Penjar vídeos d'alt rang dinàmic (HDR)

Pots penjar vídeos d'alt rang dinàmic (HDR) a YouTube. Els vídeos HDR mostren un contrast més alt i més colors que el vídeo digital estàndard.

Els espectadors poden veure vídeos HDR en dispositius mòbils compatibles i televisors HDR. També poden reproduir vídeos HDR amb Chromecast Ultra en un televisor HDR.Els espectadors veuran "HDR" després de cada opció de qualitat del reproductor de vídeo (per exemple, 1080p HDR).

Els espectadors que utilitzin dispositius que no siguin HDR veuran el vídeo en rang dinàmic estàndard (SDR).

Penjar vídeos HDR

Perquè els vídeos HDR es reprodueixin correctament a YouTube, han de tenir metadades HDR al còdec o contenidor. La manera més fiable de registrar correctament les metadades és exportar-les des d'una aplicació compatible.

Si no pots exportar metadades HDR estàndard, pots utilitzar l'eina de metadades HDR de YouTube per afegir-ne a un vídeo. Aquesta eina només funcionarà correctament si s'ha ajustat el color del vídeo mitjançant una funció de transferència HDR.

Nota: si no saps si s'ha ajustat el color del teu vídeo mitjançant una funció de transferència HDR i utilitzes aquesta eina, les imatges del teu vídeo poden quedar greument distorsionades. Pot haver-hi vídeos que incloguin "HDR" al títol malgrat que el color no s'hagi ajustat amb una funció de transferència HDR. Si és així, l'eina no funcionarà amb aquests vídeos. No facis servir l'eina de metadades HDR de YouTube si no saps ajustar el color d'un vídeo o no has ajustat el color del teu contingut a HDR.

Si ajustes el color d'un vídeo, fes-ho en Rec. 2020 amb PQ o HLG. Si utilitzes una configuració diferent, com ara DCI P3, els resultats seran incorrectes.

Un cop es marca un vídeo com a HDR, el procés de pujada és el mateix que el d'un vídeo normal. YouTube detectarà les metadades HDR i les processarà, de manera que produirà les transcodificacions HDR per a dispositius HDR i una conversió a SDR per a la resta de dispositius.

Nota: actualment, els vídeos HDR no es poden editar amb l'editor web de YouTube.

Requisits de vídeo HDR

YouTube admet totes les resolucions. Per tant, quan pengis un vídeo, convertirà automàticament els vídeos HDR a SDR quan sigui necessari.

Requisits de pujada

Resolució 720p, 1080p, 1440p, 2160p
Per obtenir millors resultats, utilitza amplades UHD en lloc de DCI (per exemple, 3840 x 1600 en lloc de 4096 x 1716).
Fotogrames per segon 23,976, 24, 25, 29,97, 30, 48, 50, 59,94, 60
Profunditat del color 10 o 12 bits
Colors primaris Rec. 2020
Matriu de color Luminància no constant Rec. 2020
EOTF PQ o HLG (Rec. 2100)
Taxa de bits de vídeo Per al còdec H.264, utilitza la configuració recomanada per a la codificació de les pujades.
Àudio Igual que la configuració recomanada per a la codificació de les pujades.

Codificació de fitxers de vídeo HDR

Els contenidors que es mostren a continuació funcionen correctament:

• MOV/QuickTime
  • MP4
  • MKV

Es recomanen els còdecs següents, ja que admeten la codificació de 10 bits amb metadades HDR i ofereixen una alta qualitat a una taxa de bits raonable:

• VP9 perfil 2
  • AV1
  • HEVC/H.265

Els còdecs següents també funcionen, però requereixen taxes de bits molt altes per assolir una qualitat alta, la qual cosa pot allargar els temps de pujada i de processament:

• ProRes 422
  • ProRes 4444
  • DNxHR HQX
  • H.264 de 10 bits

Metadades HDR

Per poder processar els vídeos HDR, s'han d'etiquetar correctament amb el següent:
  • funció de transferència (PQ o HLG)
  • colors primaris (Rec. 2020)
  • matriu (luminància no constant Rec. 2020)
Els vídeos HDR que utilitzin la senyalització PQ també han d'incloure informació sobre la visualització masteritzada (metadades SMPTE ST 2086 de masterització),així com informació sobre la brillantor (CEA 861-3 MaxFALL i MaxCLL). Si no es proporciona aquesta informació, utilitzem els valors de la visualització masteritzada Sony BVM-X300.
De manera opcional, els vídeos HDR poden contenir metadades dinàmiques (HDR10+) en forma de codis terminals ITU-T T.35 o de capçaleres SEI.

Eines de creació d'HDR

Aquests són alguns exemples d'eines que pots utilitzar per penjar vídeos HDR a YouTube:

• DaVinci Resolve
  • Adobe Premiere Pro
  • Adobe After Effects
  • Final Cut Pro X

Problemes habituals

Marcatge d'espai de color incorrecte

En l'àmbit del cinema, és habitual masteritzar els vídeos HDR en l'espai de color DCI P3, ja sigui amb el punt blanc DCI (~D50) o D65. Ara bé, els aparells electrònics de consum no admeten aquest format. Quan masteritzis contingut, selecciona els colors primaris Rec. 2020 (en moltes aplicacions, l'estàndard Rec. 2100 és equivalent al color Rec. 2020).
Un error que se sol cometre és masteritzar contingut en P3 i, a continuació, etiquetar-ne el resultat amb els colors primaris Rec. 2020. D'aquesta manera, s'obté un disseny sobresaturat amb alteracions en la tonalitat.

Més control sobre la conversió a SDR

La conversió automàtica a SDR de YouTube és una opció pràctica que pot oferir bons resultats sense esforç. Tot i això, en els clips més complexos, és possible que el resultat no sigui perfecte. Estem treballant per millorar la conversió automàtica a SDR perquè funcioni correctament amb tots els materials.
Es poden proporcionar suggeriments per a la conversió a SDR de YouTube en forma de taula d'assignació en 3D o LUT (per la sigla en anglès). Per produir aquesta LUT, segueix aquests passos:
  1. Carrega el vídeo HDR en una aplicació d'ajust dels colors sense aplicar-hi cap tipus de gestió de color.
  2. Per a la visualització masteritzada, estableix el color Rec. 709 i la funció de transferència Gamma 2.4.
  3. Aplica una LUT existent que faci una conversió de Rec. 2020 + ST. 2084 a Rec. 709 i, a continuació, en nodes subseqüents, canvia els correctors primaris, les corbes i les tecles per obtenir l'aspecte que vulguis.
  4. Exporta la LUT en format .cube a la mateixa carpeta on hi ha el vídeo HDR.
  5. Selecciona la LUT i el vídeo HDR, i arrossega'ls i deixa'ls anar a l'eina de metadades.

L'eina aplicarà les metadades per a BVM-X300 i també hi inclourà la LUT per proporcionar suggeriments en la conversió a SDR.

Nota: actualment, no hi ha cap control espacial ni temporal que permeti optimitzar la conversió a SDR. Les finestres i les tecles de control, com ara les que permeten desenfocar la imatge, no funcionaran correctament, ni tampoc els ajustos que s'apliquin a les fotos individuals.

Soroll a les ombres

En masteritzar contingut en PQ (ST 2084), gran part del rang del senyal se centra en els detalls de les ombres. Els còdecs intermedis digitals, com ProRes i DNxHR, retenen els detalls de tot el rang de la imatge. Els teus vídeos poden arribar a tenir molt soroll a les zones més fosques, que poden estar visualment emmascarades per les altes llums de la imatge.
És possible que el processament de vídeos de YouTube suprimeixi part del soroll per assolir les taxes de bits adequades per a la reproducció en continu. Per tenir més control, suprimeix el soroll del teu vídeo abans de renderitzar-lo. Suprimir-ne el soroll et pot resultar útil si el vídeo es veu massa "comprimit" quan es reprodueix en continu.
Treballem contínuament per millorar la qualitat dels vídeos de YouTube, fins i tot en aquest aspecte.