Wachttijd bij livestreams

Onze klassieke tools voor livestreaming verdwijnen binnenkort. Probeer ons nieuwe Live controlecentrum waar je zowel de klassieke desktoptools voor livestreaming als nieuwe en verbeterde functies vindt. Meer info

De wachttijd bij streams is de vertraging tussen het moment waarop je camera een gebeurtenis vastlegt en het moment waarop kijkers deze gebeurtenis zien. Wanneer je een livestream instelt, moet je rekening houden met de gevolgen die de wachttijd kan hebben voor je kijkers.

Als je live met kijkers chat, is een kortere wachttijd het best. Op die manier kun je snel reacties en vragen van kijkers beantwoorden. Bij een kortere wachttijd moet de videospeler van kijkers mogelijk wel meer bufferen.

Als je niet met je publiek communiceert, is een kortere wachttijd minder belangrijk.

Wat is het verband tussen wachttijd en kwaliteit?

Hoe korter de wachttijd, hoe kleiner de buffer die de videospeler opbouwt. De buffer is belangrijk, omdat deze in grote mate bepaalt hoe lang de wachttijd is. Bij een kortere wachttijd hebben kijkers mogelijk meer last van haperingen tussen het coderingsprogramma en de videospeler.
Overbelasting van het netwerk en andere factoren kunnen ook problemen met livestreams veroorzaken, waardoor je stream wordt vertraagd. Vertragingen kunnen zelfs voorkomen op snelle netwerken die je gemiddelde bitsnelheid voor streams aankunnen.
Meestal kan de videospeler van je kijkers deze wijzigingen in internetsnelheid absorberen door een extra hoeveelheid data van de livestream in reserve te houden. Dit wordt 'Buffer Health' (buffergezondheid) genoemd in de 'Statistieken voor nerds'.

Wachttijd bij livestreams wijzigen

In het Live controlecentrum:

1. Maak een livestream door naar http://youtube.com/livestreaming/stream te gaan.
  2. Klik bovenaan op Streamen.
  3. Voer een titel en beschrijving in en klik vervolgens op Stream maken
  4. Klik op Instellingen
  5. Selecteer je wachttijd onder 'Optimalisaties voor streams'.
  6. Klik op Opslaan.
In Evenementen:
  1. Ga naar youtube.com/my_live_events.
  2. Klik of tik op +Nieuwe livestream/Bewerken.
  3. Klik op Geavanceerde instellingen.
  4. Selecteer je wachttijd onder 'Optimalisaties voor streams'.
  5. Klik op Opslaan.

Nu streamen:

1. Ga naar youtube.com/live_dashboard.
  2. Klik op Streamopties.
  3. Selecteer je wachttijd onder 'Optimalisaties voor streams'.

Streams via webcams en mobiele apparaten worden altijd geoptimaliseerd voor interactiviteit. Hiervoor kun je geen wachttijd bij livestreams instellen.

Er zijn drie opties voor de wachttijd bij livestreams:

Normale wachttijd

Meest geschikt voor: minder bufferen tijdens het afspelen.
Kies 'Normale wachttijd' als je niet van plan bent om met je publiek te communiceren. Dit is de hoogste kwaliteitsinstelling, omdat kijkers hierbij zo min mogelijk hoeven te bufferen.
Alle resoluties en live functies worden ondersteund bij 'Normale wachttijd'.

Korte wachttijd

Meest geschikt voor: interactiviteit die bijna in realtime plaatsvindt.
Kies deze optie als je een korte wachttijd wilt waarbij kijkers zo min mogelijk hoeven te bufferen. Dit is een goede mix van de andere twee opties.
Deze instelling biedt geen ondersteuning voor 4K-resolutie.

Ultrakorte wachttijd

Meest geschikt voor: zeer interactieve livestreams met realtime communicatie.
Kies deze optie als je de interactie met je publiek wilt maximaliseren en je het niet erg vindt als je kijkers meer moeten bufferen.
Deze instelling biedt geen ondersteuning voor 1440p- en 4K-resoluties.
Opmerking: Je kijkers kunnen bij deze instelling meer last hebben van problemen met live opnamen op je netwerk. Verlaag je bitsnelheid voor opname om ervoor te zorgen dat je netwerk de stream aankan.