Formatspecifikationer för video och ljud

De här funktionerna är endast tillgängliga för partners som hanterar sitt upphovsrättsskyddade innehåll i YouTubes innehållshanterare.
Du måste vara antingen upphovsrättsinnehavare eller auktoriserad representant för upphovsrättsinnehavaren för alla video- och ljudfiler du levererar till YouTube.

Riktlinjer för videoformatering

I följande riktlinjer beskrivs de formatspecifikationer som ger bäst kvalitet när det gäller videouppspelning på YouTube. YouTube uppmanar sina partner att ladda upp videor som ligger så nära det ursprungliga källformatet som möjligt, så att dina videor kan spelas upp med högre kvalitet (HQ). Observera att YouTube alltid kodar om videor för en optimerad uppspelningskvalitet.

• Filformat: YouTube föredrar det ursprungliga 1080p HD-formatet i ditt digitala innehållsbibliotek och dvd-kompatibla MPEG-2-programstreamar som sparats med filtillägget .MPG. Om du inte kan ladda upp videor i MPEG-2-format föredrar vi formatet MPEG-4. Följande specifikationer erbjuder optimal uppspelning av videor i MPEG-2 och MPEG-4:

• MPEG-2

• Ljudkodek: MPEG Layer II eller Dolby AC-3
      • Bithastighet för ljud: 128 kbit/s eller bättre
    • MPEG-4

• Videokodek: H.264
      • Ljudkodek: AAC
      • Bithastighet för ljud: 128 kbit/s eller bättre
  • Minsta audiovisuella längd: 33 sekunder (exklusive svarta och statiska bilder i videokanalen samt ljud och bakgrundsljud i ljudkanalen).

• Bildfrekvens: Videor ska ha den ursprungliga bildfrekvensen utan omsampling. För filmkällor ger en masterkopia med 24 eller 25 bildrutor per sekund bästa resultat. Bildfrekvenser är vanligen 24, 25 eller 30 bildrutor per sekund. Använd inte omsamplingsteknik eftersom sådan kan få bilder att skaka och ofta ger video av lägre kvalitet. Exempel på oönskad teknik är uppsampling och överföringsprocesser som Telecine-neddragning.

• Bildförhållande: Videor ska ha sitt ursprungliga bildförhållande, och uppladdade videor ska aldrig innehålla svarta kantramar. YouTube-spelaren ramar automatiskt in videor så att de visas på rätt sätt utan beskärning eller utdragning, oavsett videons eller spelarens storlek. Visuella exempel finns i Avancerad kodning.

• Om videons ursprungliga bildförhållande är 1,77:1 och den totala ramstorleken också har bildförhållandet 1,77:1 ska du använda 16:9-beskärning med fyrkantiga pixlar och ingen kantlinje.
    • Om videons ursprungliga bildförhållande är 1,77:1 och den totala ramstorleken inte har bildförhållandet 1,77:1 ska du använda 16:9-beskärning med fyrkantiga pixlar och en konstant enfärgskant.
    • Om videons ursprungliga bildförhållande är 1,33:1 och den totala ramstorleken också har bildförhållandet 1,33:1 ska du använda 4:3-beskärning med fyrkantiga pixlar och ingen kantlinje.
    • Om videons ursprungliga bildförhållande är 1,33:1 och den totala ramstorleken inte har bildförhållandet 1,33:1 ska du använda 4:3-beskärning med fyrkantiga pixlar och en konstant enfärgskant.

Om bioversioner har en "pan-and-scan"-version förutom den ursprungliga 16:9-versionen ska båda versionerna laddas upp separat.

• Videoupplösning: YouTube föredrar videor med hög upplösning, och i allmänhet ska du skicka videor i högsta tillgängliga upplösning så att vi får maximal flexibilitet för kodning och uppspelning. För videor som är avsedda för försäljning eller uthyrning ska du som lägst tillhandahålla upplösningen 1 920 x 1 080 med bildfformatet 16:9. För innehåll med eller utan annonser anger YouTube en lägsta upplösning, men rekommenderar en upplösning på minst 1 280 x 720 för videor med bildformatet 16:9 och en upplösning på minst 640 x 480 för videor med bildformatet 4:3.

Du kan överväga att tillhandahålla videor med lägre upplösning om de inte ska visas offentligt på YouTube och endast laddas upp som Content ID-referenser. Sådana videor kan ha kvartsupplösning – dvs. 320 x 240. Videorna måste dock ha fler än 200 linjer om de ska fungera som referenser.

• Bithastighet för video: Eftersom bithastigheten är starkt beroende av kodeken finns det inget rekommenderat minsta värde. Videor ska vara optimerade för bildfrekvens, bildförhållande och upplösning snarare än bithastighet. Bithastigheter på 50 eller 80 Mbit/s är vanliga för videor som ska säljas eller hyras ut.

Om det inte gick att koda videorna med de föredragna specifikationerna kan du skicka din video i formaten .WMV, .AVI, .MOV och .FLV. I så fall rekommenderar vi att du laddar upp videon med så hög kvalitet som möjligt. YouTube tar emot videornas innehåll och omkodar filerna efter behov. Det kan hända att kvaliteten på videon inte är den bästa och därför kan den inte kodas till högsta kvalitet. Om du inte kunde koda din video med de föredragna specifikationerna rekommenderar vi att du laddar upp några testvideor online för att kontrollera att du är nöjd med uppspelningskvaliteten på YouTube.

Riktlinjer för ljudfiler

Följande riktlinjer gäller för de ljudspår du skickar till YouTube. De här riktlinjerna beskriver de formatspecifikationer som ger bäst kvalitet för ljuduppspelning på YouTube och för matchning av dina ljudspår mot ljudspåren i videor som användare laddar upp. Observera att ljudspår bara spelas upp på YouTube om du har valt att ta med dem i YouTubes program AudioSwap. I allmänhet rekommenderar vi att du laddar upp ljud av så hög kvalitet som möjligt.

• Filformat som stöds:
    • MP3-ljud i MP3-/WAV-behållare
    • PCM-ljud i WAV-behållare
    • AAC-ljud i MOV-behållare
    • FLAC-ljud
  • Lägsta bithastighet för format med förlust: 64 kbit/s
  • Kortaste varaktighet för ljud: 33 sekunder (exklusive tystnad och bakgrundsljud)
  • Längsta varaktighet: ingen