Vanliga frågor om YouTube Giving

Med YouTube Giving kan innehållsskapare stödja välgörande ändamål som är viktiga för dem. Kvalificerade kanaler kan samla in pengar till ideella organisationer genom att lägga till knappen Donera på sina videor och livestreamar. Tittare kan donera direkt på videons visningssida eller i livechatten.

Vanliga frågor från givare

Knappen Donera visas på en videovisningssida. Hur fungerar det? Vad är Donationer i livechatt?

När en innehållsskapare lägger till en insamling i en livestream eller premiär med livechatt syns knappen Donera i livechatten. När tittare donerar via Donationer i livechatt kan de välja om de vill att deras namn ska synas vid donationen i livechatten. Läs mer om Donationer i livechatt.

I vilka länder/regioner är YouTube Giving tillgängligt?

För närvarande kan du göra donationer om du befinner dig i följande länder/regioner:

• Argentina
  • Österrike
  • Bolivia
  • Kanada
  • Colombia
  • Kroatien
  • Tjeckien
  • Estland
  • Frankrike
  • Tyskland
  • Ghana
  • Hongkong
  • Island
  • Indonesien
  • Irland
  • Israel
  • Italien
  • Kuwait
  • Lettland
  • Litauen
  • Luxemburg
  • Mexiko
  • Montenegro
  • Nederländerna
  • Nya Zeeland
  • Peru
  • Filippinerna
  • Polen
  • Rumänien
  • Serbien
  • Slovakien
  • Spanien
  • Schweiz
  • Taiwan
  • Thailand
  • Turkiet
  • Storbritannien
  • USA
Är donationen avdragsgill?

Du kan läsa om skatt för donationer beroende på plats här.

Hur stor del av donationen går till den ideella organisationen?

Alla pengar du donerar går till den ideella organisationen. YouTube står också för kreditkortstransaktionsavgifterna.

Kan jag få en återbetalning av min donation?

Frivilliga donationer till ideella organisationer återbetalas inte. Om du har frågor som gäller en betalning kan du kontakta vårt supportteam.

Vilken information delar ni med de ideella organisationerna när jag gör en donation?

När du gör en donation delas inte dina kontaktuppgifter med den ideella organisationen eller innehållsskaparen. Om du väljer att göra en offentlig donation när du donerar i en livechatt kan innehållsskaparen som har livestreamen se ditt kontonamn och hur mycket du har donerat. Läs mer om hur dina uppgifter används.
Vad menas med användar-, företags- och externa donationer?
  • Användardonationer: ekonomiska bidrag från YouTube-användare.
  • Företagsdonationer: ekonomiska bidrag från YouTube eller andra företag, enligt verifiering från den ideella organisationen.
  • Externa donationer: ekonomiska bidrag som samlas in av organisationen och verifieras av den ideella organisationen på en annan webbplats än YouTube som en del av en kampanj.
Hur fungerar företagsmatchning?
Om ett företag har lovat att matcha donationer använder de YouTubes donationsknapp för att skänka 1 USD till en insamling för varje donerad dollar. Det här fortsätter tills samtliga donationer har matchats eller tills kampanjen är slut, beroende på vilket som inträffar först.

Vanliga frågor om innehållsskapare och insamlingar

Hur får jag tillgång till YouTube Giving på min kanal?

YouTube Giving är för tillfället i beta och tillgängligt för en liten grupp innehållsskapare i USA, Storbritannien och Kanada. Vi arbetar med att inkludera flera under de kommande månaderna. De som ingår i betan kan samla in pengar till kvalificerade ideella organisationer som är registrerade som skattebefriade enligt paragraf 501(c)(3) i USA i sina videor eller livestreamar med knappen Donera eller Donationer i livechatt.

Jag ser att jag har tillgång till YouTube Giving. Hur aktiverar jag den?

Vad är gemensamma insamlingar?

Med gemensamma insamlingar kan du samarbeta med andra innehållsskapare för att samla in pengar till samma ändamål. Läs om hur du skapar eller deltar i en gemensam insamling.

Vad hände med Superchatt för välgörenhet?

Superchatt för välgörenhet har nu ersatts av Donationer i livechatt. Innehållsskapare kan fortfarande samla in pengar i sina livestreamar, och tittare kan fortfarande donera direkt från chattfönstret. Superchatt och Super Stickers inaktiveras i livestreamar med donationer för att undvika förvirring. Med Donationer i livechatt kan du hålla koll på tittarnas donationer i Kontrollrummet med Tittaraktivitetswidgeten.
Aktivera Donationer i livechatt genom att lägga till din schemalagda livestream i insamlingen. Läs om hur du skapar en YouTube Giving-insamling. I livestreamar med livechatt syns ikonen Donera i chatten. I livestreamar utan livechatt syns knappen Donera bredvid eller nedanför streamen.

Kan jag fortfarande tjäna pengar på videor och livestreamar som har en insamling?

Annonser påverkas inte när du lägger till en insamling i dina videor och livestreamar. För att undvika förvirring är inte Superchatt och Super Stickers tillgängliga i livestreamar med Donationer i livechatt. Innehållsskapare kan inte stå värd för en livechatt för medlemmar och donationsknappen samtidigt.
Hur får ideella organisationer donationerna?

Google samarbetar med Network for Good, som samlar in och distribuerar donationerna på uppdrag av Google. 100 % av ditt bidrag går till den ideella organisationen, och YouTube står för transaktionsavgifterna. Network for Good har, i enlighet med den amerikanska skattemyndighetens regler, full juridisk kontroll över donationerna när de mottagits. Om Network for Good inte kan betala ut pengarna till den ideella organisation som innehållsskaparen på YouTube har valt betalas de i stället ut till en alternativ ideell organisation som uppfyller kraven. Läs mer om hur utbetalningar via Network for Good fungerar.

Vad händer om den ideella organisation som ska ta emot min donation upphör att vara godkänd?

Om Network for Good, den insamlingsorganisation som Google samarbetar med, av någon anledning inte kan distribuera medel till ett projekt till avsedd ideell organisation (ett sådant skäl kan vara att den ideella organisationen inte är giltig enligt United States 501(c)(3)), kommer Google tillsammans med Network for Good att välja ut en alternativ ideell organisation.
Hur kan jag se donationer i livechatten?
Donationer visas i chattfönstret. Med Tittaraktivitetswidgeten kan du även hålla koll på livechattdonationer i realtid i Kontrollrummet.