Felsöka problem med ljud eller video på uppladdningar på YouTube

Om du har problem med ljudet eller videon på din uppladdning kan du försöka lösa problemet med dessa felsökningssteg.

Ljudproblem

Ljudet och bilden är osynkade

Se till att ljud- och videospåren är lika långa. Om ljudspåret är kortare eller längre än videon kan det hända att de inte synkroniseras korrekt.

Om du vill ändra ljud- eller videospåren använder du ett videoredigeringsprogram innan du laddar upp innehållet på YouTube.

Ljudet spelas på en dator men inte på en mobil enhet

Om videons ljud spelas upp korrekt på en dator men inte på en mobil enhet kan det bero på att ljudet har dålig monokompatibilitet.
Videor har ofta stereoljud, vilket innebär ljud för vänster och höger högtalare (som hörlurar). De flesta mobila enheter har bara en högtalare. När din mobila enhet spelar upp stereoljud måste den konvertera det till monoljud (en högtalare) för att spela upp videon.
Om videons ljud har dålig monokompatibilitet kan konverteringen göra att videons ljudkvalitet försämras eller att ljudet stängs av helt. Det händer oftast när flera ljudinspelningar kombineras i en video.
Se till att ljudet är ”i fas”.
Andra problem med ljud eller video

Vanliga ljud- och videoproblem kan lösas genom att ändra videons inställningar. Gör så här för att granska och ändra inställningarna för din video:

Öppna videon i ett videoredigeringsprogram

Om du vill öppna din ursprungliga video använder du ett videoredigeringsprogram på datorn. Om du spelade in din video på en mobil enhet kan du öppna videon med hjälp av en mobilredigeringsapp.

Kontrollera videoinställningarna

Kontrollera i din videoredigerare att dina videoinställningar matchar våra rekommenderade uppladdningsinställningar.

Videoinställningar:
  • Komprimeringstyp: H.264
  • Bildfrekvens: hastigheter på 24, 25, 30, 48, 50, 60 bildrutor per sekund föredras. Andra mindre vanliga bildfrekvenser som 23.98, 29.97 och 59.94 är också godtagbara.
  • Datahastighet: Automatisk
  • Nyckelbilder: Automatiskt
  • Arrangera om bildrutor: Ej markerad
Ljudinställningar:
  • Format: AAC-LC
  • Bithastighet: 128–256 kbit/s
  • Samplingsfrekvens: 44100 eller 48000
Andra inställningar:
  • Storlek: Välj videons ursprungliga storlek

Spara och exportera

När videon har de rekommenderade inställningarna kan du ladda upp videon på YouTube igen.

Videoproblem

Ny video kan inte spelas upp i högre kvalitet (4K, 1080p)

När du laddar upp en video bearbetas den först i låg kvalitet. Den här processen hjälper dig att slutföra uppladdningen snabbare. Högre kvalitet som 4K eller 1080p kan ta längre tid att bearbeta. Under bearbetningsprocessen kan videon se ut att sakna högre kvaliteter i flera timmar.

Om du vill att nya uppladdningar ska vara tillgängliga i alla kvaliteter kan du testa att ladda upp videon som en olistad video först. När alla kvaliteter är tillgängliga kan du göra videon offentlig. Läs mer om videokvalitet för nya uppladdningar.

Obs! Högre kvaliteter som 4K kanske inte är tillgängliga på vissa enheter eller webbläsare på grund av plattformsbegränsningar.

Färgerna visas inte som de ska

Om färgerna inte återges som de ska kontrollerar du att videons metadata för överföringsegenskaper, primära färger och färgmatriskoefficient stämmer med hur videon bearbetades.

• Videor utan HDR: Använd BT.709
  • HDR-videor: Läs mer

Om färgerna fortfarande inte återges korrekt kan det bero på webbläsaren eller enheten. Testa originalvideon och din YouTube-uppladdning på andra webbläsare för att identifiera problemet.

Andra problem med ljud eller video

Vanliga ljud- och videoproblem kan lösas genom att ändra videons inställningar. Gör så här för att granska och ändra inställningarna för din video:

Öppna videon i ett videoredigeringsprogram

Om du vill öppna din ursprungliga video använder du ett videoredigeringsprogram på datorn. Om du spelade in din video på en mobil enhet kan du öppna videon med hjälp av en mobilredigeringsapp.

Kontrollera videoinställningarna

Kontrollera i din videoredigerare att dina videoinställningar matchar våra rekommenderade uppladdningsinställningar.

Videoinställningar:
  • Komprimeringstyp: H.264
  • Bildfrekvens: hastigheter på 24, 25, 30, 48, 50, 60 bildrutor per sekund föredras. Andra mindre vanliga bildfrekvenser som 23.98, 29.97 och 59.94 är också godtagbara.
  • Datahastighet: Automatisk
  • Nyckelbilder: Automatiskt
  • Arrangera om bildrutor: Ej markerad
Ljudinställningar:
  • Format: AAC-LC
  • Bithastighet: 128–256 kbit/s
  • Samplingsfrekvens: 44100 eller 48000
Andra inställningar:
  • Storlek: Välj videons ursprungliga storlek

Spara och exportera

När videon har de rekommenderade inställningarna kan du ladda upp videon på YouTube igen.