Gestió de drets musicals a YouTube

Reivindicar la propietat

Fa dècades, els fans compartien les seves cançons o actuacions preferides en recopilatoris. Avui dia, compartir contingut i mostrar apreci es fa en línia. Milers de discogràfiques i titulars de drets tenen acords de llicència amb YouTube per mantenir penjats els vídeos de fans i obtenir-ne ingressos. Els sembla un motiu de celebració que els fans expressin amor pels seus artistes preferits penjant gravacions de concerts i remixos. A més, aquest contingut pot ser una manera d'augmentar la visibilitat i les vendes.

Tot això és possible perquè Content ID automatitza la gestió de drets. Quan un fan penja un vídeo a YouTube, es compara amb una base de dades de contingut que han proporcionat els propietaris de contingut. Quan el sistema troba una coincidència, reclama aquest vídeo en nom del propietari de contingut i li permet decidir quines mesures s'apliquen al vídeo. Només el 0,5% de totes les reclamacions de música es presenten manualment; gestionem el 99,5% restant amb una precisió del 99,7%. Actualment, els ingressos que genera el contingut penjat pels fans representen el 50% dels ingressos de la indústria musical a YouTube.

Content ID ha permès a YouTube pagar milers de milions de dòlars a la indústria musical, i aquest nombre augmenta significativament any rere any. Per aquest motiu, és sorprenent que alguns artistes i discogràfiques insinuïn que YouTube permet que hi hagi una gran quantitat de música "sense llicència" a la plataforma, fet que priva els artistes dels seus ingressos. La veritat és que YouTube es pren molt seriosament la gestió de drets d'autor i treballa per garantir que els titulars de drets guanyin diners independentment de qui pengi la seva música. Cap altra plataforma aporta tants diners als creadors, ja siguin grans o petits, en tot tipus de continguts.

Gestió de llicències musicals

Calen molts conjunts de drets diferents per reproduir una cançó a YouTube, i normalment cadascun d'aquests drets està gestionat per una part diferent. Cada vegada que s'utilitza una cançó, els pagaments de YouTube s'han de dividir entre desenes de titulars de drets a tot el món i tots s'emporten un percentatge en el procés.

Creiem que la transparència és fonamental per assegurar que la indústria musical funcioni per als artistes. Per això, a continuació veurem els drets i titulars de drets que hi intervenen.

Drets d'ús del màster

Normalment, la discogràfica que hagi gravat la cançó tindrà els drets sobre l'ús del màster de gravació. Sempre que el màster de gravació s'utilitzi en un vídeo, la discogràfica que gestioni el catàleg en qüestió rebrà regalies per tenir la propietat de la gravació, les quals compartirà amb l'artista. És habitual que diverses discogràfiques treballin juntes per gestionar gravacions de so protegides per drets d'autor, i que cadascuna sigui responsable dels drets en diversos territoris. Tanmateix, és possible que les discogràfiques no tinguin els recursos per publicar o gestionar contingut pel seu compte. En aquests casos, poden optar per treballar a través d'un agregador o distribuïdor.

Drets d'interpretació pública

Totes les peces musicals gravades (màsters de gravació) tenen una obra musical subjacent (la composició) a què s'apliquen diversos conjunts de drets. A l'efecte de YouTube, aquests drets es poden dividir en dues categories: drets d'interpretació pública i altres drets.

Les llicències d'interpretació pública solen estar gestionades per organitzacions de drets d'autor. Aquestes organitzacions garanteixen que els bars, els restaurants i els vestíbuls d'hotels, entre d'altres, paguin la música que s'utilitza als seus establiments. Quan es reprodueix una cançó en continu a YouTube, aquestes organitzacions cobren regalies que es distribueixen entre els compositors i editors musicals per cobrir la interpretació pública de la composició. En molts casos, les entitats anomenades "societats de gestió col·lectiva" s'encarreguen d'aquestes obligacions en altres països. Aquestes organitzacions es dediquen a gestionar les funcions generals de gestió de drets i sovint ofereixen llicències globals, que permeten al llicenciatari utilitzar el catàleg complet de la societat de gestió col·lectiva durant un període de temps, en comptes d'adquirir llicències concretes per a cada obra.

Altres drets

Normalment, els editors gestionen els altres drets d'una composició. Tal com passa amb les discogràfiques, és possible que alguns editors no tinguin els recursos per gestionar aquests drets pel seu compte i decideixin que una entitat més gran els gestioni en nom seu. Aquestes entitats sovint funcionen com a agregadors o distribuïdors. De nou, les societats de gestió col·lectiva poden ser responsables de la venda de llicències no exclusives per utilitzar l'obra i també de cobrar i distribuir regalies en altres països.