Wat is een Content ID-claim?

Als je een video uploadt met auteursrechtelijk beschermd materiaal, kan er een Content ID-claim worden ingediend. Deze claims worden ingediend door bedrijven die de eigenaar zijn van muziek, films, tv-programma's, videospellen of ander auteursrechtelijk beschermd materiaal.

Contenteigenaren kunnen Content ID zo instellen dat materiaal op YouTube wordt geblokkeerd wanneer er een claim wordt ingediend. Ze kunnen ook toestaan dat de video live blijft op YouTube, met advertenties erbij. In die gevallen gaat de advertentieopbrengt naar de auteursrechteigenaren van de geclaimde content.

Als je een waarschuwing vanwege een auteursrechtklacht hebt ontvangen, raadpleeg je basisprincipes van waarschuwingen vanwege auteursrechtklachten in plaats van dit artikel.

Waar zie ik mijn Content ID-claims?

Als je wilt weten of er Content ID-claims voor je video's zijn, ga je in Videobeheer naar het gedeelte Auteursrechtberichten. We kunnen je ook een e-mail sturen wanneer er een Content ID-claim is ingediend die gevolgen heeft voor je video of account.

Heb ik nu een probleem?

Waarschijnlijk niet. In de meeste gevallen vormt een Content ID-claim geen probleem voor je YouTube-kanaal. Het betekent gewoon dat we in je video content hebben gevonden die eigendom is van iemand anders.

Het is aan de auteursrechteigenaren om te beslissen of anderen hun oorspronkelijke materiaal kunnen hergebruiken. In veel gevallen staan auteursrechteigenaren toe dat hun content in YouTube-video's wordt gebruikt, in ruil voor de weergave van advertenties bij die video's. Deze advertenties kunnen vóór of tijdens de video worden afgespeeld (als de video langer is dan tien minuten).

Er zijn echter enkele acties die auteursrechteigenaren kunnen ondernemen als ze niet willen dat hun materiaal wordt hergebruikt:

• Een video blokkeren: Soms blokkeren auteursrechteigenaren je video. Deze kan dan niet meer worden bekeken. Een rechthebbende kan je video wereldwijd of slechts in bepaalde landen blokkeren.

• Een video dempen: Als je video auteursrechtelijk beschermde muziek bevat, kan de rechthebbende besluiten deze te dempen. De video kan dan nog wel worden bekeken, maar het geluid wordt niet afgespeeld.

• Bepaalde platforms blokkeren: Soms kunnen auteursrechteigenaren de apparaten, apps of websites beperken waar hun content kan worden weergegeven. Deze beperkingen hebben geen gevolgen voor de beschikbaarheid van je video op YouTube.com.

In bepaalde gevallen kun je geen inkomsten genereren met een video waarvoor een Content ID-claim is ingediend. De rechthebbenden kunnen er echter wel voor kiezen inkomsten met je video te genereren. In andere gevallen, zoals wanneer muziek in jouw video wordt geclaimd, kun je de opbrengsten uit advertenties delen met de auteursrechteigenaren van de muziek.

Welke stappen kan ik tegen de claim ondernemen?

Als je een Content ID-claim ontvangt, zijn er verschillende stappen die je kunt nemen, afhankelijk van de situatie:

• Niets doen: Als je het eens bent met de claim, hoef je niets te doen. Je kunt later van gedachten veranderen als je niet meer achter de claim staat.
  • De muziek verwijderen: Als je een claim krijgt voor een muziekgedeelte in je video, kun je proberen het nummer te verwijderen zonder de video te hoeven bewerken of een nieuwe video te uploaden. Meer informatie.

• De muziek omwisselen: Wanneer iemand een claim op muziek in je video heeft ingediend, maar je nog wel muziek op de achtergrond wilt hebben, kun je het audiogedeelte vervangen door een van onze gratis te gebruiken muzieknummers. Meer informatie.

• Inkomsten delen: Als je lid bent van ons YouTube-partnerprogramma en je muziek hebt toegevoegd aan je video, kun je de inkomsten mogelijk delen met de eigenaar/eigenaren van de rechten van de muziek. Meer informatie.

• De claim betwisten: als je over de vereiste rechten beschikt voor het gebruik van auteursrechtelijk beschermde content in je video, of als je denkt dat je video ten onrechte door het systeem als een schending is aangemerkt, kun je de claim betwisten.

Een Content ID-claim betwisten

1. Log in bij YouTube.
  2. Ga naar Creator Studio > Videobeheer > Auteursrechtberichten.
  3. Klik op de link rechts van het menu Bewerken voor de video. Je komt dan op een pagina met informatie over de geclaimde content in je video en wie de claim heeft ingediend.
  4. Je ziet een optie om de claim te betwisten.

Als je zonder geldige reden een claim betwist, kan de contenteigenaar je video laten verwijderen. In dat geval krijgt je account een waarschuwing vanwege een auteursrechtklacht.