Musiikkioikeuksien hallinnointi YouTubessa

Omistajuuden vahvistaminen

Vielä pari vuosikymmentä sitten kappaleita ja musiikkiesityksiä jaettiin C-kaseteilla. Tänä päivänä lempimusiikin fiilistely on siirtynyt verkkoon. Tuhannet levy-yhtiöt ja oikeuksien haltijat ovat tehneet YouTuben kanssa käyttöoikeussopimuksen, joka sallii omistettua musiikkia käyttävät fanivideot ja antaa oikeuksien omistajille mahdollisuuden ansaita niistä rahaa. Heidän mielestään on hienoa ja tärkeää, että fanit voivat levittää musiikin ilosanomaa jakamalla konserttitaltiointeja ja remiksejä. Fanien lataama sisältö nähdään myös yhtenä keinona tavoittaa laajempi yleisö ja vauhdittaa myyntiä.

Kaikki tämä on mahdollista, koska Content ID automatisoi oikeuksien hallinnan. Kun fani lataa videon YouTubeen, sitä verrataan sisällön omistajien toimittamaan sisältötietokantaan. Kun vastaavuus löytyy, videosta tehdään sisällön omistajan puolesta vaatimus ja hänen valitsemansa käytännöt määrittävät, mitä videolle tapahtuu. Vain 0,5 prosenttia kaikista musiikkivaatimuksista tehdään manuaalisesti, ja lopun 99,5 prosentin käsittelytarkkuus on 99,7 prosenttia. Tällä hetkellä puolet musiikkiteollisuuden YouTubesta saamista tuloista on peräisin fanien lataamasta sisällöstä.

Content ID:n ansiosta YouTube on voinut maksaa musiikkialan toimijoille miljardeja dollareita, ja maksusummat kasvavat merkittävästi joka vuosi. Siksi onkin yllättävää, että joidenkin levy-yhtiöiden ja artistien mielestä YouTube on sallinut alustallaan luvattoman musiikin laajamittaisen julkaisun, mikä vähentäisi artistien tuloja. YouTube suhtautuu tekijänoikeuksien hallintaan erittäin vakavasti, ja pyrimme antamaan oikeuksien haltijoille keinot ansaita rahaa riippumatta siitä, kuka heidän musiikkiaan on alustalle ladannut. Yhdelläkään toisella alustalla sisällöntuottajille ei makseta yhtä hyvin riippumatta siitä, kuinka laajoista sisältömääristä ja oikeuksista on kyse.

Musiikkilisenssien hallinnointi

Musiikkikappaleen soittamiseen YouTubessa liittyy monia käyttöoikeuksia, ja usein eri oikeuksia hallinnoivat eri tahot. Aina kun kappaletta käytetään, YouTube jakaa siitä kertyvät maksut jopa kymmenille oikeuksien haltijoille eri puolilla maailmaa. Näin jokainen ansaitsee osuutensa verran kappaleen käytöstä.

Mielestämme avoimuus on ehdottoman tärkeää, jotta artisteilla ylipäänsä olisi järkeviä mahdollisuuksia musiikkialalla. Katsotaan siis tarkemmin, millaisia oikeuksia musiikkiin liittyy ja millaiset tahot oikeuksia omistavat.

Master-tallenteen käyttöoikeudet

Tavallisesti master-tallenteen käyttöoikeudet omistaa kappaleen julkaissut levy-yhtiö. Kun master-tallennetta käytetään jossain videossa, sitä hallinnoivalle levy-yhtiölle maksetaan rojalteja omistetun tallenteen käytöstä. Levy-yhtiö puolestaan maksaa artistille tälle kuuluvan osuuden. Äänitallenteiden oikeuksien hallinnointi on usein jaettu useiden levy-yhtiöiden kesken siten, että kukin niistä hallinnoi oikeuksia omilla alueillaan. Levy-yhtiöillä ei kuitenkaan aina ole mahdollisuutta julkaista tai hallinnoida sisältöä itse. Tällöin ne voivat tehdä yhteistyötä kokoojan tai jakelijan kanssa.

Julkiset esitysoikeudet

Kaikkien tallennettujen musiikkikappaleiden (master-tallenteiden) perustana on musiikkiteos eli sävellys, ja sen käyttöä koskevat eri oikeudet. YouTubessa nämä oikeudet voi jakaa kahteen eri luokkaan: julkisiin esitysoikeuksiin ja muihin oikeuksiin.

Julkisia esitysoikeuksia hallinnoivat useimmiten erityisesti tätä tehtävää varten luodut organisaatiot. Ne varmistavat, että baarit, ravintolat, hotellit ja muut yritykset maksavat julkisesti tiloissaan soitetusta musiikista. Kun kappale striimataan YouTubessa, organisaatiot keräävät rojalteja ja maksavat ne sitten lauluntekijöille ja musiikin julkaisijoille korvauksena sävellyksen julkisesta esittämisestä. Joissain maissa tämä tehtävä on keräysyhteisöiksi kutsuttujen tahojen vastuulla. Organisaatioiden tarkoitus on hallinnoida oikeuksia yleisellä tasolla. Useinkaan ne eivät tarjoa käyttöoikeuksia yksittäisiin kappaleisiin vaan oikeuden keräysyhteisön koko teosvalikoiman käyttöön määrätyksi ajaksi.

Muut oikeudet

Julkaisijat hallinnoivat tavallisesti muita sävellysoikeuksia. Levy-yhtiöiden tavoin niilläkään ei aina ole mahdollisuutta hallinnoida oikeuksiaan itse, jolloin ne voivat nimittää suuremman toimijan huolehtimaan asiasta. Nämä tahot toimivat usein kokoojina tai jakelijoina. Keräysyhteisöt voivat myös myydä ei-yksinomaisia lisenssejä teoksen käyttöön sekä kerätä ja jakaa rojalteja muissa maissa.