Välj en releaseprofil

De här funktionerna är endast tillgängliga för partners som hanterar sitt upphovsrättsskyddade innehåll i YouTubes innehållshanterare.

YouTube har tre registrerade DPid:n:

• YouTube – PADPIDA2013020802I
  • YouTube_ContentID – PADPIDA2015120100H
  • YouTube_CreatorMusic – PADPIDA2022021109P

DDEX har publicerat ett par Release Profiles (releaseprofiler) för att effektivisera olika sätt att använda ERN-flödet. YouTube stöder tre profiler:

• Single Resource Release profile (releaseprofil med enskild resurs) – Den här profilen används för att leverera äganderätt för ljudinspelningar och Content ID-rättigheter per spår. YouTube använder ingen metadata på albumnivå från det här flödet.
  • Audio Album profile (ljudalbumprofil) – Audio Album profile (ljudalbumprofil) används för att leverera releaser med fullständig metadata för spår och release. Det här är den enda profilen som kan användas för att leverera album för YouTube Premium. Det här flödet kan också innehålla äganderätt för ljudinspelningar och Content ID-rättigheter.
  • Video Single (videosingel) – Profilen kan användas för att ladda upp musikvideor med valfria Content ID-rättigheter. YouTube använder ingen metadata på albumnivå från det här flödet.

Single Resource Release kontra Audio Album

Partners med större kataloger brukar föredra att leverera sitt innehåll med båda profilerna. Till exempel om ett släpp har tio spår:

• 1 x ljudalbumflöde för YouTube Premium som innehåller alla spår och albumets metadata.
  • 10 x Single Resource Release feeds (releaseflöde med enskild resurs) med Content ID-rättigheterna för individuella spår.

Även om den här metoden medför extra arbete i början blir det enklare i de fall där spåren delas mellan olika album och Content ID-rättigheterna inte är knutna till något enskilt album. Partners med mindre kataloger där spåren finns på ett enda album kan välja att kombinera flödena och leverera ett enda Audio Album feed (ljudalbumflöde).

• Se till att Content ID-rättigheterna för varje spår endast är knutna till ett album om du vill kombinera leveranser för YouTube Premium och Content ID i ett enda ljudalbumsflöde. Content ID-rättigheter kan inte delas upp på olika flöden. Den senaste leveransen skriver nämligen alltid över alla befintliga äganderätter/policyer.
  • Om du levererar ett flöde för Creator Music och har det som enda MessageRecipient ska de relaterade ljudinspelningstillgångarna redan finnas i vår innehållshanterare. Använd ett kombinerat flöde som innehåller minst Creator Music och Content ID om du vill leverera licensstrategier för Creator Music för nya tillgångar.
  • Använd en av profilerna för ljudalbum som beskrivs nedan om alla spår i ett album kan inkluderas i Creator Music.

Härunder finns de användningsfall som stöds och MessageRecipients som krävs för varje profil:

Audio Album Profile (ljudalbumprofil) Single Resource Release Profile (releaseprofil med enskild resurs)
Endast YouTube Premium Ja (MessageRecipient: YouTube) Nej
Endast Content ID Ja (MessageRecipient: YouTube_ContentID) Ja
YouTube Premium och Content ID Ja (MessageRecipient: YouTube och YouTube_ContentID) Nej
Endast Creator Music Ja (MessageRecipient: YouTube_CreatorMusic) Ja
YouTube Premium, Content ID och Creator Music Ja (MessageRecipients: YouTube, YouTube_ContentID och YouTube_CreatorMusic) Nej

Du kan ladda ned exempelflöden för vardera användningsfall på sidan med DDEX-referensresurser.