Eigenaren en beheerders wijzigen van kanalen met een merkaccount

Eerder konden merkaccounts worden gebruikt voor verschillende Google-services. Vanaf 4 augustus 2021 kunnen merkaccounts alleen aan YouTube-kanalen worden gekoppeld en worden ze aangeduid met (beperkt tot YouTube). Deze update heeft geen invloed op bestaande merkaccounts, alleen op accounts die na 4 augustus 2021 worden gemaakt.
Als je een merkaccount hebt, kun je nu kanaalrechten gebruiken om toegang tot je YouTube-kanaal te geven of in te trekken. Meer informatie

Als een YouTube-kanaal aan een merkaccount gekoppeld is, kunnen meerdere gebruikers het kanaal beheren via hun Google-account. Je hebt geen afzonderlijke gebruikersnaam of afzonderlijk wachtwoord nodig om YouTube-kanalen met een merkaccount te beheren. Het merkaccount kan aan een YouTube-kanaal zijn gekoppeld, maar niet aan andere Google-services.

Abonneer je op ons YouTube Viewers-kanaal voor het laatste nieuws, updates en tips.

Check eerst of je kanaal is gekoppeld aan een merkaccount. Als dit niet het geval is, kun je de eigenaren en beheerders van het kanaal wijzigen door deze instructies te volgen.

Gebruikers bekijken of toevoegen

Alleen de eigenaar van een merkaccount kan anderen toegang geven tot een YouTube-kanaal.

1. Log in bij YouTube als de eigenaar van het merkaccount.
  2. Klik rechtsboven op je account op en dan Instellingen Instellingen.
  3. Klik onder Account op Beheerders toevoegen of verwijderen.
  4. Klik op Rechten beheren.
  5. Voer je wachtwoord in en verifieer je account opnieuw. Bekijk meer informatie over hoe je je account opnieuw verifieert.
  6. Kies 'Nieuwe gebruikers uitnodigen' Mensen vragen om beheerder te worden.
  7. Geef het e-mailadres van de gebruiker(s) op.
  8. Kies onder hun namen wat hun rol moet zijn:
    • Eigenaren kunnen de meeste acties uitvoeren en ze bepalen wie het account beheert. Een account moet één hoofdeigenaar hebben.
      • Opmerking: Eigenaren kunnen alle acties voor het kanaal uitvoeren. Voorbeelden:
      • Het kanaal verwijderen
      • Andere eigenaren verwijderen
      • Anderen aanwijzen als eigenaar of beheerder
    • Houd er rekening mee dat communicatiebeheerders geen toegang hebben tot YouTube-kanalen. Bekijk meer informatie over rollen voor merkaccounts.
  9. Selecteer Uitnodigen en dan Gereed.

Rollen aanpassen of gebruikers verwijderen

Alleen een eigenaar van een merkaccount kan eigenaren of beheerders verwijderen uit een YouTube-kanaal van dit merkaccount.

1. Log in bij YouTube als de eigenaar van het merkaccount.
  2.  Klik rechtsboven op je account op en danInstellingen Instellingen.
  3. Klik onder Account op Beheerders toevoegen of verwijderen.
  4. Klik op Rechten beheren.
  5. Voer je wachtwoord in en verifieer je account opnieuw. Bekijk meer informatie over je account opnieuw verifiëren.
  6. Je krijgt een lijst te zien met de mensen die het account kunnen beheren.
  7. Je hebt nu deze opties:
    • Iemands rol aanpassen: Selecteer de huidige rol naast de naam van de persoon en kies dan een nieuwe rol.
    • Iemand verwijderen: Selecteer Verwijderen Verwijderen naast de naam van de persoon. Bevestig je keuze als dit wordt gevraagd.
  8. Selecteer Gereed.

Je kunt jezelf verwijderen als eigenaar of beheerder. Als je jezelf wilt verwijderen als hoofdeigenaar, moet je eerst een andere gebruiker als hoofdeigenaar toewijzen.

De eigenaar van een merkaccount achterhalen

Als je de beheerder van een merkaccount bent, kun je zien wie de eigenaar van het account is:

1. Ga op een computer naar YouTube.com.
  2. Klik op Instellingen.
  3. Klik onder Account op Beheerders toevoegen of verwijderen.
  4. Klik op Rechten beheren.
  5. Je ziet de hoofdeigenaar en andere eigenaren.