Toegankelijkheid voor mobiele YouTube-app

De YouTube-app voor Android is geschikt voor de toegankelijkheidsfuncties van Android. Android biedt toegankelijkheidsondersteuning voor blinden en slechtzienden via TalkBack en speciale toegankelijkheidsfuncties. Ga naar het Helpcentrum voor Toegankelijkheid op Android-apparaten voor meer informatie, bijvoorbeeld over het inschakelen van deze instellingen.

Aan de slag
Nadat je de toegankelijkheidsinstellingen van Android hebt ingeschakeld, kun je met TalkBack en 'Verkennen via aanraking' content en elementen in de YouTube-app ontdekken. Bekijk de instructies voor Verkennen via aanraking voor meer informatie over deze functies.
Door de app navigeren

Home, Abonnementen en Bibliotheek zijn de belangrijkste tabbladen van de app. Log in op je account om het tabblad Abonnementen te zien.

• Home : hier kun je door aanbevolen video's browsen.
  • Abonnementen : hier vind je video's van de kanalen waarop je geabonneerd bent.
  • Bibliotheek : hier vind je je kijkgeschiedenis, uploads, aankopen en playlists.

Via de profielfoto  bovenaan de app heb je toegang tot je instellingen, het privacybeleid van Google, Help-artikelen en het inlogscherm.

Log in op je account via de onderstaande stappen:

1. Tik bovenaan de app op je profielfoto  .
  2. Selecteer Inloggen.

Log uit van je account via de onderstaande stappen:

1. Tik bovenaan de app op je profielfoto  .
  2. Selecteer Uitloggen.
Browsen door video's en playlists

Scroll met één vinger door video's in het tabblad Home , in playlists of op een kanaal. Tijdens het scrollen hoor je de naam van de video en de bijbehorende metadata.

Kanalen: met de tabbladen Home, Video's en Playlists kun je door de content van het geselecteerde kanaal browsen.

Video's en playlists zoeken

Als je een video wilt zoeken met 'Verkennen via aanraking', tik je bovenaan het scherm om de zoekknop te vinden. Deze knop vind je naast 'Meer opties'.

1. Dubbeltik op de zoekknop en geef de zoekopdracht op in het daarvoor bestemde vak.
  2. Dubbeltik op het dropdownmenu om de zoekfilters te wijzigen.
  3. Gebruik 'Verkennen via aanraking' om door de zoekresultaten te browsen.
Video's afspelen en bedienen

Als je een video hebt gevonden die je wilt afspelen, dubbeltik je erop om te beginnen met afspelen. Dubbeltik op de speler bovenaan het scherm om de bedieningsfuncties van de speler te activeren.

Functies en opties van de speler

Onderbreken: Dubbeltik hierop om de video te onderbreken

Video minimaliseren: Dubbeltik op de minimalisatieknop om een video tijdens het afspelen te minimaliseren. Als een video is geminimaliseerd, kun je browsen of zoeken terwijl de video blijft afspelen.

Geminimaliseerde video sluiten: Dubbeltik op de speler en veeg met twee vingers naar rechts om de geminimaliseerde video te sluiten.

Geminimaliseerde video uitvouwen: Dubbeltik op de speler en veeg met twee vingers omhoog om de geminimaliseerde videospeler uit te vouwen.

Toevoegen aan playlist: Dubbeltik op de knop 'Toevoegen aan' om de melding 'Video toevoegen aan' te openen. Gebruik 'Verkennen via aanraking' om een playlist te selecteren. Als je een playlist wilt maken, dubbeltik je op 'Nieuwe playlist'.

• Tik op 'Bewerkingsvak - Titel' om je playlist een naam te geven.
  • Dubbeltik op het dropdownmenu 'Privé' om je playlist privé of openbaar te maken.

Meer opties:

• Videokwaliteit wijzigen: Dubbeltik op de menuknop 'Videokwaliteit'.
  • Een video melden: Dubbeltik op de knop 'Markeren'.
  • Ondertiteling: Dubbeltik op de menuknop 'Ondertiteling'.

Onder de video vind je deze informatie of functies:

• Beschrijving en metadata van de video
  • Knoppen voor like en dislike
  • Knop om je te abonneren op het kanaal
  • Aanbevolen video's
  • Een optie om een reactie toe te voegen
  • Reacties op de video
Uploads

Open Bibliotheek  en selecteer Mijn video's om naar je geüploade YouTube-video's te gaan. Scroll met één vinger door de video's die je naar je kanaal hebt geüpload.

Een video uploaden

1. Dubbeltik rechtsboven in het scherm op 'Uploads'.
  2. Dubbeltik op de knop 'Uploaden' bovenaan het scherm, naast 'Zoeken'.
  3. Scroll door de fotogalerij van je apparaat om de video te vinden die je wilt uploaden. Dubbeltik op een video om deze te selecteren.
  4. Geef een titel voor de video op in het vak 'Titel'.
  5. Geef een beschrijving voor de video op in het vak 'Beschrijving'.
  6. Selecteer een privacyniveau (privé, verborgen of openbaar) in het dropdownmenu 'Privacy'.
  7. Dubbeltik rechtsboven in het scherm op 'Uploaden' om je video te uploaden.

Een video bewerken

Volg de onderstaande stappen om de titel, beschrijving of privacyinstellingen van een video te bewerken:

1. Gebruik twee vingers om door je geüploade video's te scrollen.
  2. Dubbeltik op de menuknop naast de video die je wilt bewerken.
  3. Dubbeltik in het vak 'Melding' van de video op 'Bewerken'.
  4. Dubbeltik op het bewerkingsvak voor de titel of de beschrijving of op het dropdownmenu 'Privacy'.
  5. Dubbeltik op 'OK' als je klaar bent.

Een video verwijderen

Ga als volgt te werk om een van je geüploade video's te verwijderen:

1. Gebruik twee vingers om door je geüploade video's te scrollen.
  2. Dubbeltik op de menuknop naast de video die je wilt bewerken.
  3. Dubbeltik in het vak 'Melding' van de video op 'Verwijderen'.
  4. Als je wordt gevraagd of je de video wilt verwijderen, dubbeltik je op de knop 'OK' aan de rechterkant.

Toegankelijkheidsinstelling in- of uitschakelen

Als je een X ziet staan in de videospeler, is er een toegankelijkheidsinstelling ingeschakeld op je apparaat. Je kunt deze toegankelijkheidsinstelling uitschakelen op je Android-apparaat of in de YouTube-app.
Op je Android-apparaat:
  1. Ga naar de instellingen van je Android-apparaat.
  2. Tik op Toegankelijkheid.
  3. Tik op Spraaktoegang, Selecteer om uitgesproken te worden, TalkBack, Toegankelijkheidsmenu of Toegang via schakelaar.
  4. Selecteer Uit.

In de YouTube-app:

1. Tik bovenaan de app op je profielfoto .
  2. Selecteer Instellingen .
  3. Selecteer Toegankelijkheid.
  4. Als je de instelling op Android-apparaatniveau wilt overschrijven, schakel je 'Toegankelijkheid van de speler' uit.
  5. Je kunt ook een timer instellen om de bedieningselementen van de videospeler automatisch te verbergen na X seconden.