Inkomstenoverzicht YouTube-partners

Vanwege de aanhoudende oorlog in Oekraïne onderbreken we de weergave van Google- en YouTube-advertenties tijdelijk voor gebruikers in Rusland. Meer informatie

De informatie op deze pagina is bedoeld voor creators die inkomsten genereren met YouTube, bijvoorbeeld via het YouTube-partnerprogramma.

Met het YouTube-partnerprogramma kunnen creators inkomsten genereren met hun content op YouTube. Creators kunnen delen in de opbrengst uit advertenties die bij hun video's worden getoond, of diverse andere functies voor het genereren van inkomsten gebruiken. Op deze pagina vind je meer informatie over hoe je inkomsten zich verhouden tot de opbrengst, hoe je kunt worden betaald en wanneer je kunt worden betaald.

Hoe genereer ik inkomsten?

Advertentieopbrengst

Als je inkomsten genereren aanzet voor je kanaal, kun je advertenties van Google en zijn partners aanzetten voor je video's en een deel van de opbrengst krijgen.

De YouTube-partnerovereenkomst bevat geen garantie dat je wordt betaald en hoeveel je eventueel wordt betaald. Je inkomsten zijn gebaseerd op een deel van de advertentieopbrengst van gebruikers die je video bekijken. Hier vind je meer informatie over de weergave van advertenties bij video's waarmee je inkomsten genereert.

Andere functies voor het genereren van inkomsten

Je kunt ook geld verdienen met andere functies voor het genereren van inkomsten, zoals kanaallidmaatschappen, Shopping, Super Chat, Super Stickers, Super Thanks en YouTube Premium-abonnementen. Hier vind je meer informatie over alle manieren om geld te verdienen op YouTube.
Wat is mijn opbrengstenaandeel?

Het opbrengstenaandeel verwijst naar het percentage bruto-opbrengst dat wordt beschreven in je specifieke partnerovereenkomsten met YouTube. Neem je overeenkomsten door voor meer informatie over je opbrengstenaandeel:

1. Log in bij YouTube Studio.
  2. Selecteer Instellingen in het linkermenu.
  3. Selecteer Overeenkomsten.
  4. Klik op Overeenkomst bekijken naast elke overeenkomst voor meer informatie over je opbrengstenaandeel.

Hier vind je meer informatie over waar je je overeenkomsten kunt vinden.

Opmerking: Transactiebelastingen (zoals verkoopbelasting, btw en belasting op goederen en diensten) worden door Google niet als opbrengst beschouwd en worden niet opgenomen in de berekening van het opbrengstenaandeel van de partner.

Percentages voor het opbrengstenaandeel

Partners kunnen specifieke modules selecteren in YouTube Studio. Neem de voorwaarden van elke Module door voor meer informatie over de percentages voor het opbrengstenaandeel.

Module voor commerciële producten

Als een partner functies voor giften van fans aanzet door de voorwaarden van de Module voor commerciële producten door te nemen en te accepteren, betaalt YouTube 70% van de netto-opbrengsten uit kanaallidmaatschappen, Super Chat, Super Stickers en Super Thanks.

Module Inkomsten genereren met weergavepagina's

Als een partner advertenties op weergavepagina's aanzet door de voorwaarden van de Module Inkomsten genereren met weergavepagina's door te nemen en te accepteren, betaalt YouTube 55% van de netto-opbrengsten uit advertenties die worden weergegeven of gestreamd bij de openbare video's op de weergavepagina voor content van de partner. Dit percentage voor het opbrengstenaandeel geldt ook als de openbare video's worden gestreamd in de YouTube-videospeler op andere websites of in andere apps.

Module Inkomsten genereren met Shorts

Als een partner advertenties in de Shorts-feed aanzet door de voorwaarden van de Module Inkomsten genereren met Shorts door te nemen en te accepteren, betaalt YouTube 45% van de opbrengst die aan de partner is toegewezen op basis van hun weergaveaandeel uit de Creator-reserve.

Waar kan ik mijn inkomsten bekijken?

YouTube Analytics

Je kunt je geschatte YouTube-opbrengst controleren in YouTube Analytics.

1. Log in bij YouTube Studio.
  2. Selecteer Analytics in het linkermenu.
  3. Selecteer Opbrengst in het menu bovenaan.

In deze weergave kun je verschillende rapporten bekijken over je inkomsten. Hier vind je meer informatie over hoe je YouTube Analytics gebruikt om je opbrengst te controleren.

Geschatte maandelijkse opbrengst

Houd er rekening mee dat de maandelijkse geschatte opbrengst in YouTube Analytics kan schommelen:

De maandelijkse geschatte opbrengst kan nog worden gecorrigeerd vanwege ongeldig verkeer, Content ID-claims en -geschillen of bepaalde typen advertentiecampagnes (bijvoorbeeld kosten per dag). Als je maandelijkse geschatte opbrengst lijkt te schommelen, kan het komen door deze correcties. De correcties vinden op twee momenten plaats: 1 week nadat je opbrengst hebt gegenereerd (voor een nauwkeurigere schatting) en halverwege de volgende maand om je definitieve inkomsten te bepalen.

AdSense voor YouTube

Je definitieve inkomsten zijn alleen zichtbaar in je AdSense voor YouTube-account. Definitieve inkomsten van de vorige maand worden aan je AdSense voor YouTube-accounttegoed toegevoegd tussen de 7e en de 12e van de maand.

Je vindt je definitieve inkomsten in je AdSense voor YouTube-account.

1. Log in op je AdSense voor YouTube-account.
  2. Selecteer links Instellingen en dan Betalingen. Je ziet nu je totale inkomsten voor de geselecteerde periode en je meest recente transacties.

Je definitieve inkomsten kunnen veranderen door belastinginhouding (als dit van toepassing is). Het ingehouden bedrag is alleen zichtbaar in je AdSense voor YouTube-account.

Zijn mijn inkomsten belastbaar?
Opmerking: YouTube en Google kunnen geen advies geven over belastingzaken. Neem contact op met een belastingadviseur voor meer informatie over je belastingsituatie.

Amerikaanse belastingvereisten

Google houdt Amerikaanse belasting in op inkomsten die je genereert via kijkers in de VS. Geef je Amerikaanse belastinggegevens door via je AdSense voor YouTube-account, zodat Google het juiste inhoudingspercentage kan bepalen. Als je geen belastinggegevens doorgeeft, is Google mogelijk verplicht om het maximale tarief in te houden.

Alle creators die inkomsten genereren, moeten Amerikaanse belastinggegevens doorgeven, ongeacht hun locatie. Nieuwe partners met een nieuw AdSense voor YouTube-account moeten dit ook doen voordat ze hun eerste betaling kunnen krijgen. Hier vind je meer informatie over de Amerikaanse belastingvereisten voor inkomsten via YouTube en hoe je je Amerikaanse belastinggegevens doorgeeft aan Google.

Overige belastingverplichtingen

Houd er rekening mee dat je in het land of de regio waar je woont misschien belasting moet betalen over inkomsten die je genereert met je video's op YouTube. Gedetailleerde informatie vind je bij je lokale belastingdienst.

Hoe word ik betaald?
Als je betaald wilt worden op YouTube, moet je deelnemen aan het YouTube-partnerprogramma. Als je dit voor de eerste keer doet, moet je een nieuw AdSense voor YouTube-account aanmaken.

AdSense voor YouTube

De primaire betaalmethode voor je YouTube-inkomsten gaat via je AdSense voor YouTube-account. AdSense voor YouTube is het Google-programma waarmee YouTube-creators die inkomsten genereren, geld kunnen verdienen en uitbetaald kunnen worden.

Nuttige bronnen

Multi-Channel Networks (MCN's)

Betalingen aan aangesloten kanalen die samenwerken met Multi-Channel Networks (MCN's) worden niet uitgevoerd door YouTube. Het MCN betaalt de aangesloten entiteiten rechtstreeks. YouTube maakt betalingen over aan het MCN, en het MCN is verantwoordelijk voor de betalingen aan de aangesloten entiteiten. De betalingstijdlijn is hetzelfde als voor alle andere kanalen die inkomsten genereren (zie Betalingstijdlijnen). Elk MCN heeft toegang tot een rapport om de toepasselijke voorheffing te kunnen berekenen en de betalingen aan de aangesloten entiteiten te bepalen.

Shopping-betalingen

Betalingen voor verkopen in de winkel van je kanaal krijg je rechtstreeks via je officiële merchandiseverkoper of -platform. Vind hier meer informatie over shoppen op YouTube. Met het YouTube Shopping-partnerprogramma kunnen in aanmerking komende creators ook commissie verdienen als kijkers via een rechtstreekse link producten van derden kopen die in hun content worden vermeld.
Wanneer word ik betaald?

Betalingstijdlijnen

De definitieve YouTube-inkomsten van de vorige maand worden tussen de 7e en 12e van de huidige maand toegevoegd aan het saldo van je YouTube-betalingsaccount in AdSense voor YouTube. Als je bijvoorbeeld in de Verenigde Staten woont en in juni $ 100 verdient, krijg je dit saldo tussen 7 en 12 juli.
Als je totale saldo de betalingsdrempel heeft bereikt en er geen betalingsstop is, wordt het bedrag tussen de 21e en 26e van de huidige maand uitbetaald. Mogelijk zie je dan ook de toepasselijke belastinginhouding.
Kortom, je krijgt betaald als je aan de volgende criteria voldoet: