Upload videoer i HDR (High Dynamic Range)

Du kan uploade videoer i HDR (High Dynamic Range) til YouTube. Videoer i HDR viser højere kontrast med flere farver end digitale standardvideoer.

Seerne kan se videoer i HDR på kompatible mobilenheder og HDR-tv'er. De kan også streame videoer i HDR ved at bruge Chromecast Ultra til et HDR-tv. Seerne får vist "HDR" efter hver kvalitetsmulighed i videoafspilleren (f.eks. 1080p HDR).

Seere på enheder, der ikke understøtter HDR, ser videoen som en almindelig video i SDR (Standard Dynamic Range).

Upload videoer i HDR

Videoer i HDR skal have HDR-metadata i codec eller container for at blive afspillet korrekt på YouTube. Den mest pålidelige metode til korrekt registrering af metadata er at eksportere fra en understøttet app.

Hvis du ikke kan eksportere HDR-standardmetadata, kan du bruge YouTube HDR-metadataværktøjet til at føje HDR-metadata til en video. Dette værktøj fungerer kun korrekt, hvis din video blev gradueret med en HDR-overførselsfunktion.

Bemærk! Hvis din video ikke blev gradueret med en HDR-overførselsfunktion, vil brug af dette værktøj forvrænge dine videoer. Mange videoer med "HDR" i titlen er ikke blevet gradueret med en HDR-overførselsfunktion. Dette værktøj fungerer ikke på disse videoer. Du skal ikke bruge YouTube HDR-metadataværktøjet, hvis du ikke kender til farvegraduering eller ikke har gradueret din egen video i HDR.

Hvis du graduerer din video, skal den gradueres i Rec. 2020 med PQ eller HLG. Hvis du bruger en anden konfiguration, f.eks. DCI P3, vil det give forkerte resultater.

Når en video er blevet korrekt markeret som HDR, foregår uploaden på samme måde som en almindelig videoupload. YouTube registrerer HDR-metadata og behandler dem ved at producere HDR-omkoder til HDR-enheder og en SDR-nedkonvertering til andre enheder.

Bemærk! Videoer i HDR kan i øjeblikket ikke redigeres med YouTube Web-redigeringsværktøjet.

Krav til videoer i HDR

Når du uploader en video, understøtter YouTube alle opløsninger og konverterer automatisk videoer i HDR til SDR, når det er nødvendigt.

Krav til upload

Opløsning 720p, 1080p, 1440p, 2160p
Hvis du vil opnå de bedste resultater, bør du bruge UHD-bredder i stedet for DCI-bredder (f.eks. 3840 x 1600 i stedet for 4096 x 1716).
Billedfrekvens 23.976, 24, 25, 29.97, 30, 48, 50, 59.94, 60
Farvedybde 10 bit eller 12 bit
Primærfarver Rec. 2020
Farvematrix Rec. 2020 ikke-konstant luminans
EOTF PQ eller HLG (Rec. 2100)
Video-bithastighed Til H.264 skal du bruge den anbefalede kodningsindstilling for upload
Lyd Samme som den anbefalede kodningsindstilling for upload

Kodning af HDR-videofil

Disse containere har vist sig at fungere:

• MOV/QuickTime
  • MP4
  • MKV

Disse codecs anbefales, da de understøtter 10-bit-kodning med HDR-metadata og leverer høj kvalitet med rimelige bithastigheder:

• VP9 Profile 2
  • AV1
  • HEVC/H.265

Disse codecs fungerer også, men kræver meget høje bithastigheder for at opnå høj kvalitet, hvilket kan medføre længere upload- og behandlingstid:

• ProRes 422
  • ProRes 4444
  • DNxHR HQX
  • H.264 10-bit

HDR-metadata

For at blive behandlet skal videoer i HDR tagges med:
  • Den korrekte overførselsfunktion (PQ eller HLG)
  • De korrekte primærfarver (Rec. 2020)
  • Den korrekte matrix (Rec. 2020 ikke-konstant luminans)
HDR-videoer med PQ-signalering skal også indeholde oplysninger om det display, indholdet blev mastereret på (SMPTE ST 2086 mastereringsmetadata). Der skal også være oplysninger om lysstyrken (CEA 861-3 MaxFALL og MaxCLL). Hvis disse oplysninger mangler, bruger vi værdierne for Sony BVM-X300-mastereringsdisplayet.
HDR-videoer kan også indeholde dynamiske (HDR10+) metadata som ITU-T T.35-terminalkoder eller som SEI-overskrifter.

HDR-godkendelsesværktøjer

Her er eksempler på værktøjer, som du kan bruge til at uploade HDR-videoer til YouTube:

• DaVinci Resolve
  • Adobe Premiere Pro
  • Adobe After Effects
  • Final Cut Pro X

Generelle problemer

Forkert markering af farverum

I biograffilm er det almindeligt at masterere HDR-videoer i DCI P3-farverummet, med hvide punkter i enten DCI (~ D50) eller D65. Dette er ikke et understøttet format for levering til forbrugerelektronik. Til masterering skal du vælge Rec. 2020-primærfarver (Rec. 2100-standarden indebærer Rec. 2020-farver i mange apps).
En almindelig fejl er at masterere i P3 og derefter tagge resultatet med Rec. 2020-primærfarver. Dette medfører et overmættet look med forskudte nuancer.

Mere kontrol over SDR-konvertering

YouTubes automatiserede SDR-nedkonvertering er et praktisk valg, der kan levere gode resultater, uden du behøver at gøre noget. På krævende klip vil det måske ikke levere det perfekte resultat. Vi arbejder på at forbedre automatiseret SDR-nedkonvertering, så det fungerer godt for alt indhold.
Det er muligt at give et hint til YouTubes SDR-nedkonvertering i form af en 3D-opslagstabel eller LUT (Look-Up Table). Denne LUT produceres på følgende måde:
  1. Indlæs din HDR-video i en app til farvegraduering uden at anvende farvestyring.
  2. Angiv dit mastereringsdisplay til Rec. 709-farve og Gamma 2.4-overførselsfunktion.
  3. Anvend en eksisterende LUT, der konverterer fra Rec. 2020 + ST. 2084 til Rec. 709, og rediger derefter i efterfølgende noder de primære korrektorer, kurver og nøgler for at opnå det ønskede look.
  4. Eksportér LUT-tabellen i .cube-format til den samme mappe som HDR-videoen.
  5. Vælg både LUT-tabellen og HDR-videoen, og træk og slip dem på metadataværktøjet.

Værktøjet anvender metadata for BVM-X300 og pakker også LUT-tabellen for at give hints til SDR-nedkonverteringen.

Bemærk! I øjeblikket er der ingen rumlige eller tidsmæssige kontrolelementer til anvendelse af hint til SDR-nedkonverteringen. Power windows og nøgler, der involverer kontrolelementer såsom Sløring, vil ikke fungere korrekt, og justeringer, der gælder for individuelle billeder, vil heller ikke blive anvendt.

Støj i skyggerne

Ved masterering i PQ (ST 2084) anvendes en stor del af signalområdet på skyggedetaljer. Digitale mellemliggende codecs som ProRes og DNxHR fastholder detaljer på hele billedområdet. Dine videoer kan have støj i de mørkere billedområder, som visuelt maskeres af de lyse områder på billedet.
YouTubes videobehandling kan fjerne noget støj for at opnå streamingbithastigheder. Du kan få mere kontrol ved at eliminere støj i din video, inden den gengives til upload. Eliminering af støj kan også hjælpe, hvis din video ser for "komprimeret" ud, når den streames.
Vi arbejder hele tiden på at forbedre kvaliteten af YouTube-videoer, bl.a. på bedre håndtering af dette.