka tittarna.

Om du chattar live med tittarna är det bra med en låg latens när du ska svara på kommentarer och frågor. Tänk dock på att en lägre latens kan innebära mer uppspelningsbuffring för tittarna.

Om du inte interagerar med tittarna är högre latens inte längre något problem.

Varför krävs det en avvägning mellan latens och kvalitet?

Med lägre latens får videospelaren en mindre buffert för framåtläsning. Storleken på bufferten för framåtläsning är viktig eftersom det är den främsta källan till latens. Med lägre latens är det mer sannolikt att tittarna märker av problemen mellan omkodaren och spelaren.
Trafikstockningar och andra faktorer kan dessutom skapa problem för livestreamandet och göra att streamen fördröjs. Fördröjningar kan inträffa även om du har ett bra nätverk som klarar den genomsnittliga bithastigheten.
I allmänhet kan tittarnas videospelare kompensera för den varierande anslutningshastigheten genom att en del av livestreamen hålls i reserv. Detta kallas för bufferthälsa i Statistik för nördar.

Så ändrar du livestreamens latens

I Kontrollrummet:

1. Öppna YouTube Studio. Klicka på Skapa följt av Sänd live uppe till höger.
  2. Klicka på Streama eller Hantera längst upp. Skapa en stream eller öppna en schemalagd stream.
  3. Klicka på Streaminställningar i streamöversikten.
  4. Välj latens under Streamens latens.

Streaming via webbkamera eller mobiltelefon är alltid inställd för interaktivitet. Du kan inte ställa in någon livestreamlatens för sådana streamar.

Du har tre latensalternativ när du streamar live:

Normal fördröjning

Bäst för: livestreamar som inte är interaktiva.
Välj Normal latens om du inte planerar att interagera med tittarna i livestreamen. Det här alternativet ger tittarna bästa möjliga kvalitet eftersom det innebär minst buffring.
Alla upplösningar och livefunktioner stöds med normal fördröjning.

Låg fördröjning

Bäst för: begränsad interaktion med tittarna
Välj det här alternativet om du planerar att ha begränsad interaktion med tittarna och inte behöver vänta på svar, till exempel med omröstningar. De flesta tittare i en stream med låg fördröjning upplever en fördröjning på mindre än tio sekunder. Den här inställningen är en bra avvägning mellan de två andra alternativen.
4k-upplösning stöds inte med den här inställningen.

Extremt låg fördröjning

Bäst för: mycket interaktiva livestreamar med engagemang i realtid.
Välj det här alternativet om du vill samtala med tittarna. De flesta tittare i en stream med extremt låg latens upplever latens på mindre än fem sekunder. Det kan öka risken för att tittarna upplever buffring.
4k-upplösning stöds inte med den här inställningen.
Obs! Eventuella trafikstockningar i nätverket påverkar tittarna mer när du använder den här inställningen. Se till att nätverksanslutningen klarar av streaming i den bithastighet du väljer. För bästa resultat ska du använda AV1 eller HEVC för bästa kvalitet och stabilitet, oavsett bithastighet, och följa rekommendationerna för omkodaren i YouTube Live här.