Wat is een Content ID-claim?

Als je een video uploadt die auteursrechtelijk beschermd materiaal bevat, kun je een Content ID-claim ontvangen. Deze claims worden ingediend door bedrijven die eigenaar zijn van muziek, films, tv-programma's, videogames of ander auteursrechtelijk beschermd materiaal.

Contenteigenaren kunnen Content ID zo instellen dat materiaal op YouTube wordt geblokkeerd als er een claim wordt ingediend. Ze kunnen ook toestaan dat de video live blijft op YouTube, met advertenties erbij. In die gevallen gaat de advertentieopbrengst naar de auteursrechteigenaren van de geclaimde content.

Heb je een waarschuwing vanwege een auteursrechtklacht ontvangen, lees dan het artikel Basisprincipes van waarschuwingen vanwege een auteursrechtklacht in plaats van dit artikel.

Waar zie ik mijn Content ID-claims?

Als je wilt weten of er Content ID-claims voor je video's zijn, ga je naar je pagina Video's in YouTube Studio. Als er een claim op je video is, zie je Auteursrechtclaim in de kolom Beperkingen. We kunnen je ook een e-mail sturen als er een Content ID-claim is ingediend die gevolgen heeft voor je video of account.

Je kunt een filter toepassen om te zien welke video's een claim hebben en meer informatie over elke claim bekijken:

1. Log in bij YouTube Studio.
  2. Klik in het linkermenu op Video's.
  3. Filter  op Auteursrechtclaims.
  4. Plaats de muisaanwijzer op Auteursrechtclaim in de kolom Beperkingen en klik op DETAILS BEKIJKEN.

Heb ik nu een probleem?

Waarschijnlijk niet. Content ID-claims betekenen meestal dat we content op je YouTube-kanaal hebben gevonden die van iemand anders is.

Het is aan de auteursrechteigenaren om te beslissen of anderen hun originele materiaal mogen hergebruiken. In veel gevallen staan auteursrechteigenaren toe dat hun content in YouTube-video's wordt gebruikt, in ruil voor de weergave van advertenties bij die video's. Deze advertenties kunnen vóór of (als de video langer is dan tien minuten) tijdens de video worden afgespeeld.

Als auteursrechteigenaren niet willen dat hun materiaal wordt hergebruikt, kunnen ze verschillende acties ondernemen:

• Een video blokkeren: Soms blokkeren auteursrechteigenaren je video. Deze kan dan niet meer worden bekeken. Een rechthebbende kan je video wereldwijd of alleen in bepaalde landen blokkeren.

• Bepaalde platforms blokkeren: Soms beperken auteursrechteigenaren het aantal apps of websites waar hun content kan worden weergegeven. Deze beperkingen hebben geen gevolgen voor de beschikbaarheid van je video op YouTube.com.

In bepaalde gevallen kun je geen inkomsten genereren met een video waarvoor een Content ID-claim is ingediend. De auteursrechteigenaren kunnen er wel voor kiezen om met die video inkomsten te genereren. In andere gevallen, bijvoorbeeld als muziek in jouw video wordt geclaimd, kun je de opbrengst uit advertenties delen met de auteursrechteigenaren van de muziek.

Wat moet ik met deze claim doen?

Als je een Content ID-claim ontvangt, kun je verschillende acties ondernemen, afhankelijk van de situatie:

• Niets doen: Als je het eens bent met de claim, hoef je niets te doen. Je kunt later altijd van gedachten veranderen.
  • Video inkorten: Als je een claim ontvangt, kun je de geclaimde content uit je video knippen. Bekijk meer informatie over hoe je content wegknipt.
  • Muziek verwijderen: Als iemand een claim op muziek in je video heeft ingediend, kun je de muziek in YouTube Studio verwijderen uit je video. Bekijk meer informatie over hoe je muziek verwijdert.
  • Muziek aanpassen: Als iemand een claim op muziek in je video heeft ingediend, kun je de audiotrack vervangen door muziek uit onze audiobibliotheek. Bekijk meer informatie over hoe je muziek aanpast.
  • Opbrengst delen: Als je deelneemt aan ons YouTube-partnerprogramma, kun je de opbrengst mogelijk delen met de eigenaar/eigenaren van de muziekrechten. Bekijk meer informatie over hoe je opbrengst deelt.
  • Een geschil openen voor de claim: Als je denkt dat er een fout is gemaakt of als je over de vereiste rechten beschikt voor het gebruik van de geclaimde content in je video, kun je een geschil openen voor de claim.

Een Content ID-claim betwisten

1. Log in bij YouTube Studio.
  2. Klik in het linkermenu op Video's.
  3. Filter  op Auteursrechtclaims.
  4. Plaats de muisaanwijzer op Auteursrechtclaim in de kolom Beperkingen en klik op DETAILS BEKIJKEN.

Als je zonder geldige reden een claim betwist, kan de contenteigenaar je video laten verwijderen. Als we een verwijderingsverzoek ontvangen voor je video, krijgt je account een waarschuwing vanwege een auteursrechtklacht. Er kunnen meerdere Content ID-claims en verwijderingsverzoeken worden ingediend voor één video. Je kunt echter maar één waarschuwing vanwege een auteursrechtklacht tegelijk krijgen voor een video.