Tillgänglighet i YouTube-mobilappen

YouTube-appen för Android kan användas med Androids tillgänglighetsfunktioner. Med apparna TalkBack och särskilda tillgänglighetsfunktioner kan Android användas av blinda och synskadade. Läs om hur du aktiverar de här inställningarna och annan information i hjälpcentret för tillgänglighet på Android.

Komma igång
När du har aktiverat Androids tillgänglighetsfunktioner kan TalkBack och Explore By Touch hjälpa dig att utforska innehåll och objekt i YouTube-appen. I anvisningarna för Explore By Touch finns mer information om de här funktionerna.
Utforska appen

Appens viktigaste flikar är Hem, Prenumerationer och Bibliotek. Du måste vara inloggad på ditt konto för att se fliken Prenumerationer.

• På fliken Hem kan du bläddra bland rekommenderade videor.
  • På fliken Prenumerationer hittar du videor från kanalerna du prenumererar på.
  • På fliken Bibliotek hittar du visningshistorik, uppladdningar, köp och spellistor.

Via profilbilden  längst upp i appen hittar du inställningar, Googles integritetspolicy, hjälp och inloggning.

Logga in på ditt konto genom att följa anvisningarna nedan:

1. Klicka på din profilbild längst upp i appen.
  2. Välj Logga in.

Logga ut från ditt konto genom att följa de här stegen:

1. Klicka på din profilbild längst upp i appen.
  2. Välj Logga ut.
Bläddra bland videor och spellistor

Använd ett finger för att scrolla bland videor på Hem , i spellistor eller på en kanal. När du scrollar hör du namnet på videon och tillhörande metadata.

Kanaler: När du besöker en kanal kan du bläddra i innehållet med hjälp av flikarna Hem, Videor och Spellistor.

Söka efter videor och spellistor

Om du vill söka efter en video med Explore by touch trycker du överst på skärmen för att hitta sökknappen. Knappen sitter bredvid menyn med fler alternativ.

1. Tryck snabbt två gånger på sökknappen och skriv in din sökfråga i redigeringsrutan.
  2. Bläddra bland sökresultaten med hjälp av Explore by Touch.
Spela upp och hantera videor

När du har hittat en video du vill spela upp startar du uppspelningen genom att trycka snabbt två gånger på den. Tryck snabbt två gånger på Spelare längst upp på skärmen för att öppna uppspelningsknapparna.

Spelarkontroller och -alternativ

Pausa: Tryck snabbt två gånger på pausalternativet om du vill pausa videon.

Minimera video: Tryck snabbt två gånger på minimeringsknappen när du vill minimera en video under uppspelning. När en video är minimerad kan du bläddra och söka samtidigt som den spelas upp.

Stänga minimerad video: Tryck snabbt två gånger på knappen Stäng minispelaren till höger om du vill stänga den minimerade videospelaren.

Förstora minimerad video: Tryck snabbt två gånger på Spelare och svep uppåt med två fingrar om du vill förstora den minimerade videospelaren.

Lägga till i spellista: Tryck snabbt två gånger på Spara videon i en spellista för att öppna aviseringen Spara video i. Välj en spellista med hjälp av Explore by touch. Skapa en spellista genom att trycka snabbt två gånger på Ny spellista.

• Tryck på redigeringsrutan Titel och ge spellistan ett namn.
  • Tryck snabbt två gånger på rullgardinsmenyn Privat för att göra spellistan privat, offentlig eller olistad.

Fler alternativ: Tryck snabbt två gånger på Fler alternativ uppe till höger för att hitta dessa alternativ.

• Ändra videokvalitet: Tryck snabbt två gånger på knappen Kvalitet.
  • Rapportera en video: Tryck snabbt två gånger på knappen Rapportera.
  • Textning: Tryck snabbt två gånger på knappen Textning.

Nedanför videon hittar du följande information eller funktioner:

• Videobeskrivning och metadata.
  • Knappar för gilla och ogilla.
  • Knapp för prenumeration på kanalen.
  • Förslag på videor.
  • Ett alternativ för att lägga till kommentar.
  • Kommentarer om videon.
Uppladdningar

Om du vill visa dina uppladdade YouTube-videor öppnar du Bibliotek och väljer Dina videor. Använd ett finger för att scrolla bland videor som du har laddat upp på din kanal.

Ladda upp en video

1. Tryck snabbt två gånger på Skapa längst ned på skärmen.
  2. Tryck snabbt två gånger på Ladda upp en video längst upp på skärmen, bredvid Sänd live.
  3. Scrolla igenom enhetens fotogalleri för att hitta en video att ladda upp. Välj en video genom att trycka två gånger.
  4. Ange videons titel i redigeringsrutan Skapa en titel.
  5. Ange en beskrivning för videon i redigeringsrutan Lägg till beskrivning.
  6. Välj integritetsnivå (Privat, Olistad eller Offentlig) i rullgardinsmenyn Integritet.
  7. Tryck snabbt två gånger på Nästa längst upp till höger på skärmen.
  8. Ange om innehållet är ”avsett för barn” mitt på skärmen.
  9. Tryck snabbt två gånger på Ladda upp längst upp till höger på skärmen.

Redigera video

Så här redigerar du en videos titel, beskrivning eller integritetsinställningar:

1. Använd två fingrar när du scrollar bland dina uppladdade videor.
  2. Tryck snabbt två gånger på åtgärdsmenyn bredvid videon du vill redigera.
  3. Tryck snabbt två gånger på Redigera i videons aviseringsruta.
  4. Tryck snabbt två gånger på redigeringsrutorna för titel eller beskrivning, eller i rullgardinsmenyn Integritet.
  5. När du har redigerat klart trycker du två gånger på SPARA längst upp till höger.

Radera en video

Så här raderar du en video du har laddat upp:

1. Använd två fingrar när du scrollar bland dina uppladdade videor.
  2. Tryck snabbt två gånger på åtgärdsmenyn bredvid videon du vill redigera.
  3. Tryck snabbt två gånger på Radera i videons aviseringsruta.
  4. När du får frågan om du vill radera videon trycker du snabbt två gånger på knappen RADERA till höger.

Aktivera/inaktivera tillgänglighetsinställningen

Om du ser ett X i videospelaren betyder det att enheten har en tillgänglighetsinställning aktiverad. Du kan inaktivera den här tillgänglighetsinställningen på din Android-enhet eller i YouTube-appen.
På en Android-enhet:
  1. Öppna Android-enhetens inställningar .
  2. Tryck på Tillgänglighet.
  3. Välj relevant tillgänglighetsalternativ.
  4. Välj Av.

I YouTube-appen:

1. Klicka på din profilbild längst upp i appen.
  2. Välj Inställningar .
  3. Välj Tillgänglighet.
  4. Om du vill åsidosätta inställningen på Android-enhetsnivå inaktiverar du Tillgänglighetsspelare.
  5. Du kan även ställa in en timer så att videons uppspelningsknappar döljs automatiskt efter X sekunder.