Felsöka problem med ljud eller video på uppladdningar

Om du har problem med ljudet eller videon på din uppladdning kan du försöka lösa problemet med dessa felsökningssteg.

Ny video kan inte spelas upp i högre upplösningar (4K, 1080p)

YouTube bearbetar videor för högre videoupplösningar som 4K och 1080p efter att uppladdningen är klar. När den här bearbetningen pågår kan videon bara streamas i de låga upplösningar som bearbetades under uppladdningen.

När bearbetningen för höga upplösningar är klar kan videon ses med högre upplösning. Läs mer om videokvalitet för nya uppladdningar.

4K-videor är fyra gånger större än 1080p-videor. För en 4K-video kan det ta upp till fyra timmar att bearbeta höga upplösningar. Om du vill att nya uppladdningar ska vara tillgängliga i alla upplösningar kan du testa att ladda upp videon som en olistad video först. När alla upplösningar är tillgängliga kan du göra videon offentlig.
Kontrollera dina videoinställningar för att åtgärda vanliga problem

Om du ändrar inställningarna för videon kan du lösa vanliga ljud- och videoproblem. Följ dessa steg för att granska och ändra inställningarna för din video.

Öppna videon i ett videoredigeringsprogram

Du kan öppna din ursprungliga video i ett videoredigeringsprogram (på webben eller på datorn) på din dator. Om du spelade in din video på en mobil enhet kan du öppna videon med hjälp av en mobilredigeringsapp.

Kontrollera videoinställningarna

Kontrollera i din videoredigerare att dina videoinställningar matchar våra rekommenderade uppladdningsinställningar.

Videoinställningar:
  • Komprimeringstyp: H.264
  • Bildfrekvens: hastigheter på 24, 25, 30, 48, 50, 60 bildrutor per sekund föredras. Andra mindre vanliga bildfrekvenser som 23.98, 29.97 och 59.94 är också godtagbara.
  • Datahastighet: Automatisk
  • Nyckelbilder: Automatiskt
  • Arrangera om bildrutor: Ej markerad
Ljudinställningar:
  • Format: AAC
  • Klicka på Visa avancerade inställningar och välj Konstant bithastighet som kodningsläge
Andra inställningar:
  • Storlek: Välj videons ursprungliga storlek
  • Snabbstart med Förbered för internetstreaming

Spara och exportera

När videon har de rekommenderade inställningarna kan du ladda upp videon på YouTube igen.

Ljudet och bilden är osynkade

Se till att ljud- och videospåren är lika långa. Om ljudet spelas i 50 sekunder, men videon bara spelas i 40 sekunder, kan det orsaka synkroniseringsproblem.

Om du vill ändra ljud- och videospåren använder du en videoredigerare från tredje part innan du laddar upp innehållet på YouTube.

Ljudet spelas på en dator men inte på en mobil enhet

Om videons ljud spelas upp korrekt på en dator men inte på en mobil enhet kan det här bero på att ljudet i din uppladdade video har dålig monokompatibilitet. När du lyssnar på stereoljud (vänster-/högerkanaler) på en enhet med en enda högtalare konverterar enheten stereoljudet till mono (en kanal) innan videon spelas. Om stereoljudet har dålig monokompatibilitet kommer konverteringen att försämra videons ljudkvalitet eller till och med göra så att ljudet stängs av helt. Det händer oftast när olika ljudinspelningar kombineras i en video, till exempel om du gör en kompileringsvideo.
Ett enkelt sätt att se till att ljudet är monokompatibelt är att lyssna på ljudet på en enhet med en enda högtalare, till exempel en mobiltelefon. Om du hör dåligt ljud genom högtalaren kan du försöka att lyssna på det med stereohörlurar. Om du hör problemet genom högtalaren men inte via hörlurarna beror problemet sannolikt på problem med monokompatibiliteten. Se till att ljudet är ”i fas”.