Ladda upp videor i virtuell verklighet

Videor i virtuell verklighet (VR) är en ny typ av video som gör att det känns som att vara på plats där det händer. För VR-videor används samma knep som vi människor använder när vi ser på världen, så du får en känsla av djup när du tittar dig omkring åt olika håll. Saker som är nära ser ut att vara nära och saker som är långt bort ser ut att vara långt bort.

Du får bästa möjliga effekt från VR-videor om du visar dem på en Daydream View (på en kompatibel mobil), Google Cardboard eller en PlayStation VR. Om du använder en sådan enhet ser du till att du har den senaste versionen av YouTube-appen.

Om du inte har en VR-spelare kan du ändå se innehållet på din mobila enhet eller dator med Chrome, Opera eller Firefox. Det visas då som en video i 360 grader, men inte i 3D

Steg 1: Skapa en video
Det finns två typer av VR-videor: livehändelser som spelats in med en kamera (till exempel via plattformen Jump) och datorgenererat innehåll (CG), som kan skapas med hjälp av vår guide (ladda ned PDF – på engelska).
Steg 2: Förbered uppladdning

Innan du laddar upp innehållet rekommenderar vi att du exporterar det i ett över-/underekvirektangulärt format med bildproportionerna 1:1 och en upplösning på 5 120 x 5 120 eller högre, upp till 8 192 x 8 192. Behåll fyrkantiga pixlar (1:1 pixel/skala-förhållande). Letter-/pillarboxing bör inte uppstå, och alla pixlar ska användas. Bilden bör bli utsträckt horisontellt.

Tips! Om videon uppvisar stora mängder komprimeringsartefakter kan du försöka koda om den med en högre överföringshastighet (till exempel 150 Mbit/s) innan du laddar upp den på YouTube.

Videon måste innehålla viss metadata. Då kan YouTube känna igen den som en VR-video och aktivera rätt uppspelningslägen. Följ de här instruktionerna när du vill lägga till metadata i en ny fil.

Skapa 360-aktiverade filer med en app

1. Ladda ned den senaste appen 360 Video Metadata.
  2. Packa upp filen och öppna appen 360 Video Metadata. Om du använder en Mac kanske du måste högerklicka på appen och välja Open (Öppna).
  3. Välj videofilen.
  4. Markera båda kryssrutorna och klicka på Save (Spara).
  5. Ange ett namn på filen som skapas.
  6. Spara filen. En ny fil skapas automatiskt på samma plats som den ursprungliga filen.
  7. Ladda upp den nya filen på YouTube.
  8. Vänta medan videon bearbetas. Det här kan ta upp till en timme. Under tiden kanske inte videon visas som den ska.

Rekommenderade specifikationer för VR-video på YouTube

De rekommenderade Jump-specifikationerna för 3D-360-video i över/under-format på YouTube:

• Upplösning: 5 120 x 5 120 och upp till 8 192 x 8 192 (använd maximal upplösning om den är under 5 000)
  • Bildhastighet: 25, 29.97, 50, 59.94
  • Format: MP4, MOV
  • Kodec: H.264, ProRes, DNxHR
  • H.264 bithastighet: 150–360 Mbit/s
  • Ljud: AAC (för rumsligt, läs YouTubes krav för rumsligt ljud)
  • Moov Atom: Skriv i början av filen

Lär dig att använda rumsligt ljud, 360-video och VR-video så att tittarna kan uppleva att ljudet i dina videor kommer från alla riktningar, precis som i verkliga livet.