Toegankelijkheid voor mobiele YouTube-app

De YouTube-app voor Android is geschikt voor de toegankelijkheidsfuncties van Android. Android biedt toegankelijkheidsondersteuning voor blinden en slechtzienden via TalkBack en speciale toegankelijkheidsfuncties. Ga naar het Helpcentrum voor Toegankelijkheid in Android voor meer informatie, bijvoorbeeld over het aanzetten van deze instellingen.

Aan de slag
Nadat je de toegankelijkheidsinstellingen van Android hebt aangezet, kun je content en elementen in de YouTube-app ontdekken met TalkBack en Verkennen via aanraking. Bekijk de instructies voor Verkennen via aanraking voor meer informatie over deze functies.
De app verkennen

Home, Abonnementen en Bibliotheek zijn de belangrijkste tabbladen van de app. Log in op je account om het tabblad Abonnementen te zien.

• Home : hier kun je de aanbevolen video's doorzoeken.
  • Abonnementen : hier vind je video's van de kanalen waarop je geabonneerd bent.
  • Bibliotheek : hier vind je je kijkgeschiedenis, uploads, aankopen en playlists.

Via de profielfoto  bovenaan de app heb je toegang tot je instellingen, het privacybeleid van Google, Help-artikelen en het inlogscherm.

Log in op je account via de onderstaande stappen:

1. Tik bovenaan de app op je profielfoto  .
  2. Selecteer Inloggen.

Log uit van je account via de onderstaande stappen:

1. Tik bovenaan de app op je profielfoto  .
  2. Selecteer Uitloggen.
Browsen door video's en playlists

Scroll met één vinger door video's in het tabblad Home , in playlists of op een kanaal. Tijdens het scrollen hoor je de naam van de video en de bijbehorende metadata.

Kanalen: met de tabbladen Home, Video's en Playlists kun je de content van het geselecteerde kanaal doorzoeken.

Video's en playlists zoeken

Als je een video wilt zoeken met 'Verkennen via aanraking', tik je bovenaan het scherm om de zoekknop te vinden. Deze knop vind je naast 'Meer opties'.

1. Dubbeltik op de zoekknop en geef de zoekopdracht op in het bewerkingsvak.
  2. Gebruik Verkennen via aanraking om door de zoekresultaten te browsen.
Video's afspelen en bedienen

Als je een video hebt gevonden die je wilt afspelen, dubbeltik je erop om te beginnen met afspelen. Dubbeltik op de speler bovenaan het scherm om de afspeelbediening te activeren.

Functies en opties van de speler

Pauzeren: Dubbeltik op de pauzeerknop om de video te pauzeren.

Video minimaliseren: Dubbeltik op de minimalisatieknop om een video tijdens het afspelen te minimaliseren. Als een video is geminimaliseerd, kun je browsen of zoeken terwijl de video blijft afspelen.

Geminimaliseerde video sluiten: Dubbeltik aan de rechterkant op de knop Minispeler sluiten om de geminimaliseerde videospeler te sluiten.

Geminimaliseerde video uitvouwen: Dubbeltik op de speler en swipe met 2 vingers omhoog om de geminimaliseerde videospeler uit te vouwen.

Toevoegen aan playlist: Dubbeltik op de knop 'Video opslaan in playlist' om de melding 'Video opslaan in' te openen. Gebruik Verkennen via aanraking om een playlist te selecteren. Als je een playlist wilt maken, dubbeltik je op Nieuwe playlist.

• Tik op Titel - Bewerkingsvak om je playlist een naam te geven.
  • Dubbeltik op Dropdownmenu - Privé om je playlist privé, openbaar of verborgen te maken.

Meer opties: Dubbeltik rechtsboven op de knop Meer opties.

• Videokwaliteit wijzigen: Dubbeltik op de knop Kwaliteit.
  • Een video melden: Dubbeltik op de knop Melden.
  • Ondertiteling: Dubbeltik op de knop Ondertiteling.

Onder de video vind je deze informatie of functies:

• Beschrijving en metadata van de video
  • Knoppen voor like en dislike
  • Knop om je te abonneren op het kanaal
  • Aanbevolen video's
  • Een optie om een reactie toe te voegen
  • Reacties op de video
Uploads

Je gaat naar je geüploade YouTube-video's door Bibliotheek  te openen en Je video's te selecteren. Scroll met 1 vinger door de video's die je naar je kanaal hebt geüpload.

Een video uploaden

1. Dubbeltik onderaan het scherm op de knop Maken.
  2. Dubbeltik bovenaan het scherm naast Live gaan op de knop Een video uploaden.
  3. Scroll door de fotogalerij van je apparaat om de video te vinden die je wilt uploaden. Dubbeltik op een video om deze te selecteren.
  4. Geef een videotitel op in het bewerkingsvak Geef een titel op.
  5. Geef een beschrijving voor de video op in het bewerkingsvak Beschrijving toevoegen.
  6. Selecteer een privacyniveau (privé, verborgen of openbaar) in het dropdownmenu Privacy.
  7. Dubbeltik rechtsboven in het scherm op Volgende.
  8. Geef in het midden van het scherm aan of je content is gemaakt voor kinderen.
  9. Dubbeltik rechtsboven in het scherm op Uploaden.

Een video bewerken

Zo bewerk je de titel, beschrijving of privacyinstellingen van een video:

1. Gebruik 2 vingers om door je geüploade video's te scrollen.
  2. Dubbeltik op de knop Actiemenu naast de video die je wilt bewerken.
  3. Dubbeltik in het vak Melding van de video op Bewerken.
  4. Dubbeltik op het bewerkingsvak voor de titel of de beschrijving of op het dropdownmenu Privacy.
  5. Dubbeltik rechtsboven op de knop OPSLAAN als je klaar bent.

Een video verwijderen

Ga als volgt te werk om een van je geüploade video's te verwijderen:

1. Gebruik 2 vingers om door je geüploade video's te scrollen.
  2. Dubbeltik op de knop Actiemenu naast de video die je wilt bewerken.
  3. Dubbeltik in het vak Melding van de video op Verwijderen.
  4. Als je wordt gevraagd of je deze video wilt verwijderen, dubbeltik je op de knop VERWIJDEREN aan de rechterkant.

Toegankelijkheidsinstelling aan- of uitzetten

Als je een X ziet staan in de videospeler, is er een toegankelijkheidsinstelling aangezet op je apparaat. Je kunt deze toegankelijkheidsinstelling uitzetten op je Android-apparaat of in de YouTube-app.
Op je Android-apparaat:
  1. Ga naar de instellingen van je Android-apparaat.
  2. Tik op Toegankelijkheid.
  3. Selecteer de relevante toegankelijkheidsoptie.
  4. Selecteer Uit.

In de YouTube-app:

1. Tik bovenaan de app op je profielfoto .
  2. Selecteer Instellingen .
  3. Selecteer Toegankelijkheid.
  4. Als je de instelling op Android-apparaatniveau wilt overschrijven, schakel je Toegankelijkheid van de speler uit.
  5. Je kunt ook een timer instellen om de bedieningselementen van de videospeler automatisch te verbergen na X seconden.