Översikt över partnerintäkter på YouTube

På grund av det pågående kriget i Ukraina pausar vi tillfälligt Google- och YouTube-annonser från att visas för användare som befinner sig i Ryssland. Läs mer.

Informationen på den här sidan är till för kreatörer som genererar intäkter på YouTube, till exempel de som deltar i YouTubes partnerprogram.

Med YouTubes partnerprogram kan kreatörer tjäna pengar på YouTube. Kreatörer kan dela på intäkter från annonser i sina videor eller använda en mängd andra funktioner för intäktsgenerering. På den här sidan kan du läsa om hur du genererar intäkter, hur du kan få betalt och när du kan få betalt.

Hur tjänar jag pengar?

Annonsintäkter

När du aktiverar din kanal för intäktsgenerering kan du aktivera annonser från Google och dess partners för dina videor och dela intäkterna från dem.

I YouTubes partnerprogram finns inga garantier för hur mycket du kommer att tjäna eller för att du får några pengar alls. Du tjänar en andel av annonsintäkterna som skapas när användare tittar på din video. Läs mer om hur annonser visas i videor du tjänar pengar på.

Andra funktioner för intäktsgenerering

Du kan även få intäkter från andra funktioner för intäktsgenerering som kanalmedlemskap, Shopping, Super Chat och Super Stickers, Super Thanks och YouTube Premium-prenumerationer. Läs mer om alla sätt att tjäna pengar på YouTube.
Hur stor del av intäkterna får jag?

Intäktsdelningen baseras på den procentandel av bruttointäkterna som anges i dina specifika partneravtal med YouTube. Mer information om din intäktsandel finns i dina avtal:

1. Logga in på YouTube Studio.
  2. Välj Inställningar i menyn till vänster.
  3. Välj Avtal.
  4. Klicka på Visa avtal bredvid varje avtal för att se information om din intäktsandel.

Läs mer om var du hittar avtalen.

Obs! Transaktionsskatter som omsättningsskatt eller mervärdesskatt (GST) är inte intäkter till Google och ingår inte i beräkningen av intäktsandel för partner.

Intäktsandelar

Partners kan välja specifika moduler i YouTube Studio. När partners går igenom villkoren för varje modul kan de läsa mer om intäktsandelar.

Modul för handelsprodukter

Om en partner aktiverar funktioner för tittarbidrag genom att läsa och godkänna modulen för handelsprodukter betalar YouTube ut 70 % av nettointäkterna från kanalmedlemskap, Super Chat, Super Stickers och Super Thanks.

Modul för intäktsgenerering på visningssidan

Om en partner aktiverar annonser på visningssidan genom att granska och godkänna modulen för intäktsgenerering på visningssidan betalar YouTube ut 55 % av nettointäkterna från annonser som visas eller streamas i partnerns offentliga videor på visningssidan. Den här intäktsandelen gäller även när partnerns offentliga videor streamas i YouTubes videospelare på andra webbplatser eller i andra appar.

Modul för intäktsgenerering med Shorts

Om en partner aktiverar annonser i Shorts-flödet genom att granska och godkänna modulen för intäktsgenerering med Shorts betalar YouTube ut 45 % av intäkterna som tillfaller partnern enligt andelen visningar partnern har från tilldelningen från poolen för kreatörer.

Var kan jag se mina intäkter?

YouTube Analytics

Du kan kontrollera dina beräknade intäkter från YouTube med YouTube Analytics.

1. Logga in på YouTube Studio.
  2. I menyn till vänster väljer du Analytics.
  3. I menyn högst upp väljer du Intäkter.

I den här vyn kan du se olika rapporter om beräknade intäkter. Läs mer om hur du kontrollerar dina intäkter med YouTube Analytics.

Beräknade intäkter per månad

Tänk på att de beräknade intäkterna per månad som visas i YouTube Analytics kan variera:

Beräknade intäkter per månad kan justeras på grund av ogiltig trafik, Content ID-anspråk och bestridanden eller vissa annonskampanjtyper (t.ex. kostnad per dag-kampanjer). Om dina beräknade intäkter per månad verkar gå upp och ned kan det bero på sådana justeringar. Justeringarna sker två gånger efter intäktsgenerering: efter en vecka (med en mer fullständig beräkning) och i mitten av följande månad med dina slutförda intäkter.

AdSense för YouTube

Dina slutförda intäkter visas bara i ditt AdSense för YouTube-konto. Slutförda intäkter för föregående månad läggs till saldot i ditt AdSense för YouTube-konto mellan den 7:e och 12:e varje månad.

Dina slutförda intäkter visas på ditt AdSense för YouTube-konto.

1. Logga in på ditt AdSense för YouTube-konto.
  2. Välj Inställningar följt av Betalningar till vänster. Här visas dina totala intäkter för den valda tidsperioden och de senaste transaktionerna.

Källskatt kan påverka dina slutförda intäkter (om tillämplig) och beloppet som tas ut visas bara i ditt AdSense för YouTube-konto.

Är mina intäkter skattepliktiga?
Obs! YouTube och Google kan inte ge dig råd i skattefrågor. Ta hjälp av en skatterådgivare eller revisor om du behöver hjälp att förstå din skattesituation.

Skattekrav i USA

Google drar av amerikansk skatt på intäkter som du genererar från tittare i USA. Skicka in dina amerikanska skatteuppgifter i AdSense för YouTube-kontot, om du inte redan har gjort det, så att Google kan beräkna korrekt källskattesats. Om vi inte får dina skatteuppgifter kan Google bli tvungna att dra av den högsta skattesatsen.

Alla kreatörer som genererar intäkter måste skicka in amerikanska skatteuppgifter, oavsett var i världen de befinner sig. Det krävs också innan nya partners med nya AdSense för YouTube-konton kan få de första betalningarna. Läs mer om skattekrav för YouTube-intäkter i USA och skicka in dina skatteuppgifter för USA till Google.

Annan skattskyldighet

Kom ihåg att du kan behöva betala skatt i landet eller regionen du är bosatt i på intäkterna från dina videor på YouTube. Kontakta de lokala skattemyndigheterna för mer ingående information.

Hur får jag betalt?
För att få betalt på YouTube måste du vara medlem i YouTubes partnerprogram. Om du skapar ett nytt AdSense för YouTube-konto för första gången blir du guidad genom processen.

AdSense för YouTube

Den primära betalningsmetoden för dina YouTube-intäkter görs via AdSense för YouTube. AdSense för YouTube är Googles program som gör att intäktsgenererande YouTube-kreatörer kan tjäna pengar och få betalt.

Användbara resurser

MCN-nätverk (Multi-Channel Networks)

Betalningar till partnerkanaler som samarbetar med MCN-nätverk (Multi-Channel Networks) utförs inte av YouTube utan av MCN-nätverket direkt till partnern. YouTube utfärdar betalning till MCN-nätverket som i sin tur ansvarar för att göra utbetalningar till sina partner. Betalningstidsplanen är samma som för alla andra intäktsgenererande kanaler (se Betalningstidsplaner). Vid fastställandet av betalningar till partners får varje MCN-nätverk tillgång till en rapport som gör det möjligt för dem att beräkna källskatten för sina partner, om tillämpligt.

Shopping-betalningar

Om du vill få betalt för försäljningen i din kanals butik får du betalningar direkt från din officiella återförsäljare eller plattform för profilprodukter. Läs mer om Shopping på YouTube. Med YouTube Shoppings affiliateprogram kan kvalificerade kreatörer också få provision när tittare köper tredjepartsprodukter som visas i deras innehåll via en direktlänk.
När kan jag få betalt?

Betalningstidsplaner

Slutförda YouTube-intäkter för föregående månad läggs till saldot i ditt YouTube-betalningskonto på AdSense för YouTube mellan den 7:e och 12:e varje månad. Om du exempelvis är i USA och tjänar 100 USD i juni visas saldot i AdSense mellan 7:e och 12:e juli.
Intäkterna betalas ut mellan den 21:a och den 26:e varje månad om ditt totala saldo har nått utbetalningsgränsen och det inte finns några betalningsspärrar på kontot. Det kan även hända att du ser eventuella skatteavdrag.
Kort sagt får du betalt när följande kriterier är uppfyllda: