YouTubes användarguide

Översikt över hantering av rättigheter på YouTube

YouTubes system för hantering av din immateriella egendom består av tre huvudkomponenter:

• YouTubes system för rättighetshantering identifierar ägare och administratörer för din immateriella egendom och definierar de policyer som ska användas till att försvara dina rättigheter.

• Med Content ID genomsöks videor på YouTube automatiskt efter innehåll som matchar din immateriella egendom, och den definierade rättighetspolicyn tillämpas på den matchande videon.

• YouTube-videor är den (valfria) offentliga representation av din immateriella egendom som är tillgänglig för användare på youtube.com.

När du laddar upp immateriell egendom till YouTube måste du skapa en representation av den i var och en av de här tre komponenterna. Ett stycke immateriell egendom har med andra ord upp till tre representationer i YouTubes system:

• En tillgång är representationen av din immateriella egendom i systemet för rättighetshantering. Du anger ägande och rättighetsinformation som en del av tillgången.

• En referens är representationen av din immateriella egendom vid Content ID-matchning. Du tillhandahåller en digital mediafil som Content ID jämför med uppladdat videoinnehåll.

• En video är din immateriella egendom på youtube.com. Videons metadata beskriver innehållet och specificerar hur det visas på youtube.com. Videon använder samma mediefil som referens.

Tillgången är hjärtat i systemet – det objekt som andra objekt associeras med. Du måste skapa en tillgång för varje stycke immateriell egendom, medan referenser och videor är valfria.

En tillgång kan ha fler än en associerad referens. En filmtillgång kan exempelvis ha separata referenser med bildförhållandena 16:9 och 4:3.

Du länkar videor till tillgångar genom att göra anspråk på videon på uppdrag av tillgången. Du gör anspråk på videor du själv laddar upp och kan även göra anspråk på andra användares videor när de har innehåll som matchar din tillgång.

Du skapar även andra uppgifter, till exempel:

• Äganderätt tillhandahåller information om ägarna till en tillgång eller grupp av tillgångar, exempelvis hur stor procentandel som ägs och i vilka områden tillgången ägs. Genom äganderätt anger du vem som äger rättigheterna till dina tillgångar.

• Rättighetspolicy definierar villkoren och reglerna för intäktsgenerering av videor med anspråk. Du kan exempelvis definiera en policy som visar annonser för tittare i USA men bara spårar tittare i resten av världen. Du associerar policyer med tillgångar.