Virtual reality-video's uploaden

Virtual reality-video's (VR) zijn een nieuw soort video's die je het idee geven dat je in de wereld van de video zit. VR-video's maken gebruik van dezelfde trucjes als het menselijk oog. Dat geeft een gevoel van diepte, in welke richting je ook kijkt. Voorwerpen die dichtbij zijn, lijken ook dichtbij en verre voorwerpen lijken ver weg.

Als je alles uit VR-video's wilt halen, raden we aan om te kijken op een Daydream View (op een ondersteunde telefoon), Google Cardboard of een PlayStation VR. Als je een van deze apparaten gebruikt, controleer dan of je de nieuwste versie van de YouTube-app hebt.

Als je geen VR-viewer hebt, kun je deze video's bekijken op je mobiele apparaat of op een computer met Chrome, Opera of Firefox. De video wordt weergegeven als een 360°-video zonder 3D.

Stap 1: Een video maken
Er zijn twee soorten VR-video's: live actie vastgelegd met camera's (bijvoorbeeld via het Jump-platform) en door computer gegenereerde content (CG-content), die je kunt maken met behulp van onze handleiding (pdf, Engelstalig).
Stap 2: Upload voorbereiden

Voordat je de video uploadt, raden we aan deze te exporteren naar een boven/onder-cilinderindeling met een 1:1-beeldverhouding. We raden ook een resolutie aan van 5120 x 5120 of hoger, maximaal 8192 x 8192. Houd de pixels vierkant: de pixels moeten even lang als breed zijn. Er mogen geen zwarte balken naast, boven of onder het beeld staan, en alle pixels moeten worden gebruikt. Het beeld moet er in de breedte opgerekt uitzien.

Tip: Als er door de compressie veel kwaliteitsverlies ontstaat, probeer je de video opnieuw te coderen met een hogere bitsnelheid (bijv. 150 Mbps) voordat je deze uploadt naar YouTube.

In je video moeten specifieke metadata zijn opgenomen. Hierdoor herkent YouTube de video als een VR-video en worden de juiste afspeelmodi ingeschakeld. Volg deze instructies om de vereiste metadata aan een nieuw bestand toe te voegen.

Een bestand met een app geschikt maken voor 360°-weergave

1. Download de nieuwste versie van de 360 Video Metadata-app.
  2. Pak het bestand uit en open de 360 Video Metadata-app. Als je een Apple-computer gebruikt, moet je mogelijk met de rechtermuisknop op de app klikken en daarna op Openen klikken.
  3. Selecteer het videobestand.
  4. Vink beide selectievakjes aan en klik op Save.
  5. Geef een naam aan het bestand dat wordt gemaakt.
  6. Sla het bestand op. Er wordt automatisch een nieuw bestand gemaakt op dezelfde locatie als het oorspronkelijke bestand.
  7. Upload het nieuwe bestand naar YouTube.
  8. Wacht tot de video is verwerkt. Dit kan tot een uur duren. Gedurende die tijd wordt de video mogelijk niet goed weergegeven.

Aanbevolen specificaties voor VR-video op YouTube

De aanbevolen Jump-specificaties voor 3D-360 boven/onder op YouTube:

• Resolutie: 5120 x 5120 en maximaal 8192 x 8192 (gebruik bij een resolutie lager dan 5K de hoogst mogelijke resolutie)
  • Framesnelheid: 25, 29,97, 50, 59,94
  • Indeling: MP4, MOV
  • Codec: H.264, ProRes, DNxHR
  • H.264-bitsnelheid: 150 - 360 Mbps
  • Audio: AAC (bekijk voor ruimtelijke audio de vereisten voor ruimtelijke audio op YouTube)
  • Moov Atom: aan het begin van het bestand

Leer hoe je ruimtelijke audio, 360°-video en video met virtual reality kunt gebruiken zodat kijkers het geluid van je video in alle richtingen kunnen ervaren, net als in het echte leven.