Suuren dynaamisen alueen (HDR) videoiden lataaminen

YouTubeen voi ladata suuren dynaamisen alueen (HDR) videoita. Tavallisiin digitaalisiin videoihin verrattuna HDR-videoiden kontrasti on parempi ja värikirjo laajempi.

HDR-videoita voi katsella HDR-yhteensopivilla mobiililaitteilla ja HDR-televisioilla. HDR-videoita voi myös striimata Chromecast Ultra ‑laitteella HDR-televisioon. Videosoittimen laatuvaihtoehtojen perässä näkyy kirjainyhdistelmä HDR (esim. 1080 p HDR).

Jos näyttölaite ei tue HDR:ää, HDR-videot näkyvät tavallisella SDR-laadulla.

HDR-videoiden lataaminen

HDR-videoiden toisto YouTubessa edellyttää, että videon koodekissa tai säilössä on HDR-sisällönkuvaustiedot. Varmin tapa tallentaa sisällönkuvaustiedot on viedä tiedot tuetusta sovelluksesta.

Jos et voi viedä vakiomuotoisia HDR-sisällönkuvaustietoja, voit lisätä tiedot videoon YouTuben HDR-sisällönkuvaustyökalulla. Työkalu toimii oikein vain, jos videon värimäärittely on toteutettu HDR-siirtotoiminnolla.

Huom. Kannattaa varmistaa, onko videon värimäärittely tehty HDR-siirtotoiminnolla, sillä työkalun käyttö voi vääristää videota merkittävästi. Monia HDR-merkinnällä varustettuja videoita ei ole käsitelty HDR-siirtotoiminnolla, eikä näitä videoita voi käsitellä tällä työkalulla. Älä käytä YouTuben HDR-sisällönkuvaustyökalua, jos värimäärittely ei ole sinulle tuttua tai et ole tehnyt oman videosi värimäärittelyä HDR-siirtotoiminnolla.

Jos teet itse videosi värimäärityksen, muista käyttää väriavaruuden Rec. 2020 kanssa PQ- tai HLG-standardia. Muilla konfiguraatioilla, kuten DCI P3:lla, tulokset ovat virheellisiä.

Kun video on määritetty oikein HDR-videoksi, se ladataan samoin kuin tavalliset videot. YouTube tunnistaa ja käsittelee HDR-sisällönkuvaustiedot ja transkoodaa videon HDR-laatuun HDR-yhteensopiville laitteille ja matalampaan SDR-laatuun muille laitteille.

Huom. HDR-videoita ei voi tällä hetkellä muokata YouTuben online-muokkausohjelmalla.

HDR-videoiden vaatimukset

Kun lataat videon, YouTube tukee kaikkia resoluutioita ja muuntaa HDR-videot tarvittaessa automaattisesti SDR-muotoon.

Latausvaatimukset

Resoluutio 720p, 1080p, 1440p, 2160p
Saat parhaan tuloksen käyttämällä UHD-tarkkuutta (esim. 3840 x 1600) DCI-tarkkuuden (4096 x 1716) sijaan.
Kuvanopeus 23,976, 24, 25, 29,97, 30, 48, 50, 59,94 ja 60
Värisyvyys 10 tai 12 bittiä
Väriavaruus Rec. 2020
Värimatriisi Rec. 2020 vaihteleva luminanssi
EOTF PQ tai HLG (Rec. 2100)
Videon siirtonopeus Käytä H.264-videoissa suositeltuja latauksen koodausasetuksia.
Audio Samat vaatimukset kuin suositelluissa latauksen koodausasetuksissa.

HDR-videotiedostojen koodaus

Seuraavien pakkausmuotojen toimivuus on testattu:

• MOV/QuickTime
  • MP4
  • MKV

Suosittelemme näitä koodekkeja, sillä ne tukevat 10-bittistä koodausta HDR-metadatalla ja tarjoavat korkeaa laatua kohtuullisella bittinopeudella:

• VP9 Profile 2
  • AV1
  • HEVC/H.265

Nämä koodekit toimivat myös, mutta korkea laatu edellyttää suurta bittinopeutta, mikä voi pidentää lataus- ja käsittelyaikoja:

• ProRes 422
  • ProRes 4444
  • DNxHR HQX
  • H.264 10-bittinen

HDR-sisällönkuvaustiedot

HDR-videoiden käsittely edellyttää oikeaa
  • siirtotapaa (PQ tai HLG)
  • väriavaruutta (Rec. 2020)
  • matriisia (Rec. 2020 vaihteleva luminanssi).
PQ-määritystä käyttäviin HDR-videoihin tulisi myös lisätä masterointinäytön tiedot (SMPTE ST 2086 ‑masterointisisällönkuvaustiedot) sekä sisällön kirkkaustiedot (CEA 861-3 MaxFALL ja MaxCLL). Jos tiedot puuttuvat, käytämme Sony BVM-X300 ‑masterointinäytön arvoja.
HDR-videot voivat myös sisältää dynaamisia metatietoja (HDR10+) ITU-T T.35 ‑terminaalin koodeina tai SEI-otsikkoina.

HDR-käsittelytyökalut

Voit ladata HDR-videoita YouTubeen muun muassa näillä työkaluilla:

• DaVinci Resolve
  • Adobe Premiere Pro
  • Adobe After Effects
  • Final Cut Pro X.

Tavallisia ongelmia

Virheelliset väriavaruusmerkinnät

Elokuvateollisuudessa HDR-videot käsitellään usein DCI P3 ‑väriavaruudessa, jossa valkoisten pisteiden määritys on joko DCI (~D50) tai D65. Tätä muotoa ei tueta sisällön toistamisessa kuluttajaelektroniikkalaitteilla. Valitse masteroinnissa Rec. 2020 ‑väriavaruus (Rec. 2100 ‑standardi sisältää Rec. 2020 ‑väriavaruuden monissa sovelluksissa).
Yleinen virhe on käyttää masteroinnissa P3:a ja merkitä käsitellyn videon väriavaruudeksi Rec. 2020. Tämän seurauksena kuva on liian värikylläinen, ja sen sävyt näytetään väärin.

Lisää säätömahdollisuuksia SDR-muunnolla

YouTuben automaattisella SDR-muunnolla voi saada kätevästi ja helposti hyviä tuloksia. Joidenkin haastavien videoiden kuvanlaatu ei kuitenkaan välttämättä ole optimaalinen. Kehitämme automaattista SDR-muuntoa, jotta se toimisi yhtä hyvin kaikenlaisissa videoissa.
YouTuben SDR-muuntoa varten voi lisätä ohjemäärityksen 3D Look-Up Table (LUT) ‑taulukossa. Tee näin:
  1. Lataa HDR-videosi värimäärittelysovellukseen tekemättä mitään erillisiä värinhallintatoimintoja.
  2. Määritä masterointinäyttöön Rec. 709 ‑värimääritys ja Gamma 2.4 ‑siirtotoiminto.
  3. Käytä olemassa olevaa LUT-taulukkoa, joka muuntaa Rec. 2020 + ST. 2084 ‑värimäärityksen muotoon Rec. 709. Muokkaa sitten seuraavissa solmuissa väriavaruuden korjaimia, käyriä ja avainkohtia, jotta saat haluamasi tuloksen.
  4. Vie LUT-taulukko .cube-muodossa kansioon, jossa HDR-video on.
  5. Valitse sekä LUT-taulukko että HDR-video ja vedä ja pudota ne sisällönkuvaustyökaluun.

Työkalu käsittelee sisällönkuvaustiedot BVM-X300:aa varten ja liittää myös LUT-taulukon SDR-muunnon ohjemääritystä varten.

Huom. SDR-muuntoon ei ole spatiaalisia tai temporaalisia hallintatoimintoja. Tämän seurauksena sumennuksen kaltaisiin toimintoihin käytetyt power window ‑toiminnot ja avaimet eivät toimi kunnolla eikä yksittäisiä kuvia voi muokata erikseen.

Varjokohina

PQ (ST 2084) ‑masteroinnissa suurin osa signaalialueesta kohdistuu varjojen yksityiskohtiin. Digital Intermediate ‑koodekit, kuten ProRes ja DNxHR, keskittyvät sen sijaan kuvan koko alaan. Videon tummissa alueissa voi näkyä paljon kohinaa käsittelyn keskittyessä kuvan vaaleisiin osiin.
YouTuben videonkäsittely voi poistaa osan kohinasta ja parantaa näin striimauksen bittinopeutta. Voit hallita käsittelyä paremmin itse poistamalla kohinan ennen videon lataamista. Kohinanpoistosta voi olla apua myös silloin, kun videostriimi näyttää liian "pakatulta".
Pyrimme jatkuvasti parantamaan YouTube-videoiden laatua myös kehittämällä kohinan käsittelyä.