YouTubes partnerprogram – översikt och kvalificering

Uppdatering november 2020: Vi har utökat avsnittet med vanliga frågor. Vi har också lagt till information om varför du kanske ser annonser i videor från kanaler som inte deltar i YouTubes partnerprogram.

Med YouTubes partnerprogram (YPP) får kreatörer bättre åtkomst till YouTube-resurser och funktioner, till exempel direkt åtkomst till vårt supportteam för kreatörer. Dessutom ger det möjlighet att aktivera inkomstdelning för annonser som visas i innehållet. I den här artikeln kan du läsa om följande:

• Tillgängliga funktioner
  • Villkor för att delta
  • Checklista för ansökan
  • Andra vanliga frågor om YPP

Intro to Making Money on YouTube

Du får

Om du vill gå med måste du

1. följa alla YouTubes policyer för intäktsgenerering
    • I YouTubes policyer för intäktsgenerering ingår alla policyer som reglerar intäktsgenerering på YouTube. Som YouTube-partner måste du enligt avtal följa dessa policyer för intäktsgenerering, inklusive policyerna för YouTubes partnerprogram, för att du ska kunna tjäna pengar på YouTube.
  2. bo i ett land/en region där YouTubes partnerprogram är tillgängligt
  3. ha minst 4 000 giltiga offentliga visningstimmar de senaste tolv månaderna
  4. ha minst 1 000 prenumeranter
  5. ha ett länkat AdSense-konto.

Checklista för ansökan till YouTubes partnerprogram

Alla som når gränsen kan ansöka till YPP, men du måste följa vissa av våra riktlinjer för att tas under övervägande. Ta hjälp av den här checklistan när du ska ansöka.

1. Se till att kanalen följer våra policyer och riktlinjer. När du ansöker går kanalen igenom en standardgranskning för att kontrollera om den följer våra policyer och riktlinjer. Kanaler som följer våra policyer och riktlinjer godkänns för programmet. Vi kontrollerar också kanalerna i programmet med jämna mellanrum för att ta reda på om de fortsätter att följa våra policyer och riktlinjer.
  2. Aktivera tvåstegsverifiering för ditt Google-konto, vilket innebär att du skyddar kontot med både ett lösenord och en ytterligare fysisk enhet. Utan tvåstegsverifiering kan det hända att granskningen av din ansökan fördröjs. Vi rekommenderar därför att du aktiverar tvåstegsverifiering för ditt Google-konto. Gå till g.co/2sv för att komma igång.
  3. Ha minst 1 000 prenumeranter och 4 000 giltiga offentliga visningstimmar. Vi behöver kunna se innehåll för att bedöma om en kanal ska få delta i YouTubes partnerprogram. När du uppnår det här kravet brukar det innebära att du har mer innehåll. Med mer innehåll kan vi lättare avgöra om din kanal följer våra policyer och riktlinjer. Du kan ansöka till YPP när du uppnår det här kravet.
  4. Signera YPP-villkoren. Du kan ange att du vill bli meddelad när du når gränserna för prenumeranter och offentliga visningstimmar. Följ de här anvisningarna när din kanal når över gränsen:
    1. Logga in på YouTube.
    2. Klicka på din profilbild längst upp till höger följt av YouTube Studio.
    3. Klicka på Intäktsgenerering i menyn till vänster.
    4. Om du ligger under gränsen klickar du på Meddela mig när jag är kvalificerad om du vill få ett e-postmeddelande. Du får ett e-postmeddelande när du når 1 000 prenumeranter och 4 000 visningstimmar de senaste tolv månaderna. Om du är över gränsen klickar du på Starta på kortet Granska villkoren för partnerprogrammet.
    5. När du har skrivit under villkoren markerar vi steget med den gröna markeringen Klart på kortet Granska villkoren för partnerprogrammet.
  5. Se till att du bara har ett AdSense-konto. Som en del av ansökningsprocessen måste du ansluta ett AdSense-konto för att få betalt.
    1. Klicka på Start på kortet Registrera dig för Google AdSense.
      • Om du redan har ett AdSense-konto använder du det som redan har godkänts. Du kan länka så många kanaler som du vill till ett enda AdSense-konto.
      •  Om du inte har ett AdSense-konto kan du skapa ett genom att följa anvisningarna på skärmen.
    2. När du har anslutit ditt AdSense-konto markerar vi det här steget med den gröna markeringen ”Klart” på kortet Registrera dig för Google AdSense.
  6. Bli granskad. När du har signerat villkoren för YouTubes partnerprogram och anslutit ett AdSense-konto blir din kanal automatiskt placerad i en granskningskö. Våra automatiska system och mänskliga granskare går då igenom kanalens innehåll för att se om ditt konto följer alla våra riktlinjer. Du kan när som helst kontrollera vad din ansökan har för status på https://studio.youtube.com/channel/UC/monetization.
    1. Om din ansökan godkänns: Grattis! Nu kan du ställa in annonspreferenser och aktivera intäktsgenerering för det du laddar upp. Här är en lista över vanliga frågor som vi brukar få från nya YPP-deltagare.
    2. Om din ansökan avvisas: Våra granskare bedömer att en stor del av din kanal inte följer våra policyer och riktlinjer. Du kan ansöka igen 30 dagar efter att du fått avslag. Kolla in våra vanliga frågor för tips om hur du kan förbättra din ansökan.

Granskningsprocessen

Din ansökan placeras i kön när du

• uppfyller kraven om antal prenumeranter och visningstid
  • skriver under villkoren för YouTubes partnerprogram
  • ansluter ditt AdSense-konto.

Våra granskare bedömer din kanal i sin helhet för att se om ditt konto följer YouTubes policyer för intäktsgenerering.

Vi återkommer med vårt beslut när din kanal har granskats (det brukar ta ungefär en månad från det att kraven uppnåtts).

Obs! Ibland kanske du måste vänta över en månad. Det kan finnas flera orsaker till förseningar: ovanligt många ansökningar, systemproblem eller att vi ibland behöver flytta resurser. Våra policyspecialister försöker gå igenom alla ansökningar så snabbt som möjligt, men förseningar kan uppstå eftersom vi har ett begränsat antal specialister.

Går det att påskynda min ansökan?

Nej. Våra team kan inte påskynda din ansökan. Alla ansökningar placeras i kö och behandlas därefter i tur och ordning. Ibland krävs det flera granskningar av en kanal, i synnerhet när granskarna inte är överens om kanalens lämplighet för YPP. I sådana fall kan det krävas flera granskningar, och det tar då längre tid att fatta ett beslut.

Var aktiv för att tjäna pengar

I takt med att YouTubes partnerprogram växer är det viktigt att upprätthålla ett aktivt ekosystem av kanaler. Vi stöttar främst kreatörer som är aktiva och engagerar communityn och förbehåller oss därför rätten att stänga av intäktsgenereringen för kanaler som inte laddar upp eller gör inlägg på Community-fliken under sex månader eller mer.

Vanliga frågor om ansökningar och annat

Vad händer om kanalen inte uppfyller programkraven?

Om du inte uppfyller kraven än kan du fortsätta att skapa originalinnehåll för att få fler tittare. Här är några resurser som kan hjälpa dig att få kanalen att växa:

Se resurser som du har tillgång till som kreatör.

Vad innebär giltiga offentliga visningstimmar?
Alla visningstimmar uppfyller inte kraven för YouTubes partnerprogram.

Följande räknas som giltiga offentliga visningstimmar:
  • Visningstimmar från videor som du angett som offentliga
Visningstimmar från följande typer av videor uppfyller inte kraven för YPP:
  • Privata videor
  • Olistade videor
  • Raderade videor
  • Annonskampanjer
  • Videor som spelats upp från hyllan Snabbklipp och korta videor
  • Livestreamar som inte konverterats till VOD (video on demand)

Godkänns jag automatiskt för YPP när jag uppfyller kraven?

Nej. Varje kanal som uppfyller kraven måste genomgå standardgranskningen. Vårt team granskar din kanal i sin helhet för att se om den följer YouTubes policyer för intäktsgenerering. Kanaler som följer våra policyer och riktlinjer kan generera intäkter.

Vad händer om kanalen inte längre uppfyller kraven efter min ansökan?

Vi skickar din kanal till granskning när du når gränsen för antalet giltiga offentliga visningstimmar och antal prenumeranter. Så det spelar ingen roll om antalet prenumeranter eller antalet visningstimmar sjunker under gränsen medan du väntar på granskningen. Om du har uppnått gränsen och ansökt till YPP kommer vi ändå att granska kanalen för YPP-lämplighet.

YouTube förbehåller sig dock rätten att, efter eget gottfinnande, stänga av intäktsgenereringen för kanaler som är inaktiva och inte har laddat upp innehåll eller gjort inlägg i communityn under sex månader eller längre.

Intäktsgenereringen stängs av för kanaler som bryter mot någon av YouTubes policyer för intäktsgenerering. Det sker oavsett antal visningstimmar och prenumeranter.

Vad gäller om jag redan har ansökt i klassiska Studio?

Om du tidigare påbörjade ansökningsprocessen i klassiska Studio och fortfarande vill bli medlem i YouTubes partnerprogram:

• Se till att kanalen är kvalificerad och ansök på nytt. Du kan följa anvisningarna på den här sidan.
Jag är inte längre med i YPP (eller jag har aldrig varit med i programmet) och jag ser annonser i mina videor. Tjänar jag pengar på de annonserna?

YouTube kan visa annonser i allt innehåll på plattformen. Om du tidigare varit medlem i YPP (och inte är det just nu) kan du fortfarande se annonser i ditt innehåll. I det här fallet får du inte en del av intäkterna.

Om du går med i YPP igen i framtiden kan du få en del av intäkterna från annonserna som visas i ditt innehåll efter att du har gått med igen. När du ansöker till YPP igen ska du först se till att din kanal uppfyller behörighetskraven som anges på den här sidan.

Är du inte så insatt i YPP och osäker på vad du ska göra härnäst? Gå kursen Välkommen till YPP i Akademin för kreatörer.