Hantering av musikrättigheter på YouTube

Hävda äganderätt

Förr delade fans sina favoritlåtar eller framföranden på blandband. I dag sker sådan delning och uppskattning online. Tusentals skivbolag och rättighetsinnehavare har licensavtal med YouTube för att låta fansens videor ligga uppe och få intäkter från dem. De förstår att en värld där fansen uttrycker kärlek till sina favoritartister genom att ladda upp konsertmaterial och remixer är värt uppskattning. De ser också att innehåll som laddats upp av fans kan vara ett sätt att få mer exponering och öka försäljningen.

Allt detta är möjligt eftersom Content ID automatiserar rättighetshanteringen. När ett fan laddar upp en video på YouTube jämförs den mot en databas med innehåll som laddats upp av innehållsägare. När en matchning hittas görs ett anspråk för innehållsägarens räkning, och innehållsägaren avgör sedan vad som ska hända med den videon. Endast 0,5 procent av alla musikanspråk görs manuellt; vi hanterar resterande 99,5 procent med 99,7 procents exakthet. I dag utgör intäkterna från innehåll som laddats upp av fans 50 procent av intäkterna från musikbranschen på YouTube.

Content ID har gjort det möjligt för YouTube att betala ut miljardtals dollar till musikbranschen, och siffran växer stort varje år. Det är därför det är så förvånande att vissa skivbolag och artister antyder att YouTube har tillåtit en mängd olicensierad musik på sin plattform och därmed gjort att artister går miste om intäkter. Sanningen är att YouTube tar upphovsrättshantering på största allvar och vi arbetar för att se till att rättighetsinnehavare tjänar pengar oavsett vem som laddar upp deras musik. Ingen annan plattform ger tillbaka lika mycket pengar till kreatörer, stora som små, för allt slags innehåll.

Hantering av musiklicenser

Det krävs många olika rättigheter för att spela upp en låt på YouTube, och vanligtvis hanteras varje rättighet av olika parter. Varje gång en låt används måste YouTube-betalningarna delas upp mellan dussintals rättsinnehavare runt om i världen, och alla tar en del på vägen.

Vi anser att öppenhet är avgörande för att musikbranschen ska fungera för artister, så vi tar en titt på de rättigheter och rättighetsinnehavare som kan vara inblandade.

Användningsrättigheter för original

Det är vanligtvis skivbolaget som spelade in låten som har rättigheter att använda originalinspelningen. När originalinspelningen används i en video får skivbolaget som kontrollerar katalogen royaltyer för sin äganderätt till inspelningen, som de sedan delar med artisten. Det är inte ovanligt att flera skivbolag samarbetar för att hantera upphovsrättsskyddade ljudinspelningar, med olika skivbolag som ansvarar för rättigheterna i olika regioner. Det kan dock hända att skivbolag inte har resurser för att leverera innehåll eller hantera innehåll på egen hand. I dessa fall kan de välja att gå via en mellanhand eller distributör.

Rättigheter för offentliga framföranden

Alla inspelade musikstycken (originalinspelningar) har ett underliggande musikaliskt verk (kompositionen), och olika rättigheter gäller för det här underliggande verket. För YouTube kan de här rättigheterna delas in i två kategorier: rättigheter för offentliga framföranden och andra rättigheter.

Licenser för offentliga framföranden kontrolleras i USA ofta av royaltyförmedlare. Royaltyförmedlare ser till att barer, restauranger, hotell osv. betalar för musiken som används i deras lokaler. När en låt streamas på YouTube samlar dessa organisationer in royaltyer som delas ut till låtskrivare och musikutgivare för att täcka det offentliga framförandet av kompositionen. I andra länder är det ofta enheter som kallas upphovsrättsorganisationer som är ansvariga för de här avgifterna. Dessa organisationer är avsedda att hantera allmänna rättigheter och erbjuder ofta övergripande licenser, vilket gör att licensinnehavaren kan använda hela deras katalog under en viss tidsperiod i stället för att förvärva enskilda licenser för varje verk.

Andra rättigheter

Andra rättigheter till en komposition kontrolleras normalt av utgivare. I likhet med skivbolag kan det hända att vissa utgivare inte har resurser för att hantera dessa rättigheter på egen hand, och kan då välja att låta en större enhet hantera rättigheterna åt dem. Dessa enheter fungerar ofta som mellanhänder eller distributörer. Återigen kan upphovsrättsorganisationer vara ansvariga för att sälja icke-exklusiva licenser för att använda verket och samla in och dela ut royaltyer i andra länder.