Virtual reality-video's uploaden

Virtual reality-video's (VR) zijn een nieuw soort video's die je het idee geven dat je in de wereld van de video zit. VR-video's maken gebruik van dezelfde trucjes als het menselijk oog. Dit geeft een gevoel van diepte, in welke richting je ook kijkt. Voorwerpen die dichtbij zijn voelen ook dichtbij, en verre voorwerpen voelen ver weg.

Als je alles uit VR-video's wilt halen, raden we je aan om te kijken op een Daydream View (op een ondersteunde telefoon), Google Cardboard of Playstation VR. Zorg ervoor dat je de meest recente versie van de YouTube-app hebt als je een van deze apparaten gebruikt.

Ook als je geen VR-viewer hebt, kun je deze content bekijken op je mobiele apparaat en in Chrome, Opera of Firefox op je desktop. Je ziet de video dan als 360°-video zonder 3D.

Stap 1: Een video maken
Er zijn twee soorten VR-video's: live actie vastgelegd met camera's (bijvoorbeeld via het Jump-platform) en door de computer gegenereerde content (CG-content), die je kunt maken met behulp van onze handleiding (pdf, Engelstalig).
Stap 2: Upload voorbereiden

Voordat je de video uploadt, raden we aan deze te exporteren naar een boven/onder-cilinderindeling met een 1:1-beeldverhouding en een resolutie van minimaal 5120 x 5120 pixels en maximaal 8192 x 8192 pixels. Houd de pixels vierkant: de pixels moeten even lang als breed zijn. Er mogen geen zwarte balken naast, boven of onder het beeld staan en alle pixels moeten worden gebruikt. Het resulterende beeld moet er in de breedte opgerekt uitzien.

Tip: Als door de compressie veel kwaliteitsverlies ontstaat, probeer je de video opnieuw te coderen met een hogere bitsnelheid (bijv. 150 Mbps) voordat je deze uploadt naar YouTube.

In je video moeten specifieke metadata zijn opgenomen. Hieraan herkent YouTube de video als een VR-video en worden de juiste afspeelmodi ingeschakeld. Volg deze instructies om de vereiste metadata aan een nieuw bestand toe te voegen.

Een bestand met een app geschikt maken voor 360°-weergave

1. Download de nieuwste versie van de 360 Video Metadata-app.
  2. Pak het zipbestand uit en open de app 360 Video Metadata. Als je een Apple-computer gebruikt, moet je wellicht met de rechtermuisknop op de app klikken en vervolgens Open selecteren.
  3. Selecteer het videobestand.
  4. Vink beide selectievakjes aan en klik op Save.
  5. Geef een naam aan het bestand dat wordt gemaakt.
  6. Sla het bestand op. Er wordt automatisch een nieuw bestand gemaakt op dezelfde locatie als het oorspronkelijke bestand.
  7. Upload het nieuwe bestand naar YouTube.
  8. Wacht tot de video is verwerkt. Dit kan tot een uur duren. Gedurende die tijd wordt de video mogelijk niet goed weergegeven.

Aanbevolen specificaties voor VR-video op YouTube

De aanbevolen Jump-specificaties voor 3D-360 boven/onder op YouTube:

• Resolutie: 5120 x 5120 en maximaal 8192 x 8192 (gebruik bij een resolutie lager dan 5K de hoogst mogelijke resolutie)
  • Framesnelheid: 25, 29,97, 50, 59,94
  • Indeling: MP4, MOV
  • Codec: H.264, ProRes, DNxHR
  • H.264-bitsnelheid: 150 - 360 Mbps
  • Audio: AAC (bekijk voor ruimtelijke audio de vereisten voor ruimtelijke audio op YouTube)
  • Moov Atom: aan het begin van het bestand

Leer hoe je ruimtelijke audio, 360°-video en video met virtual reality kunt gebruiken zodat kijkers het geluid van je video in alle richtingen kunnen ervaren, net als in het echte leven.