Vad är ett Content ID-anspråk?

Om du laddar upp en video som innehåller upphovsrättsskyddat material kan du råka ut för ett Content ID-anspråk. Sådana anspråk görs av företag som äger musik, filmer, tv-program, tv-spel eller annat upphovsrättsskyddat material.

Innehållsägare kan göra inställningar så att material inte visas på YouTube när ett Content ID-anspråk görs. De kan också tillåta att videon fortsätter spelas upp på YouTube med annonser. I dessa fall går annonsintäkterna till innehållets upphovsrättsinnehavare.

Om du har fått en upphovsrättsvarning kan du läsa vår grundläggande information om upphovsrättsvarningar i stället för den här artikeln.

Var hittar jag mina Content ID-anspråk?

Om du vill se om det finns några Content ID-anspråk på dina videor öppnar du sidan Videor i YouTube Studio. Om din video eller ditt konto drabbas kan vi även skicka ett e-postmeddelande till dig när du får ett Content ID-anspråk.

Anvisningar för klassiska Studio

Om du vill se om det finns några Content ID-anspråk på dina videor besöker du avsnittet Upphovsrättsmeddelanden i Videohanteraren. Om din video eller ditt konto drabbas kan vi även skicka ett e-postmeddelande till dig när du får ett Content ID-anspråk.

Är jag illa ute?

Troligen inte. Content ID-anspråk brukar innebära att vi har hittat innehåll som ägs av någon annan på din YouTube-kanal.

Det är upp till upphovsrättsinnehavaren att avgöra om andra får återanvända hans/hennes material eller inte. I många fall tillåter upphovsrättsinnehavare att deras innehåll används i videor på YouTube om de får lägga in annonser i videorna. Annonserna kan spelas upp före videon, eller mitt i om videon är mer än tio minuter lång.

Om upphovsrättsinnehavarna inte vill att deras innehåll återanvänds finns det några saker de kan göra:

• Blockera en video: Ibland blockerar upphovsrättsinnehavare din video. Det innebär att andra inte kan se den. De kan välja att blockera din video i hela världen eller bara i vissa länder.

• Blockera vissa plattformar: I vissa fall kan upphovsrättsinnehavare begränsa apparna eller webbplatserna som visar deras innehåll. Sådana begränsningar ändrar inte tillgängligheten för dina videor på YouTube.com.

I vissa fall kan du inte tjäna pengar på en video som har ett Content ID-anspråk. I stället kan upphovsrättsinnehavaren välja att tjäna pengar på din video. I andra situationer, till exempel om det finns musik med anspråk i din video, kan du dela annonsintäkterna med musikens upphovsrättsinnehavare.

Vad kan jag göra åt anspråket?

När du får ett Content ID-anspråk finns det några saker du kan göra beroende på situationen:

• Göra ingenting: Om du anser att anspråket är berättigat behöver du inte göra något. Du kan alltid ändra dig senare om du inte håller med om anspråket.
  • Ta bort musiken: Om du får ett anspråk på ett musikstycke i din video kan du försöka ta bort låten utan att behöva redigera och ladda upp en ny video. Läs mer om att ta bort musik.

• Byta musiken: Har någon gjort ett anspråk på musiken i din video, och vill du fortfarande ha musik i bakgrunden? Då kan du byta ut ljudspåret mot någon av våra låtar som får användas. Läs mer om att byta musik.

• Dela intäkter: Om du är medlem i YouTubes partnerprogram och har lagt in musik i din video finns det en möjlighet för dig att dela intäkterna med musikens upphovsrättsinnehavare. Läs mer om att dela intäkter.

• Bestrida anspråket: Om du har rättighet att använda det upphovsrättsskyddade innehållet i din video, eller om du anser att systemet har identifierat din video på felaktiga grunder, kan du bestrida anspråket.

Bestrida ett Content ID-anspråk

1. Logga in på YouTube Studio.
  2. Välj Videor i menyn till vänster.
  3. Klicka på nedåtpilen ovanför Upphovsrättsanspråk. Du hittar detta bredvid respektive video under kolumnen Intäktsgenerering, om den är tillgänglig. Annars visas det här alternativet under kolumnen Synlighet.
  4. Klicka på Visa information om upphovsrättsanspråk.
  5. Då öppnas sidan med information om upphovsrätt för videor, där du bland annat ser information om vad i din video anspråket gäller och vem som har gjort anspråket.
  6. Klicka på Bestrid under VÄLJ ÅTGÄRD.

Anvisningar för klassiska Studio

1. Logga in på YouTube.
  2. Öppna Klassiska Studio följt av Videohanteraren följt av Upphovsrättsmeddelanden.
  3. Klicka på länken till höger om videons meny Redigera. Då visas en sida med information om vad i din video anspråket gäller och vem som har gjort anspråket.
  4. Här visas ett alternativ för att bestrida anspråket.

Om du bestrider ett anspråk utan giltig orsak kan innehållsägaren ta bort din video. Om det händer får ditt konto en upphovsrättsvarning.

Relaterade ämnen