Ladda upp 360-gradersvideo

Om du vill kunna titta på 360-gradersvideor behöver du den senaste versionen av Chrome, Opera, Firefox eller MS Edge på datorn. På mobila enheter ska du använda den senaste versionen av YouTube-appen.

I YouTube finns funktioner för att ladda upp och spela upp 360-gradersvideor på datorer i Chrome, Firefox, MS Edge och Opera-webbläsare. Om du vill ladda upp en 360-gradersvideo måste du först modifiera filen med en app eller ett skript.

Du kan även titta på 360-gradersvideo i YouTube-appen.  Om du vill ha en mer uppslukande upplevelse kan du läsa om att använda Cardboard

Steg 1: Skapa videon

Det finns många 360-kameror som är kompatibla med YouTube och finns tillgängliga nu.

För bästa möjliga resultat ska du koda videon med hög upplösning och enligt YouTubes avancerade specifikationer. YouTube har för närvarande stöd för 360 graders video med 24, 25, 30, 48, 50 eller 60 bildrutor per sekund. Vi rekommenderar 360-gradersvideo (ekvirektangulärt format med 2:1 bildproportion) med 7 168 x 3 584 upplösning eller högre, upp till 8 192 x 4 096.

Du kan också skapa 360-gradersvideo med hjälp av anpassade kamerariggar och sammanfogningsprogramvara från tredje part, som Kolor Autopano.

Steg 2: Förbered uppladdning

Viss metadata måste medfölja videofilen om du vill aktivera uppspelning i 360 grader. Följ de här instruktionerna om du vill installera en app som lägger till all nödvändig metadata i en ny fil åt dig.

Skapa 360-aktiverade filer med en app

1. Ladda ned den senaste appen 360 Video Metadata.
  2. Packa upp filen och öppna appen 360 Video Metadata. Om du använder Mac kanske du måste högerklicka på appen och sedan klicka på Open (öppna).
  3. Välj videofilen.
  4. Markera kryssrutan för Spherical (sfäriska) och klicka på Save as (spara som). Markera inte kryssrutan för 3D Top-bottom (3D uppifrån och ned). Mer information finns i anvisningarna för uppladdning av video i virtuell verklighet.
  5. Ange ett namn på filen som skapas.
  6. Spara filen. En ny fil skapas automatiskt på samma plats som den ursprungliga filen.
  7. Ladda upp den nya filen på YouTube.
  8. Vänta tills 360-graderseffekten har bearbetats. Det kan ta upp till en timme.

Du kan också lägga till metadata med hjälp av ett Python-skript.

Steg 3: Ladda upp filen
De här verktygen kan för närvarande inte användas för 360-gradersvideo: YouTubes videoredigerare, verktyg i Förbättringar samt slutskärmar.

Innan du publicerar filen kan du verifiera att den kan spelas upp i 360 grader genom att titta på videon på datorn. Det kan ta upp till en timme innan uppspelning i 360 grader aktiveras.

360-gradersvideor har en panoreringsknapp längst upp till vänster. Du ändrar vinkel WASD-tangenterna.

Lär dig att använda rumsligt ljud, 360-video och VR-video så att tittarna kan uppleva att ljudet i dina videor kommer från alla riktningar, precis som i verkliga livet.