Veiledning for YouTube-virksomhet

Oversikt over YouTube-systemet for rettighetsadministrering

YouTube-systemet for administrering av opphavsretten din består av tre hovedkomponenter:

• YouTube-systemet for rettighetsadministrasjon identifiserer eierne og administratorene av opphavsretten din og definerer retningslinjene som brukes til å håndheve rettighetene dine

• Content ID gjennomsøker YouTube-videoer automatisk etter innhold som samsvarer med åndsverket ditt, og bruker de definerte rettighetsretningslinjene på de samsvarende videoene

• YouTube-videoer er (valgfrie) offentlige representasjoner av åndsverket ditt, som er gjort tilgjengelig for brukere på youtube.com

Når du laster opp noe du har opphavsrett til, på YouTube, må du opprette en representasjon av det i komponentene nevnt ovenfor, hver for seg. Med andre ord er det inntil tre representasjoner av ett verk med opphavsrett i YouTube-systemet:

• Et innholdselement representerer opphavsretten din i systemet for rettighetsadministrasjon. Du angir eierskaps- og rettighetsinformasjon som en del av innholdselementet.

• En referanse er representasjonen av opphavsretten din i systemet for Content ID-samsvar. Du oppgir en digital mediefil som Content ID sammenligner med opplastet videoinnhold.

• En video representerer opphavsretten din på youtube.com. Videoens metadata beskriver innholdet og spesifiserer hvordan det ser ut på youtube.com. Videoen bruker den samme mediefilen som referanse.

Innholdselementet er hjertet i systemet – objektet som de andre objektene er knyttet til. Du må opprette et innholdselement for hvert verk med opphavsrett. Referanser og videoer er valgfritt.

Et innholdselement kan ha mer enn én referanse knyttet til seg. Et filminnholdselement kan for eksempel ha separate referanser for høyde/bredde-forholdene 16:9 og 4:3.

Du kobler videoer til innholdselementer ved å gjøre krav på videoen på vegne av innholdselementet. Du gjør krav på videoer du laster opp, og du kan også gjøre krav på andres videoer når de inkluderer innhold som samsvarer med innholdselementet ditt.

Du oppretter også annen støtteinformasjon, for eksempel:

• Eierskap inneholder informasjon om eieren eller eierne av et innholdselement eller en gruppe innholdselementer, for eksempel hvor stor prosentandel av innholdselementet en eier har, og hvilke områder eierskapet for innholdselementet gjelder i. Eierskap brukes til å avklare hvem som eier rettighetene til innholdselementene dine.

• Retningslinjer for rettigheter definerer betingelsene og reglene for å tjene penger på videoer det er gjort krav på. Du kan for eksempel definere en retningslinje som gjør at annonser vises til seere i USA, men bare sporer seere i resten av verden. Du knytter retningslinjene til innholdselementer.