Vertraging bij livestreams

De vertraging bij streams is de wachttijd tussen het moment waarop je camera een gebeurtenis vastlegt en het moment waarop kijkers deze gebeurtenis zien. Wanneer je een livestream instelt, moet je rekening houden met de gevolgen die de vertraging kan hebben voor je kijkers.

Als je live met kijkers chat, is een kleinere vertraging het best. Op die manier kun je snel reacties en vragen van kijkers beantwoorden. Bij een kleinere vertraging moet de videospeler van kijkers mogelijk wel meer bufferen.

Als je niet met je publiek communiceert, is een grotere vertraging geen probleem.

Wat is het verband tussen vertraging en kwaliteit?

Hoe kleiner de vertraging, hoe kleiner de buffer die de videospeler opbouwt. De grootte van de buffer is belangrijk, omdat deze in grote mate bepaalt hoe groot de vertraging is. Bij een kleinere vertraging hebben kijkers mogelijk meer last van haperingen tussen het coderingsprogramma en de videospeler.
Overbelasting van het netwerk en andere factoren kunnen ook problemen met livestreams veroorzaken, waardoor je stream wordt vertraagd. Vertragingen kunnen zelfs voorkomen op snelle netwerken die je gemiddelde bitsnelheid voor streams aankunnen.
Meestal kan de videospeler van je kijkers deze wijzigingen in internetsnelheid opvangen door een extra hoeveelheid data van de livestream in reserve te houden. Dit wordt 'Buffer Health' (buffergezondheid) genoemd in de 'Statistieken voor nerds'.

Vertraging bij livestreams wijzigen

In de live regiekamer:

1. Ga naar YouTube Studio. Klik rechtsboven op Maken en dan Live gaan.
  2. Klik bovenaan op 'Streamen' of 'Beheren'. Maak een stream of open een geplande stream.
  3. Klik vanuit het streamdashboard op Streamen Instellingen.
  4. Selecteer je vertraging onder Vertraging bij stream.

Streams via webcams en mobiele apparaten zijn altijd ingesteld voor interactiviteit. Hiervoor kun je geen vertraging bij livestreams instellen.

Er zijn drie opties voor de vertraging bij livestreams:

Normale vertraging

Meest geschikt voor: minder bufferen tijdens het afspelen.
Kies 'Normale vertraging' als je niet van plan bent om met je publiek te communiceren. Dit is de hoogste kwaliteitsinstelling, omdat kijkers hierbij zo min mogelijk hoeven te bufferen.
Alle resoluties en live functies worden ondersteund bij 'Normale vertraging'.

Kleine vertraging

Meest geschikt voor: interactiviteit die bijna in realtime plaatsvindt.
Kies deze optie als je een kleine vertraging wilt waarbij kijkers zo min mogelijk hoeven te bufferen. Dit is een goede mix van de andere twee opties.
Deze instelling biedt geen ondersteuning voor de 4K-resolutie.

Minimale vertraging

Meest geschikt voor: zeer interactieve livestreams met realtime communicatie.
Kies deze optie als je de interactie met je publiek wilt maximaliseren. Je kijkers moeten mogelijk meer bufferen.
Deze instelling biedt geen ondersteuning voor 1440p- en 4K-resoluties.
Opmerking: Je kijkers kunnen bij deze instelling meer last hebben van problemen met live opnamen op je netwerk. Je kunt overwegen om je bitsnelheid voor opname te verlagen zodat je netwerk de stream aankan.