Meer informatie over de URL's van je YouTube-kanaal

12 september 2022: Je kunt op dit moment geen URL's kiezen, aanpassen of verwijderen omdat we ons systeem updaten. Kom de komende weken terug voor meer informatie.

Je kanaal kan meer dan één URL hebben die je kijkers naar de homepage van je kanaal leidt. Deze URL's zien er soms heel verschillend uit, maar ze brengen je kijkers allemaal naar dezelfde plaats: je kanaal.

De URL van je YouTube-kanaal vinden

Zo vind je de URL van je kanaal:

1. Log in bij YouTube Studio.
  2. Selecteer in het linkermenu Aanpassing en dan Basisinformatie.
  3. Onder Kanaal-URL kun je de URL van je kanaal bekijken en kopiëren.

Kanaal-URL (op basis van je kanaal-ID)

Voorbeeld: youtube.com/channel/UCUZHFZ9jIKrLroW8LcyJEQQ

Dit voorbeeld is een standaard-URL voor YouTube-kanalen. De letters en cijfers aan het eind van de URL zijn je unieke kanaal-ID.

Gepersonaliseerde URL

Voorbeeld: youtube.com/c/YouTubeCreators

Een gepersonaliseerde URL is een kortere, makkelijker te onthouden URL die je met je publiek kunt delen. Deze gepersonaliseerde URL's kunnen worden gebaseerd op je huidige weergavenaam, je verouderde gebruikersnaam of je gekoppelde en geverifieerde webdomein. Als je een gerpersonaliseerde URL wilt maken voor je kanaal, moet je account:

• minimaal 100 abonnees hebben,
  • minimaal 30 dagen bestaan,
  • een geüploade profielfoto hebben,
  • een geüploade bannerafbeelding hebben.

In de instellingen voor je basisinformatie kun je zien of je een gepersonaliseerde URL hebt geclaimd.

Je kunt een kortere versie van je aangepaste URL delen door '/c' te verwijderen, bijvoorbeeld youtube.com/YouTubeCreators.

URL gebaseerd op verouderde gebruikersnaam

Voorbeeld: youtube.com/user/YouTube

Je kanaal heeft misschien een gebruikersnaam, afhankelijk van het moment waarop je kanaal is gemaakt. Je hebt nu geen gebruikersnaam meer nodig voor een kanaal, maar je kunt deze URL nog steeds gebruiken om kijkers naar je kanaal te leiden. Dit kan ook als je kanaalnaam is veranderd nadat je je gebruikersnaam had gekozen. Bestaande gebruikersnamen kunnen niet worden gewijzigd.

Je kunt een kortere versie van je URL delen die is gebaseerd op een verouderde gebruikersnaam. Dit doe je door /user te verwijderen, bijvoorbeeld youtube.com/YouTube. URL's delen is niet mogelijk als een ander kanaal een gepersonaliseerde URL met dezelfde naam heeft geclaimd.