360°-video's uploaden

Als je 360°-video's wilt bekijken, moet de nieuwste versie van Chrome, Opera, Firefox of MS Edge op je computer zijn geïnstalleerd. Gebruik op je mobiele apparaat de nieuwste versie van de YouTube-app.

YouTube ondersteunt uploaden en afspelen van sferische 360°-video's op computers met de volgende browsers: Chrome, Firefox, MS Edge en Opera. Als je een 360°-video wilt uploaden, moet je het bestand bewerken met een app of script voordat je het uploadt.

Je kunt 360°-video's ook bekijken met de YouTube-app. Lees over hoe je Cardboard kunt gebruiken voor nog meer kijkplezier.

Stap 1: De video maken

Er zijn allerlei 360°-camera's beschikbaar die geschikt zijn voor YouTube.

Voor de beste resultaten codeer je je video met een hoge resolutie en volgens de geavanceerde specificaties van YouTube. YouTube ondersteunt op dit moment 360°-video's met 24, 25, 30, 48, 50 of 60 frames per seconde. We raden aan 360°-video's (cilinderindeling met 2:1-beeldverhouding) te uploaden met een resolutie van minimaal 7168 x 3584 pixels en maximaal 8192 x 4096 pixels.

Je kunt ook 360°-video's maken met speciale camera-uitrusting en software van derden waarmee bestanden kunnen worden samengevoegd.

Stap 2: Upload voorbereiden

Je videobestand moet bepaalde metadata bevatten om 360°-weergave in te schakelen. Installeer aan de hand van de volgende instructies een app waarmee je de benodigde metadata kunt toevoegen aan een nieuw bestand.

Een bestand met een app geschikt maken voor 360°-weergave

1. Download de nieuwste versie van de 360 Video Metadata-app.
  2. Pak het bestand uit en open de 360 Video Metadata-app. Als je een Mac gebruikt, moet je mogelijk met de rechtermuisknop op de app klikken en daarna op Open klikken.
  3. Selecteer het videobestand.
  4. Vink het selectievakje Spherical (Sferisch) aan en klik op Save as (Opslaan als).Vink het selectievakje '3D Top-bottom' (3D-bovenkant-onderkant) niet aan. Raadpleeg voor meer informatie de uploadinstructies voor virtual reality-video's.
  5. Geef een naam aan het bestand dat wordt gemaakt.
  6. Sla het bestand op. Er wordt automatisch een nieuw bestand gemaakt op dezelfde locatie als het oorspronkelijke bestand.
  7. Upload het nieuwe bestand naar YouTube.
  8. Wacht tot het 360°-effect wordt verwerkt. Dit kan tot een uur duren.

Je kunt de metadata ook toevoegen met een Python-script.

Stap 3: Het bestand uploaden
De volgende YouTube-tools ondersteunen 360°-video's nog niet: Videobewerkingsprogramma, Optimalisaties en eindschermen.

Voordat je het bestand publiceert, kun je controleren of de 360°-weergave is ingeschakeld door de video op je computer te bekijken. Het kan tot een uur duren voordat de 360°-weergave beschikbaar is.

360°-video's hebben linksboven een draaiknop en het beeld kan worden gedraaid met de WASD-toetsen. Zo weet je of 360°-weergave voor je video is ingeschakeld.

Leer hoe je ruimtelijke audio, 360°-video en video met virtual reality kunt gebruiken zodat kijkers het geluid van je video in alle richtingen kunnen ervaren, net als in het echte leven.