Ruimtelijke audio in 360°- en VR-video's

Je kunt het geluid van een video uit alle richtingen laten klinken met ruimtelijke audio van YouTube.

Video's met ruimtelijke audio uploaden

1. Maak een 360°- of VR-video met ruimtelijke audio.

Vereisten voor ruimtelijke audio

1. Zorg voor een monoscopische weergave van de 360°-video in DNxHR. Codeer zo nodig met FFmpeg.
    2. Open je monoscopische 360°-video in je audiobewerkingsprogramma (DAW) via de plug-in voor de montage van ruimtelijke audio.
    3. Open je geconverteerde DAW-project of voeg je tracks apart toe in het DAW.
    4. Gebruik de spatializer bij tracks die je ruimtelijk wilt maken. Je kunt ook Head-Locked-tracks gebruiken (meestal in stereo).
    5. Gebruik je spatializer-plug-in om tracks ruimtelijk te positioneren.
    6. Wijs stereo-outputs bij Head-Locked-tracks toe aan het eerste kanaal van de Ambisonic-mix.
    7. Exporteer audio als WAV.
    8. Importeer audio in het coderingsprogramma met video.
    9. Selecteer de exportinstelling voor ruimtelijke audio op YouTube.
  2. Gebruik de nieuwste versie van de metadatatool voor de video.
  3. Upload de video naar YouTube.​

Ontdek hoe je 180°- of 360°-video's uploadt.

Voorbeeld van ruimtelijke audio voor VR-video's

Met de plug-in Resonance Audio Monitor VST kun je een voorbeeld van de ruimtelijke audio beluisteren voordat je VR-video's uploadt.

Ondersteunde indelingen voor ruimtelijke audio

YouTube ondersteunt twee indelingen voor ruimtelijke audio:

• First Order Ambisonics
  • First Order Ambisonics met Head-Locked Stereo

Daarnaast kun je in je video's ook Head-Locked Stereo-audio gebruiken. Het geluid verandert dan niet als kijkers hun hoofd bewegen.

Technische vereisten

In de specificaties voor ruimtelijke audio in YouTube vind je informatie over alle ondersteunde indelingen en hiërarchieën. Houd je in elk geval aan de volgende minimale vereisten voor ruimtelijke audio.

Minimale vereisten voor ruimtelijke audio

1. Voeg metadata aan je bestand toe.
  2. Gebruik slechts één audiotrack.
    • ​​Meerdere audiotracks in hetzelfde bestand, bijvoorbeeld voor ruimtelijke audio en voor stereo/mono, worden niet ondersteund.
  3. Ruimtelijke audio maakt gebruik van de Ambisonics-indeling (AmbiX):
    • ACN-kanaalhiërarchie
    • SN3D-normalisatie
  4. Ondersteunde FOA-indelingen (First Order Ambisonics):
    • W, Y, Z, X als audiotrack met vier kanalen in je geüploade bestand, samplingsnelheid: 48 kHz.
    • PCM-gecodeerde audio in een MOV-container:
    • AAC-gecodeerde audio in een MP4-/MOV-container:
      • Minimale bitsnelheid: 256 kbps
    • OPUS-gecodeerde audio in een MP4-container:
      • Kanaaltoewijzingscluster: 2
      • Minimale bitsnelheid: 256 kbps
  5. Ondersteunde FOA-indeling (First Order Ambisonics) met Head-Locked Stereo:
    • W, Y, Z, X, L, R als audiotrack met zes kanalen in je geüploade bestand, samplingsnelheid: 48 kHz
    • PCM-gecodeerde audio in een MOV-container:
      • Samplingsnelheid: 48 kHz
    • OPUS-gecodeerde audio in een MP4-container:
      • Minimale bitsnelheid: 768 kbps
      • Kanaaltoewijzingscluster: 2