Wat is een auteursrechtclaim?

Een auteursrechtclaim is een verwijderingsverzoek vanwege auteursrechtschending of een Content ID-claim. Dit zijn 2 verschillende manieren om eigenaarschap over auteursrecht te claimen op YouTube.

Wat zijn de verschillen tussen verwijderingsverzoeken vanwege auteursrechtschendingen en Content ID-claims?

Als auteursrechteigenaren hun auteursrechtelijk beschermde content op YouTube aantreffen zonder dat ze hiervoor toestemming hebben gegeven, kunnen ze een verwijderingsverzoek vanwege auteursrechtschending indienen. Dit wordt ook wel een 'verwijderingsverzoek' of 'verwijdering' genoemd. Het is een juridisch verzoek om content van YouTube te verwijderen vanwege vermeende auteursrechtschending. Hieronder vind je meer informatie.

Sommige auteursrechteigenaren gebruiken Content ID, een tool die YouTube automatisch scant op auteursrechtelijk beschermde content. Als Content ID een overeenkomst vindt, krijgt de overeenkomende content een Content ID-claim. Wat er met de overeenkomende content gebeurt, is afhankelijk van de Content ID-instellingen van de auteursrechteigenaar. Hieronder vind je meer informatie.

In deze video leggen we meer uit over het verschil tussen verwijderingsverzoeken vanwege auteursrechtschendingen en Content ID-claims:

Content ID en verwijderingen wegens auteursrechtschending - Auteursrecht op YouTube

Verwijderingsverzoeken vanwege auteursrechtschending

De auteursrechtwetgeving verplicht websites zoals YouTube om verwijderingsverzoeken vanwege auteursrechtschending af te handelen. Verwijderingsverzoeken moeten aan alle wettelijke vereisten voldoen om als geldig te worden beschouwd.

Wat gebeurt er als mijn content wordt verwijderd naar aanleiding van een verwijderingsverzoek vanwege auteursrechtschending?

Als je content wordt verwijderd naar aanleiding van een verwijderingsverzoek vanwege auteursrechtschending, krijgt je kanaal een waarschuwing vanwege een auteursrechtklacht.

Bekijk meer informatie over hoe je een waarschuwing vanwege een auteursrechtklacht oplost. Bij alle genoemde manieren wordt de waarschuwing vanwege een auteursrechtklacht van je kanaal verwijderd.

Content ID-claims

In tegenstelling tot verwijderingen vanwege auteursrechtschending, die wettelijk zijn vastgelegd, is Content ID een tool die door YouTube is gemaakt. Als Content ID een overeenkomst vindt, past het een Content ID-claim toe op de overeenkomende content.

Wat gebeurt er als mijn content een Content ID-claim krijgt?

Afhankelijk van de Content ID-instellingen van de auteursrechteigenaar, kan deze met een Content ID-claim:

• Content blokkeren zodat deze niet meer kan worden bekeken.
  • Inkomsten genereren met content door er advertenties bij te tonen. Soms wordt de opbrengst gedeeld met de uploader.
  • Statistieken bijhouden over de kijkers van de content.

Deze acties kunnen per land verschillen. Het beleid voor een video kan in het ene land of de ene regio bijvoorbeeld 'Inkomsten genereren' zijn en in een ander land of andere regio Blokkeren of Monitoren.

Houd er rekening mee dat als content wordt gemonitord of dat als er inkomsten mee worden gegenereerd, deze zichtbaar blijft op YouTube met de actieve Content ID-claim erop. Auteursrechteigenaren kiezen er meestal voor om video's te monitoren of er inkomsten mee te genereren, niet om ze te blokkeren.