Ondertiteling (voor doven en slechthorenden) toevoegen

Met ondertiteling maak je je video's toegankelijk voor een breder publiek, waaronder doven en slechthorenden of mensen die een andere taal spreken. Ontdek hoe je bestaande ondertiteling bewerkt of verwijdert.

Ondertiteling maken

1. Log in bij YouTube Studio.
  2. Selecteer Ondertiteling in het linkermenu.
  3. Klik op de video die je wilt bewerken.
  4. Klik op TAAL TOEVOEGEN en selecteer je taal.
  5. Klik op TOEVOEGEN onder Ondertiteling.
Opmerking: Je kunt ook ondertiteling toevoegen terwijl je uploadt.
Een bestand uploaden

In een ondertitelingsbestand staat de tekst van wat er in de video wordt gezegd. Het bevat ook de tijdstempels voor het moment waarop de tekstregels moeten verschijnen. Sommige bestanden geven ook informatie over de positie en stijl, wat vooral nuttig is voor dove of slechthorende kijkers.

Check voordat je begint of je bestandstype wordt ondersteund op YouTube.

1. Selecteer Bestand uploaden.
  2. Kies Met timing of Zonder timing en selecteer dan Doorgaan.
  3. Kies een bestand om te uploaden.
  4. Selecteer Opslaan.
Automatisch synchroniseren

Je kunt een ondertiteling maken door deze in te voeren terwijl je de video bekijkt. Met deze optie moet je de timing van de ondertiteling zelf synchroniseren met je video.

Opmerking: Als je een transcript hebt, wordt die tekst automatisch met je video gesynchroniseerd. Het transcript moet zijn geschreven in een taal die wordt ondersteund door onze spraakherkenningstechnologie. Het transcript moet ook in dezelfde taal zijn als de taal die in de video wordt gesproken. Transcripten zijn minder geschikt voor video's die meer dan een uur duren of een lage geluidskwaliteit hebben.
  1. Selecteer Automatisch synchroniseren.
  2. Typ de tekst uit de video of upload een transcriptbestand
  3. Selecteer BEWERKEN en klik op OPSLAAN EN SLUITEN.

Het instellen van de timing kan enkele minuten duren. Je wordt teruggebracht naar de videotracklijst. Zodra de timing is ingesteld, wordt het transcript automatisch toegevoegd aan je video.

Handmatig typen

Je vindt Handmatig typen in het gedeelte Ondertiteling toevoegen van een taal.

Je kunt de tekst van de ondertiteling zelf typen of een transcript toevoegen. De timing van de ondertiteling wordt dan automatisch ingesteld.

1. Selecteer Handmatig typen.
  2. Speel de video af en voer de ondertiteling in. Voeg ook tekst zoals [applaus] of [donder] toe, zodat kijkers weten wat er gebeurt in de video. Je kunt de video tijdens het typen ook pauzeren.
  3. Selecteer PUBLICEREN.

Je kunt de volgende sneltoetsen gebruiken om sneller te werken:

• Windows/Command + pijl-links:  1 seconde achteruit zoeken.
  • Windows/Command + pijl-rechts:  1 seconde vooruit zoeken.
  • Windows/Command + spatiebalk: de video pauzeren of afspelen.
  • Windows/Command + Enter: een nieuwe regel toevoegen.
  • Windows/Command + pijl-omlaag: volgende ondertitel bewerken.
  • Windows/Command + pijl-omhoog: vorige ondertitel bewerken.
  • Enter: de ondertitel toevoegen.

Automatisch vertalen

YouTube kan technologie voor spraakherkenning gebruiken om automatisch ondertiteling voor je video's te maken. Als er automatische ondertiteling beschikbaar is, wordt deze automatisch aan je video toegevoegd. Ontdek hoe je automatische ondertiteling gebruikt.
Opmerking: Automatische ondertiteling wordt alleen in de standaardtaal van de video gebruikt.

Ontdekken hoe je ondertiteling toevoegt

Check de volgende video van het YouTube Creators-kanaal over hoe je ondertiteling toevoegt.

How to Add Captions While Uploading & Editing Your Videos

Abonneer je op het YouTube Creators-kanaal voor het laatste nieuws, updates en tips.